Page 46 - borsaaktuel-46-k
P. 46

İSTİB HABER




                                   İSTİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşir Kılıç:

                   “KAYIP VE İSRAFI ÖNLEMEK İÇİN GIDA BANKACILIĞINI


                                           YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”







                        İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Beşir Kılıç, İSTİB Gıda

                       İsrafını Engelleme Projesi kapsamında Instagram üzerinden gerçekleşen canlı

                      yayına katıldı. Kılıç, İSTİB olarak 8 milyondan fazla insanın açlık sınırının altında
                               yaşadığı bir dünyada gıda israfını çok önemsediklerini söyledi.








           İstanbul  Ticaret  Borsası  Yönetim  Kurulu   “ONBİNlERCE GıDA BANKASı OlMAlı”
           Üyesi Mehmet Beşir Kılıç, ınstagram üzerin-  Kılıç, 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’nin
           den canlı yayına katıldı.
                                               endüstri  alanında  gelişmeye  başlamasının
           İSTİB Başkanı Ali Kopuz başta olmak üzere   perakendenin  de  gelişmesini  hızlandırdı-
           Meclis Başkanından Meclis ve Komite üyele-  ğına işaret ederek, “90’lı yıllarda satabile-
           rine kadar bütün İSTİB camiasının bu pro-  ceğimiz kadar ürün alıyorduk ve teknoloji
           jeye büyük destek verdiğini kaydeden Kılıç,   de yoktu. Ürünlerin fabrikaya geri dönmesi
           “Komite  Başkanımız  Hakkı  İsmet  Aral  çok   lojistik,  depolama  maliyetleri  oluşturuyor.
           çalışkan bir isim ve projenin bugünlere gel-  Süreci geriye değil ileriye doğru götürmeli-
           mesinde emekleri göz ardı edilemez. Ben ve   yiz, yani gıda bankasına. Bozulmadan sağ-
           diğer çalışma arkadaşlarım gıda kökenliyiz.   lıklı bir şekilde ihtiyaç sahiplerine iletmemiz
           Projenin yürütülmesinde bu kadar tecrübe   gerekiyor, bundan güzel bir durum olabilir
           ve bilginin bir araya gelmesi bizim için bü-  mi?  Gıda  bankacılığını  yaygınlaştırmamız
           yük bir şans” şeklinde konuştu.     gerekiyor.  Yüzbinlerce  perakendenin  kar-
                                                                                  şısına  150  gıda  bankası  olmaz,  on  binler
                                                                                  seviyesinde gıda bankasından bahsetmemiz
                                                                                  gerekiyor” diye konuştu.

                                                                                  “GıDA KAYBıNı KENDİ TEKNOlOjİMİZlE
                                                                                  ÖNlEYEBİlİRİZ”

                                                                                  Tedarik zincirinin tarladan tüketiciyle bulu-
                                                                                  şana kadar geçtiği her aşamada gıda kay-
                                                                                  bı olduğuna değinen Kılıç, “Mesela tarçını
                                                                                  öğüttüğümüz zaman yaklaşık %12’ye yakın
                                                                                  ürün toz oluyor. Bu oranı %1-2 civarına in-
                                                                                  dirmeliyiz. Fakat bu oranlar için ciddi tek-
                                                                                  nolojik  yatırımlara  ihtiyacımız  var.  Ne  var
                                                                                  ki her alanda yatırım yapmaya kalktığınız
                                                                                  zaman  çok  büyük  sermayelere  ihtiyacınız



           44
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51