Page 24 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 24

22
           22                        ARAŞTIRMA       SEBAHATTİN ÖZKURT



                                KİRAZDA FARKLı PAZARLAR İçİN ÜRÜN


                                çEşİTLİLİğİ ARTıRıLMALı





                                                                           Ülkemizde kiraz hasatı genellikle Nisan ayı sonu
                                                                           Mayıs  ayı başı  başlarken, son  hasat  ise  Temmuz
                                                                           ayının son günlerine kadar gerçekleşir. Kiraz üreti-
                                                                           minde en büyük rakibimiz ABD’dir. ABD, Mayıs
                                                                           ayındaki kiraz üretimi ile dünya piyasasına erken
                                                                           ürün vererek büyük avantaj sağlamaktadır. Bir diğer
                                                                           büyük kiraz üreticisi Şili’de ise hasat Kasım-Şubat
                                                                           ayları arasında olur.
                                                                           Dünyanın en büyük kiraz ithalatçısı Çin’dir. Çin,
                                                                           yıllık yaklaşık 1.4 milyar dolar tutarında kiraz itha-
                                                                           latı yapmaktadır ve Şili söz konusu üründe en fazla
                                                                           ithalat yaptığı ülke konumundadır. Çinlilerin Şu-
                                                                           bat ayında kutlanılan yılbaşı döneminde birbirleri-
                                                                           ne en çok kırmızı renkli hediyeler almaları ve hasta
                                                                           ziyaretlerinin vazgeçilmez ürünü olmasından ötürü
                                                                           Şili, Güney Yarım Kürede olmanın verdiği avantajla
                                                                           ürettiği kirazın büyük bölümünü Çin’e satmakta-
                                                                           dır. Çin çok büyük bir pazar olsa da, Çinli tüketi-
                                                                           cilerin beklediği türün Türkiye’de üretilmemesi, raf
                                                                           ömrü, lojistik maliyetler ve Avrupa ülkelerine daha
                                                                           yüksek fiyatlardan satılabilmesi gibi sebeplerle Türk
                                                                           Kirazını Çin pazarında pek göremeyiz.

                                                                           Uzak Doğu Ticaret Ataşelikleri ve ihracatçı firma
                                                                           görüşlerine göre, ABD’de 10, Şili’de 8 kiraz çeşidi-
                                                                           nin olduğunu, bu nedenle hasatların kademeli ola-
                                                                           rak yapıldığını, genetiği ile oynanan kiraz çeşitlerin
                                                                           daha sert ve raf ömrünün uzun olmasından dolayı
                                                                           dış ticarette tercih edildiğini, Tarım ve Orman Ba-
                                                                           kanlığının yapacağı çalışmalar ile  Türk Kirazının
                                                                           çeşitlendirilmesi, hasatların kademeli olarak yapıl-
                                                                           ması ve raf ömrünü uzatacak genetik çeşitlendirme
                                                                           yapılması halinde uzak doğu piyasasına daha rahat
                                                                           girilebileceğini görüşleri paylaşılmıştır.

                                                                           2020 YıLıNDA 725 bİN ToN KİRAZ ÜRETTİK

                                Kiraz  dünya  üzerinde  Afrika’nın  kuzeyinde,   2019 yılında 664 bin ton olan kiraz üretiminde,
                                Avrupa’nın tamamında, Ortadoğu’nun batı kısmın-  Konya 68 bin ton kiraz üretimi ile birinci sırada yer
                                da yer alan ülkelerde, Anadolu’da, Hazar Denizi ve   alırken, İzmir 66 bin ton ile ikinci, Bursa ise 61 bin
                                buraya yakın ülkeler ile Kuzey ve Güney Amerika   ton ile üçüncü sırada yer almıştır. TÜİK İstatistikle-
                                kıtasında yoğun olarak yapılıyor. Üretilen kirazın   rine göre 2019 yılı kiraz üretimi son beş yılda %24
                                sanayide kullanılan birkaç çeşidi dışında, hemen   artış göstermiştir. 2020 yılında ise bir önceki yıla
                                hepsi taze olarak tüketilir.               göre %9,1 artarak 725 bin tona ulaşmıştır.
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29