Page 23 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 23

MART-NİSAN 2021 2121
                                                                                                  mArT-NİSAN 2021



                                                       “Tavsiye Edilen Tüketim” tarihleri ise yalnızca gıda-
                                                       nın koku, doku ve tat açısından en iyi kalitede ol-
                                                       duğu zamanları gösterir. İyi saklanırsa, bozulmayan
                                                       yiyeceklerin çoğu “Tavsiye Edilen Tüketim” tarihin-
                                                       den sonra hala yenilebilir!







            5. BUZDOLABINIZI KONTROL EDİN

            Gıdaların doğru şekilde saklandığından ve buzdo-
            labınızda daha uzun süre bekletildiğinden emin
            olmak için, yiyecekleri doğru sıcaklığa ayarlayın (1
            ila 5 derece arasında), ürünleri buzdolabında doğru
            yerlerde saklayın ve ambalaj üzerindeki veya buzdo-
            labı kılavuzunun talimatlarını izleyin.

            Buzdolabını çok fazla doldurmayın: Böylelikle daha
            az enerji kullanırsınız ve satın aldığınız yiyecekleri
            kullanmayı unutmazsınız.


                                                       8. ATIKLARI KOMPOSTA DÖNÜŞTÜRÜN

                                                       Yiyeceklerinizin bir kısmını yenilmeyecek duruma
                                                       gelmişse, onu kompost haline getirerek geri kaza-
                                                       nın: Atığı normal çöp kutunuza atmak ve atıkların
                                                       taşınması ve bertarafı ile bağlantılı sera gazı emis-
                                                       yonlarına katkıda bulunmak yerine, komposta dö-
                                                       nüştürebilirsiniz.



            6. YÖNTEM: FİFO (İLK GİREN, İLK ÇIKAR!)

            “İlk giren ilk çıkar” (FIFO) ilkesiyle buzdolabınıza
            yerleştirdiğiniz ürünlerinizi kronolojik sırayla tüke-
            tilmesini sağlayın. Bu, taze gıda ürünlerinin bozula-
            bilir doğası ile ilgilidir, bu nedenle daha evvel alınan
            ürünlerin tüketimine öncelik verilmelidir.






                                                       9. PAYLAŞMAK ÖNEMLİDİR; GIDANIZI BAĞIŞLAYIN

                                                       Gıda fazlalıklarınızı ihtiyacı olanlara bağışlayın.
                                                       Hijyen ve gerekli şartlar sağlandığında, ihtiyaç sa-
            7. TARİHLERİ OKUMAYI ÖĞRENİN               hiplerine ihtiyaç fazlası gıdanızı bağışlamak kolay-
                                                       dır. Gıda yardım derneklerine, gıda bankalarına
            “Son kullanma” tarihi geçtikten sonra, yiyecekler   destek vermek ve israfı azaltmak için çevrenizdeki
            artık yenmek için güvenli değildir.
                                                       mevcut girişimler hakkında bilgi edinin.
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28