Page 22 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 22

20
           20                        ARAŞTIRMA       SEBAHATTİN ÖZKURT



                                GIDA İSRAFINI AZALTICI 9 KOLAY İPUCU





                                G      ıda İsrafı Nedir?                   lerde yemek olarak kullanın veya aynı öğün olarak

                                                                           tekrar ısıtın.
                                       “Gıda İsrafı”, tüketilmesi mümkün olsa
                                       bile  boşa  harcanan  tüm  yiyecekleri  ifade   Unutmayın, artıkları kullanmak istiyorsanız, bun-
                                eder: örneğin, zamanında yemediğiniz için buzdo-  ları yemeğinizi hazırladıktan sonra iki saat içinde
                                labınızda tarihi geçen veya tabağınıza yiyebileceği-  buzdolabında veya dondurucuda saklamanız çok
                                niz kadarından fazla koyduğunuz yemeğin tüketil-  önemlidir.
                                meyip israf olmasıdır.
                                Gıda İsrafını Durdurmalıyız Çünkü:

                                Gıda israfı, gıdayı üretmek için harcanan para,
                                emek, enerji, toprak ve su gibi kaynakları israf et-
                                mek demektir.

                                Gıda israfı ile beraber atık gazlar, sera gazı emis-
                                yonlarına neden olur ve iklim değişikliğine katkıda
                                bulunur.



                                                                           3. AKILLI ALIŞVERİŞ

                                                                           Çoğunlukla yiyebileceğimizden daha fazla yiyecek
                                                                           satın alırız.

                                                                           Aşırı alışverişten kaçınmak için önceden plan yap-
                                                                           maya çalışın, bir alışveriş listesi hazırlayın ve aç kar-
                                                                           nına alışverişe çıkmayın!




                                1. DAHA KÜÇÜK PORSİYONLAR İSTEYİN

                                Yemeklerinize tabağınızın küçük bir porsiyonuyla
                                başladığınızdan emin olun. Halen açsanız her za-
                                man daha fazlası için geri dönebilirsiniz.










                                                                           4. DIŞ GÖRÜNÜŞÜ KÖTÜ MEYVE VE SEBZELER ALIN
                                                                           Pek çok dükkân, dış görünüşü güzel olmayan mey-
                                                                           ve ve sebzeler sunar; bunlar, dış görünüşü güzel ve
                                                                           renkli olanlar kadar yenilebilirdir.
                                2. GIDA ARTIKLARINIZI SEVİN                Yiyeceklerin israf edilmesini istemediğinizi göster-
                                                                           mek için “dış görünüşü iyi olmayan” meyve ve seb-
                                Artıkları çöp kutusuna atmak yerine, diğer öğün-
                                                                           zeleri satın alın!
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27