Page 40 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 40
38 ARAŞTIRMA HAKAN KOPUZ
Ab TESCİLLİ CoğRAFİ DEğERLERİMİZ
Gaziantep ile
özdeşleşen ve
şehrin önemli
bir markası olan
Antep Baklavası,
Gaziantep
Sanayi Odasının
Avrupa Birliği
(AB) nezdinde
yaptığı başvuru
neticesinde
2013 yılında AB
Coğrafi İşaret
Tescili aldı.
* ANTEP bAKLAVASı
Sınai mülkiyet hakları koruması ülkesel olduğun- Ürünün Tanımı:
dan coğrafi işaretler bakımından Türkiye’de tescilli
bir coğrafi işaret yalnızca Türkiye sınırlarında koru- Antep Baklavası, Gaziantep’te babadan oğula, usta-
ma altındadır. Bu nedenle milli değerleri dünyaya dan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev
yapımı baklavalardan farklılaşan Türk Mutfağına
tanıtmak isteyen üreticiler, yurtdışında ürünlerini
ait bir tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere iki-
koruma altına almak isterlerse Avrupa Birliği’nin
ye ayrılmaktadır. Üretim şekli aynı olmakla birlikte
kendine özgü coğrafi işaret siciline başvuru yapmak kuru ile yaş arasındaki tek fark; raf ömrünü uzatmak
durumundadır.
için, kuru baklavanın, kaymak kullanılmadan sadece
hamur katmanları arasında fıstık kullanılarak üretil-
ANTEP bAKLAVASı mesidir.
Gaziantep ile özdeşleşen ve şehrin önemli bir mar- Ürünün ayırt edici özelliği fıstıktır. Ağustos ayının ilk
kası olan Antep Baklavası, Gaziantep Sanayi Oda- haftasında daha yeni yeni olgunlaşan ve halk arasın-
sının Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru da “firik veya boz-iç” diye tabir edilen, 1 kilosunda
neticesinde 2013 yılında AB Coğrafi İşaret Tescili 110-170 gr fıstık içi veren, koyu renkli, aroması yoğun
aldı. Antep Fıstığı’nın kullanılmasıdır.