Page 22 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 22
20
20 ARAŞTIRMA SEBAHATTİN ÖZKURT
GIDA İSRAFINI AZALTICI 9 KOLAY İPUCU
G ıda İsrafı Nedir? lerde yemek olarak kullanın veya aynı öğün olarak
tekrar ısıtın.
“Gıda İsrafı”, tüketilmesi mümkün olsa
bile boşa harcanan tüm yiyecekleri ifade Unutmayın, artıkları kullanmak istiyorsanız, bun-
eder: örneğin, zamanında yemediğiniz için buzdo- ları yemeğinizi hazırladıktan sonra iki saat içinde
labınızda tarihi geçen veya tabağınıza yiyebileceği- buzdolabında veya dondurucuda saklamanız çok
niz kadarından fazla koyduğunuz yemeğin tüketil- önemlidir.
meyip israf olmasıdır.
Gıda İsrafını Durdurmalıyız Çünkü:
Gıda israfı, gıdayı üretmek için harcanan para,
emek, enerji, toprak ve su gibi kaynakları israf et-
mek demektir.
Gıda israfı ile beraber atık gazlar, sera gazı emis-
yonlarına neden olur ve iklim değişikliğine katkıda
bulunur.
3. AKILLI ALIŞVERİŞ
Çoğunlukla yiyebileceğimizden daha fazla yiyecek
satın alırız.
Aşırı alışverişten kaçınmak için önceden plan yap-
maya çalışın, bir alışveriş listesi hazırlayın ve aç kar-
nına alışverişe çıkmayın!
1. DAHA KÜÇÜK PORSİYONLAR İSTEYİN
Yemeklerinize tabağınızın küçük bir porsiyonuyla
başladığınızdan emin olun. Halen açsanız her za-
man daha fazlası için geri dönebilirsiniz.
4. DIŞ GÖRÜNÜŞÜ KÖTÜ MEYVE VE SEBZELER ALIN
Pek çok dükkân, dış görünüşü güzel olmayan mey-
ve ve sebzeler sunar; bunlar, dış görünüşü güzel ve
renkli olanlar kadar yenilebilirdir.
2. GIDA ARTIKLARINIZI SEVİN Yiyeceklerin israf edilmesini istemediğinizi göster-
mek için “dış görünüşü iyi olmayan” meyve ve seb-
Artıkları çöp kutusuna atmak yerine, diğer öğün-
zeleri satın alın!