Page 23 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 23
MART-NİSAN 2021 2121
mArT-NİSAN 2021
“Tavsiye Edilen Tüketim” tarihleri ise yalnızca gıda-
nın koku, doku ve tat açısından en iyi kalitede ol-
duğu zamanları gösterir. İyi saklanırsa, bozulmayan
yiyeceklerin çoğu “Tavsiye Edilen Tüketim” tarihin-
den sonra hala yenilebilir!
5. BUZDOLABINIZI KONTROL EDİN
Gıdaların doğru şekilde saklandığından ve buzdo-
labınızda daha uzun süre bekletildiğinden emin
olmak için, yiyecekleri doğru sıcaklığa ayarlayın (1
ila 5 derece arasında), ürünleri buzdolabında doğru
yerlerde saklayın ve ambalaj üzerindeki veya buzdo-
labı kılavuzunun talimatlarını izleyin.
Buzdolabını çok fazla doldurmayın: Böylelikle daha
az enerji kullanırsınız ve satın aldığınız yiyecekleri
kullanmayı unutmazsınız.
8. ATIKLARI KOMPOSTA DÖNÜŞTÜRÜN
Yiyeceklerinizin bir kısmını yenilmeyecek duruma
gelmişse, onu kompost haline getirerek geri kaza-
nın: Atığı normal çöp kutunuza atmak ve atıkların
taşınması ve bertarafı ile bağlantılı sera gazı emis-
yonlarına katkıda bulunmak yerine, komposta dö-
nüştürebilirsiniz.
6. YÖNTEM: FİFO (İLK GİREN, İLK ÇIKAR!)
“İlk giren ilk çıkar” (FIFO) ilkesiyle buzdolabınıza
yerleştirdiğiniz ürünlerinizi kronolojik sırayla tüke-
tilmesini sağlayın. Bu, taze gıda ürünlerinin bozula-
bilir doğası ile ilgilidir, bu nedenle daha evvel alınan
ürünlerin tüketimine öncelik verilmelidir.
9. PAYLAŞMAK ÖNEMLİDİR; GIDANIZI BAĞIŞLAYIN
Gıda fazlalıklarınızı ihtiyacı olanlara bağışlayın.
Hijyen ve gerekli şartlar sağlandığında, ihtiyaç sa-
7. TARİHLERİ OKUMAYI ÖĞRENİN hiplerine ihtiyaç fazlası gıdanızı bağışlamak kolay-
dır. Gıda yardım derneklerine, gıda bankalarına
“Son kullanma” tarihi geçtikten sonra, yiyecekler destek vermek ve israfı azaltmak için çevrenizdeki
artık yenmek için güvenli değildir.
mevcut girişimler hakkında bilgi edinin.