Page 59 - Sayı-50 Mart - Nisan 2021
P. 59
MART-NİSAN 2021 5757
mArT-NİSAN 2021
ÜRETİM BÖLGELERİ
Türkiye’de zeytinyağı üretimi, yıllık dalgalanma-
lara bağlı olarak değişmekle beraber dünyanın en
büyük beş ülkesi arasında yer almaktadır. Ülke-
mizde zeytin ve zeytinyağı üretimi daha çok Ege,
Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde
yapılmaktadır.
HANGİ ÜLKELERE, NE MİKTARDA İHRACAT YAPILIYOR?
Dünya zeytinyağı ihracatı (989,50 bin ton), üre-
timin (3.197 bin ton) %31’ini oluşturmaktadır.
Türkiye’nin zeytinyağı sektörüyle ilgili yaşamakta
İhracatta, Türkiye’nin payı %5’tir. ABD, İspanya,
Suudi Arabistan, İtalya, İran ve Japonya tutar olduğu sorunlardan biri de, periyodisite nedeniyle
bakımından en çok Türkiye’nin ihracat yaptığı zeytinyağı fabrikalarındaki kapasite kullanım ora-
ülkelerdir. nının düşük oluşudur. Lisanslı Depoculuk Sistemi
zeytinin ve zeytinyağının depolanmasını sağlaya-
Türkiye’de zeytinyağı ihracatı daha çok katma de-
ğeri düşük nitelikteki ham yağ şeklinde yapılmak- rak; periyodisitenin neden olduğu olumsuzlukları
tadır. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz engelleyecektir.
İSTİB Meclis Üyesi Osman Berberoğlu, bu du- Zeytinyağının tanıtımına, tüketiminin arttırılması-
rumun değişmesi için yapılması gerekenleri şöyle
na, iç ve dış pazarın genişletilmesine yönelik olarak
özetledi:
devlet destekli projeler hazırlanmalıdır.”
“Natürel sızma olarak kusursuz üretim yapan mar-
kaların bilinirliklerini artırmaları gerekiyor. Böyle-
ce ambalajlı ve markalı olarak satışın yolu açılabilir. Kaynak: Tarımsal Ürün Ve Politika Geliştirme Enstitüsü