Page 41 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 41
MAYIS-HAZİRAN 2021 39
İklim ve toprak
özellikleriyle
Aydın sınırları
içersinde yetişme
özelliğine sahip
Aydın’a özgü
meyve olan
sarılop cinsi
(kurutmalık)
incir Aydın’ın
simge ürünleri
arasında yer
almaktadır.
* AYDıN İNCİRİ
AYDıN İNCİRİ şidi, kurutmalık olarak değerlendirilen incirdir. Düz-
gün yapılı ve iri boyutlu, içi yoğun ballı ve kıvamlı
İklim ve toprak özellikleriyle Aydın sınırları içer-
görüntüde olan, ağızda kendine has yoğun bir aroma
sinde yetişme özelliğine sahip Aydın’a özgü meyve bırakmasıyla bilinir. Asırlardır geleneksel yöntemlerle
olan sarılop cinsi (kurutmalık) incir Aydın’ın sim- hasat edilen ve kurutulan Aydın İnciri, çocukluktan
ge ürünleri arasında yer almaktadır. Bu milli de- bilgilenen, sürekli aileleriyle incirin yetiştirilmesi, ha-
ğeri koruma altına almak isteyen Antalya Ticaret sadı ve kurutulması işlemlerinde görev olan tecrübeli
Odası’nın çalışmaları sonucunda Aydın İnciri 2016 ve uzman üreticiler tarafından üretilir.
yılında AB coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
Ürünün ayırt edici özelliği; olgunlaşma ve kurutma
döneminde esen poyraz ve deniz meltemi rüzgârlarıdır.
Ürünün Tanımı:
Bu rüzgârlar, Aydın İnciri’nin kuruması için uygun
Aydın İnciri, Ficus carica (Anadolu inciri) Sarılop çe- ortam oluşturur.
MALATYA KAYıSıSı
Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çata-
loğlu ve Çöloğlu gibi çeşitleriyle bilinen Malatya
Kayısısı Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının katkı-
larıyla, 2017 yılında dünya vitrinindeki yerini aldı.
Ürünün Tanımı:
Malatya Kayısısı, kurutma olgunluğunda hasat edile-
rek kükürtlenmiş ve kurutulmuş, homojen sarı renkte,
kuru kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır. Natürel kuru
kayısı ise hasat edildikten sonra kükürtleme işlemine
tabi tutulmadan kurutulan açık veya koyu kahveren-
* MALATYA KAYıSıSı ginde olup kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır.