Page 40 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 40

38                        ARAŞTIRMA       HAKAN KOPUZ




                                Ab TESCİLLİ CoğRAFİ DEğERLERİMİZ





           Gaziantep ile
           özdeşleşen ve
           şehrin önemli
           bir markası olan
           Antep Baklavası,
           Gaziantep
           Sanayi Odasının
           Avrupa Birliği
           (AB) nezdinde
           yaptığı başvuru
           neticesinde
           2013 yılında AB
           Coğrafi İşaret
           Tescili aldı.



















                                *  ANTEP bAKLAVASı




                                Sınai mülkiyet hakları koruması ülkesel olduğun-  Ürünün Tanımı:
                                dan coğrafi işaretler bakımından Türkiye’de tescilli
                                bir coğrafi işaret yalnızca Türkiye sınırlarında koru-  Antep Baklavası, Gaziantep’te babadan oğula, usta-
                                ma altındadır. Bu nedenle milli değerleri dünyaya   dan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev
                                                                           yapımı baklavalardan farklılaşan  Türk Mutfağına
                                tanıtmak isteyen üreticiler, yurtdışında ürünlerini
                                                                           ait bir tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere iki-
                                koruma altına almak isterlerse Avrupa Birliği’nin
                                                                           ye ayrılmaktadır. Üretim şekli aynı olmakla birlikte
                                kendine özgü coğrafi işaret siciline başvuru yapmak   kuru ile yaş arasındaki tek fark; raf ömrünü uzatmak
                                durumundadır.
                                                                           için, kuru baklavanın, kaymak kullanılmadan sadece
                                                                           hamur katmanları arasında fıstık kullanılarak üretil-
                                ANTEP bAKLAVASı                            mesidir.

                                Gaziantep ile özdeşleşen ve şehrin önemli bir mar-  Ürünün ayırt edici özelliği fıstıktır. Ağustos ayının ilk
                                kası olan Antep Baklavası, Gaziantep Sanayi Oda-  haftasında daha yeni yeni olgunlaşan ve halk arasın-
                                sının Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru   da “firik veya boz-iç” diye tabir edilen, 1 kilosunda
                                neticesinde 2013 yılında AB Coğrafi İşaret Tescili   110-170 gr fıstık içi veren, koyu renkli, aroması yoğun
                                aldı.                                      Antep Fıstığı’nın kullanılmasıdır.
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45