Page 28 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 28

26                        ARAŞTIRMA       TÜMER TOPAL




                                DELİCE ZEYTİNDE KÜRESEL TRENDLER













































                                Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda varılan kanı,   cü, zeytinyağı üretiminde ise beşinci sıradadır. Ancak
                                zeytin ağacının ana vatanının Güneydoğu Anado-  her ne kadar Türkiye dünyanın önemli zeytin üretici-
                                lu ve Mezopotamya olduğudur. Zeytin ağacının   lerinden olsa da gelinen seviyeyi artırmak için yapılan
                                yetiştirilmesi, iklim faktörlerine bağlı olduğundan   çalışmalar bizden daha fazla üretim yapabilen ülkeler
                                üretim genellikle içinde ülkemizin de bulunduğu   ile rekabete girmek açısından oldukça önemlidir.
                                Akdeniz havzası ülkelerinde yapılmaktadır. Bu böl-  Bu hedef doğrultusunda yabani zeytin olarak da
                                gede yapılan üretim toplam dünya zeytin üretimi-  bilinen delice zeytinlerin ekonomiye kazandırılma-
                                nin %97’sini oluşturur.
                                                                           sı amacıyla Türkiye tarafından 2015-2019 yıllarını
                                Zeytin ve zeytinyağı 8.000 yıldan beri insanlar tara-  kapsayan “Yabani Zeytin (Delice) Rehabilitasyonu
                                fından bilinmektedir. M.Ö 4.000 yılında da Sami-  Eylem Planı” hazırlanmış ve uygulanmıştır.
                                ler tarafından kültüre alınmıştır.
                                                                           Bu projeyle başta Akdeniz ve Ege bölgeleri olmak
                                Zeytin ağacı, yetiştirilip daha verimli bir hale geti-  üzere ülkemizdeki yabani zeytinlerin, yerel türlerin
                                rilmesi sağlanarak bir kültür bitkisi haline getirilmiş   popülasyonuna zarar verilmeyecek sayılarda ve yö-
                                ve Akdeniz kıyı şeridi boyunca yaygınlaştırılmıştır.   reye uygun türlerle aşılanması hedeflenmiştir.
                                Zeytinin M.Ö. 4000’lerde bir kültür bitkisi haline   Eylem planı süresince yapılan çalışmalar neticesinde,
                                gelmesinden 1500 - 2000 yıl sonra da meyvesi sıkı-  Türkiye genelinde 5 yıllık süreçte yaklaşık 1 mil-
                                larak yağ elde edilmiştir.
                                                                           yon 500 bin adet yabani zeytin aşılanmıştır. Bu
                                Zamanla, Yunanistan, İtalya ve İber Yarımadasına,   çalışmalar sırasında orman vasfındaki bu alanlara
                                Suriye ve Mısır yoluyla ise tüm Kuzey Afrika’ya   ayrıca 200 bin adet zeytin fidanı da dikilmiştir.
                                yayılan zeytin, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından   Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu ça-
                                Kuzey ve Güney Amerika’ya götürülmüştür.
                                                                           lışma sayesinde ülke ekonomisine kazandırılan 1,7
                                Türkiye hâlihazırda dünya zeytin üretiminde üçün-  milyon yeni zeytin ağacının meyve vermeye başla-
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33