Page 27 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 27

MART-NİSAN 2021 25




                                                                                                 İstanbul’da
                                                                                                 coğrafi işaret
                                                                                                 tescili alan tek
                                                                                                 ürün ise Şile
                                                                                                 bezidir. Ancak
                                                                                                 İstanbul’un,
                                                                                                 zengin bir
                                                                                                 gastronomi
                                                                                                 turizmine
                                                                                                 sahip olduğu
                                                                                                 unutulmamalı.





            BEYİNLİ BEYKOZ KEBABI                      zırlanan 555 sayılı “Coğrafi İşaretlerin Korunması
                                                       Hakkında Kanun hükmünde Kararname” ile tescil
            İstanbul’da coğrafi işaret tescili alan tek ürün ise Şile   uygulamasını başlatmıştır. Daha sonra 2017’de uy-
            bezidir. Ancak İstanbul’un, zengin bir gastronomi   gulamaya konan “Sınai Mülkiyet Kanunu” bu ka-
            turizmine  sahip  olduğu  unutulmamalı.  Özellikle   rarnamenin yerini almış ve ürünleri korumak için
            geçmişten günümüze miras kalan Osmanlı Saray   üç koruma tipi belirlenmiştir.
            Mutfağı, kültürel çeşitliliği ile bizlere ilham veriyor.
            ‘Beyinli Beykoz Kebabı’ bunun en güzel örnekle-  Menşe Adı: Üretim, işleme ve hazırlama süreçleri-
            rinden biridir.                                           nin tamamı sadece ait oldukları
                                                                      coğrafi sınırları içinde gerçek-
            Sarayın ihtiyaçları için Beykoz civarında kurulan         leşen ürünler ile tüm veya esas
            mezbahalarda kesilen hayvanların sakatatları ile ya-      özelliklerini bu coğrafi alana
            pılan bu yemek, yöre halkı tarafından kebaplarda          özgü doğal ve beşerî unsurlardan
            kullanılarak bir İstanbul değeri haline dönüşmüş-         alan ürünler “Menşe Adı” işare-
            tür. İstanbul’daki coğrafi işaret çalışmaları ise çeşitli
            kurumların katılımıyla devam etmektedir.   ti ile korunurlar. Menşe adları sadece ait oldukları
                                                       coğrafi bölgede üretilirler.
                                                       Mahreç İşareti: Üretim, işleme ve hazırlama aşama-
                                                                      larından en az birinin, o yöreye
                                                                      ait coğrafi alanda gerçekleşmesi
                                                                      gereken ürünler “Mahreç İşare-
                                                                      ti” ile korunurlar. Kısaca, ürü-
                                                                      nün özelliklerinden en az birinin
                                                                      o yöreye ait olması yeterlidir.
                                                                     Yöre dışında üretilmesi coğrafi
                                                       işaret almak için engel değildir.

            COĞRAFİ İŞARET NEDİR?                      Geleneksel Ürün Adı:  Menşe adı  veya mahreç
                                                                      işareti kapsamına girmeyen,
            Coğrafi işaret, temel olarak benzerlerinden farklılaş-    geleneksel bir üretim metodu
            mış ve bu farkı kaynaklandığı yöreye borçlu olan bir      (yapım tarifi) veya geleneksel
            yöresel ürün adını ifade eder. Kısaca Coğrafi işaret,     birleşimden  kaynaklanan,  ya
            bir ürünü gösteren yer adıdır.                            da geleneksel hammadde veya

            Yasal Altyapısı:  Türkiye, 1995 yılında  yürürlüğe        malzemeden  üretilmiş ürünleri
            giren ve AB 2081 sayılı tüzüğüne dayanarak ha-  tanımlayan adlardır. Ürünün Pazar geçmişinin en
                                                       az 30 yıl olması gerekmektedir.
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32