Page 43 - borsaaktuel-46-k
P. 43
İSTİB HABER
yağlı kağıda sarıp daha sonra streçleyebili-
riz. Soğuk zincirine de dikkat edersek eğer
uzun süreli kullanabiliriz. Salamura ürünler-
de ise kendi suyunda kalmak şartıyla mu-
hafaza edilebilir. Tuz oranını iyi belirleme-
liyiz, tatlı suyun karışması peynirin yapısını
bozar. En önemli iki konu hava ile temasını
keseceğiz ve soğuk zinciri kırmayacağız.”
Al, sokak sütlerinin denetimsiz olması se-
bebiyle riskli olduğunu hatırlatarak, “Sağım
ile eve gelene kadar ki aşamalarını bildiği-
miz güvenilir yerlerden alınabilir. Günlük
süt yararlıdır ama gıda güvenliği çok önem-
lidir” diye konuştu.
“BİR ÇOCUK GİBİ SÜT ÜRÜNlERİNE İlGİ
GÖSTERMElİYİZ”
Pandemi döneminde gıdaya olan ilginin art-
tığını belirterek, “İnsanlar gıda tüketimine
yöneldi ve bunun sonucunda evlerde stoklar
arttı. Çoğu insan, evlere kaliteli ürün sok- her ürün nimettir, başımızın tacıdır, emek kuvvet, zeka oluyor bu ürünler. Soğuk zinciri
mak istedi” değerlendirmesinde bulundu.
vardır, milli servettir, bu ülkenin kalkınma- hiçbir aşamada kırmadan tüketmemiz lazım.
Gıda israfı konusuna da temas eden Al, israf sı ve gelişmesi için gıda ile başlangıç yapıp
ile mücadele için devlet milletin el ele verme- israfı azaltmamız gerekiyor. Dağdaki ottan Adeta bir çocuk gibi süt ürünlerine ilgi gös-
si gerektiğini söyledi. Al, “Soframıza gelen süte, sütten peynire dönüşüp bize vitamin, termemiz lazım” açıklamasında bulundu.
“AL’A GÖRE PEYNİR ÜRETİMİN TÜM AŞAMALARI”
Al, peynir üretiminin inceliğini tüm aşa- Teleme dediğimiz sütün pıhtılaşması iş-
malarını ayrıntısıyla antalarak ortaya koy- letmede ilk aşama. Sütün suyu bezlerde
du. Al, bu konuda şunları söyledi: süzdürülür ve yarı mamul haline getirilir.
“Peynir sütün önce teleme haline getirilip Salamura ile baskıya alınır ve içindeki
baskı ile peynir haline dönüşümü ile olu- suyun attırılması sağlanıyor. Bu su insan
şur. Sütün sağım aşamasında kaliteli süt sağlığına cok faydalı olan peynir altı suyu
için çeşitli parametreler var; coğrafi ko- olarak ayrıca ayrılıyor. Baskı sırasında
num, otların çeşitleri… Her aşamada hij- elde edilen su toz haline getirilip bisküvi,
yen çok önemli, sütün içindeki yapıyı boz- çikolata, bebek mamaları ve ilaç üreti-
mamak için bakteri sayısının artmaması minde de kullanılabiliyor. Peynir altı suyu
için sağımdan itibaren soğuk zincirin içi- vitamin açısından çok zengindir.
ne girmesi gerekiyor. Soğutucu tanklarda
muhafaza edilen süt işleme tesislerine Klasik yöntemle işlemde peynirler +2 veya
transfer ediliyor. Tesislerin soğuk tankla- +4 dereceli soğuk hava depolarına giriyor.
rına aktarımı yapılıyor ve süt ürünleri üre- Depolarda belli bir olgunlaşma süresinden
timi başlıyor. Ülke geneline baktığımızda sonra dağıtıma sunuluyor. Dağıtımlarda
batı daha başarılı ama doğuya baktığımız- daha yaygın olduğu için sütlerin bozul- da soğuk zincir bozulmadan marketlere
da aile çiftçiliği olduğu için şartlar biraz maması için sabah ve akşam sütler sağılıp ulaştırılıyor. Tüketici buradan ürünü alıp
daha ilkel hale gelebiliyor. Ahır çiftçiliği işletmelere gönderiyorlar. evinde buzdolabında saklıyor.”
Temmuz-Ağustos 2020 41