Page 43 - borsaaktuel-46-k
P. 43

İSTİB HABER




            yağlı kağıda sarıp daha sonra streçleyebili-
            riz. Soğuk zincirine de dikkat edersek eğer
            uzun süreli kullanabiliriz. Salamura ürünler-
            de ise kendi suyunda kalmak şartıyla mu-
            hafaza edilebilir. Tuz oranını iyi belirleme-
            liyiz, tatlı suyun karışması peynirin yapısını
            bozar. En önemli iki konu hava ile temasını
            keseceğiz ve soğuk zinciri kırmayacağız.”

            Al, sokak sütlerinin denetimsiz olması se-
            bebiyle riskli olduğunu hatırlatarak, “Sağım
            ile eve gelene kadar ki aşamalarını bildiği-
            miz  güvenilir  yerlerden  alınabilir.  Günlük
            süt yararlıdır ama gıda güvenliği çok önem-
            lidir” diye konuştu.

            “BİR ÇOCUK GİBİ SÜT ÜRÜNlERİNE İlGİ
            GÖSTERMElİYİZ”
            Pandemi döneminde gıdaya olan ilginin art-
            tığını  belirterek,  “İnsanlar  gıda  tüketimine
            yöneldi ve bunun sonucunda evlerde stoklar
            arttı. Çoğu insan, evlere kaliteli ürün sok-  her  ürün  nimettir,  başımızın  tacıdır,  emek   kuvvet, zeka oluyor bu ürünler. Soğuk zinciri
            mak istedi” değerlendirmesinde bulundu.
                                                vardır, milli servettir, bu ülkenin kalkınma-  hiçbir aşamada kırmadan tüketmemiz lazım.
            Gıda israfı konusuna da temas eden Al, israf   sı ve gelişmesi için gıda ile başlangıç yapıp
            ile mücadele için devlet milletin el ele verme-  israfı azaltmamız gerekiyor. Dağdaki ottan   Adeta bir çocuk gibi süt ürünlerine ilgi gös-
            si gerektiğini söyledi. Al, “Soframıza gelen   süte, sütten peynire dönüşüp bize vitamin,   termemiz lazım” açıklamasında bulundu.


                             “AL’A GÖRE PEYNİR ÜRETİMİN TÜM AŞAMALARI”


             Al, peynir üretiminin inceliğini tüm aşa-                              Teleme  dediğimiz  sütün  pıhtılaşması  iş-
             malarını ayrıntısıyla antalarak ortaya koy-                            letmede ilk aşama. Sütün suyu bezlerde
             du. Al, bu konuda şunları söyledi:                                     süzdürülür ve yarı mamul haline getirilir.
             “Peynir sütün önce teleme haline getirilip                             Salamura  ile  baskıya  alınır  ve  içindeki
             baskı ile peynir haline dönüşümü ile olu-                              suyun attırılması sağlanıyor. Bu su insan
             şur. Sütün sağım aşamasında kaliteli süt                               sağlığına cok faydalı olan peynir altı suyu
             için çeşitli parametreler var; coğrafi ko-                             olarak  ayrıca  ayrılıyor.  Baskı  sırasında
             num, otların çeşitleri… Her aşamada hij-                               elde edilen su toz haline getirilip bisküvi,
             yen çok önemli, sütün içindeki yapıyı boz-                             çikolata,  bebek  mamaları  ve  ilaç  üreti-
             mamak  için  bakteri  sayısının  artmaması                             minde de kullanılabiliyor. Peynir altı suyu
             için sağımdan itibaren soğuk zincirin içi-                             vitamin açısından çok zengindir.
             ne girmesi gerekiyor. Soğutucu tanklarda
             muhafaza  edilen  süt  işleme  tesislerine                             Klasik yöntemle işlemde peynirler +2 veya
             transfer ediliyor. Tesislerin soğuk tankla-                            +4 dereceli soğuk hava depolarına giriyor.
             rına aktarımı yapılıyor ve süt ürünleri üre-                           Depolarda belli bir olgunlaşma süresinden
             timi başlıyor. Ülke geneline baktığımızda                              sonra  dağıtıma  sunuluyor.  Dağıtımlarda
             batı daha başarılı ama doğuya baktığımız-  daha  yaygın  olduğu  için  sütlerin  bozul-  da  soğuk  zincir  bozulmadan  marketlere
             da aile çiftçiliği olduğu için şartlar biraz   maması için sabah ve akşam sütler sağılıp   ulaştırılıyor.  Tüketici  buradan  ürünü  alıp
             daha  ilkel  hale  gelebiliyor.  Ahır  çiftçiliği   işletmelere gönderiyorlar.  evinde buzdolabında saklıyor.”




                                                                                           Temmuz-Ağustos 2020 41
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48