Page 27 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 27
MART-NİSAN 2021 25
İstanbul’da
coğrafi işaret
tescili alan tek
ürün ise Şile
bezidir. Ancak
İstanbul’un,
zengin bir
gastronomi
turizmine
sahip olduğu
unutulmamalı.
BEYİNLİ BEYKOZ KEBABI zırlanan 555 sayılı “Coğrafi İşaretlerin Korunması
Hakkında Kanun hükmünde Kararname” ile tescil
İstanbul’da coğrafi işaret tescili alan tek ürün ise Şile uygulamasını başlatmıştır. Daha sonra 2017’de uy-
bezidir. Ancak İstanbul’un, zengin bir gastronomi gulamaya konan “Sınai Mülkiyet Kanunu” bu ka-
turizmine sahip olduğu unutulmamalı. Özellikle rarnamenin yerini almış ve ürünleri korumak için
geçmişten günümüze miras kalan Osmanlı Saray üç koruma tipi belirlenmiştir.
Mutfağı, kültürel çeşitliliği ile bizlere ilham veriyor.
‘Beyinli Beykoz Kebabı’ bunun en güzel örnekle- Menşe Adı: Üretim, işleme ve hazırlama süreçleri-
rinden biridir. nin tamamı sadece ait oldukları
coğrafi sınırları içinde gerçek-
Sarayın ihtiyaçları için Beykoz civarında kurulan leşen ürünler ile tüm veya esas
mezbahalarda kesilen hayvanların sakatatları ile ya- özelliklerini bu coğrafi alana
pılan bu yemek, yöre halkı tarafından kebaplarda özgü doğal ve beşerî unsurlardan
kullanılarak bir İstanbul değeri haline dönüşmüş- alan ürünler “Menşe Adı” işare-
tür. İstanbul’daki coğrafi işaret çalışmaları ise çeşitli
kurumların katılımıyla devam etmektedir. ti ile korunurlar. Menşe adları sadece ait oldukları
coğrafi bölgede üretilirler.
Mahreç İşareti: Üretim, işleme ve hazırlama aşama-
larından en az birinin, o yöreye
ait coğrafi alanda gerçekleşmesi
gereken ürünler “Mahreç İşare-
ti” ile korunurlar. Kısaca, ürü-
nün özelliklerinden en az birinin
o yöreye ait olması yeterlidir.
Yöre dışında üretilmesi coğrafi
işaret almak için engel değildir.
COĞRAFİ İŞARET NEDİR? Geleneksel Ürün Adı: Menşe adı veya mahreç
işareti kapsamına girmeyen,
Coğrafi işaret, temel olarak benzerlerinden farklılaş- geleneksel bir üretim metodu
mış ve bu farkı kaynaklandığı yöreye borçlu olan bir (yapım tarifi) veya geleneksel
yöresel ürün adını ifade eder. Kısaca Coğrafi işaret, birleşimden kaynaklanan, ya
bir ürünü gösteren yer adıdır. da geleneksel hammadde veya
Yasal Altyapısı: Türkiye, 1995 yılında yürürlüğe malzemeden üretilmiş ürünleri
giren ve AB 2081 sayılı tüzüğüne dayanarak ha- tanımlayan adlardır. Ürünün Pazar geçmişinin en
az 30 yıl olması gerekmektedir.