Page 41 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 41

MAYIS-HAZİRAN 2021 39




                                                                                                 İklim ve toprak
                                                                                                 özellikleriyle
                                                                                                 Aydın sınırları
                                                                                                 içersinde yetişme
                                                                                                 özelliğine sahip
                                                                                                 Aydın’a özgü
                                                                                                 meyve olan
                                                                                                 sarılop cinsi
                                                                                                 (kurutmalık)
                                                                                                 incir Aydın’ın
                                                                                                 simge ürünleri
                                                                                                 arasında yer
                                                                                                 almaktadır.









            *  AYDıN İNCİRİ


            AYDıN İNCİRİ                               şidi, kurutmalık olarak değerlendirilen incirdir. Düz-
                                                       gün yapılı ve iri boyutlu, içi yoğun ballı ve kıvamlı
            İklim ve toprak özellikleriyle Aydın sınırları içer-
                                                       görüntüde olan, ağızda kendine has yoğun bir aroma
            sinde yetişme özelliğine sahip Aydın’a özgü meyve   bırakmasıyla bilinir. Asırlardır geleneksel yöntemlerle
            olan sarılop cinsi (kurutmalık) incir Aydın’ın sim-  hasat edilen ve kurutulan Aydın İnciri, çocukluktan
            ge ürünleri  arasında  yer almaktadır. Bu  milli de-  bilgilenen, sürekli aileleriyle incirin yetiştirilmesi, ha-
            ğeri koruma altına almak isteyen Antalya Ticaret   sadı ve kurutulması işlemlerinde görev olan tecrübeli
            Odası’nın çalışmaları sonucunda Aydın İnciri 2016   ve uzman üreticiler tarafından üretilir.
            yılında AB coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
                                                       Ürünün ayırt edici özelliği; olgunlaşma ve kurutma
                                                       döneminde esen poyraz ve deniz meltemi rüzgârlarıdır.
            Ürünün Tanımı:
                                                       Bu rüzgârlar, Aydın İnciri’nin kuruması için uygun
            Aydın İnciri, Ficus carica (Anadolu inciri) Sarılop çe-  ortam oluşturur.


                                                       MALATYA KAYıSıSı

                                                       Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çata-
                                                       loğlu ve Çöloğlu gibi çeşitleriyle bilinen Malatya
                                                       Kayısısı Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının katkı-
                                                       larıyla, 2017 yılında dünya vitrinindeki yerini aldı.

                                                       Ürünün Tanımı:

                                                       Malatya Kayısısı, kurutma olgunluğunda hasat edile-
                                                       rek kükürtlenmiş ve kurutulmuş, homojen sarı renkte,
                                                       kuru kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır. Natürel kuru
                                                       kayısı ise hasat edildikten sonra kükürtleme işlemine
                                                       tabi tutulmadan kurutulan açık veya koyu kahveren-
            *  MALATYA KAYıSıSı                        ginde olup kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır.
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46