Page 39 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 39
KİTABİYAT MAYIS-HAZİRAN 2021 37
Yoksa tüm bunlara rağmen aklımız
TARIM HAYVANCILIK VE GIDA
ve teknolojimiz sayesinde bir ütop- SANAYİ YATIRIM PROjELERİ
ya oluşturmamız mümkün mü? HAZIRLAMA TEKNİğİ
Little’ın ifadesiyle cevabını aradığı İ. Hakkı İnan
soru şu: “Gıdanın geleceği karanlık mı
yoksa hiç olmadığı kadar parlak mı?” Ziraat fakültelerindeki
yüksek lisans ve dokto-
GELECEĞİN TAVUK YETİŞTİRME MAKİNESİ *** ra öğrencilerinin yanın-
Ayı seriden bir başka kart… Hızlı, verimli ve Kitabın tanıtımında bu sorunun alt da tarım ekonomistleri,
teknolojik bir kuluçka makinesi… Birkaç dakikada kırılımlarını da görüyoruz: ziraat ve gıda mühen-
yumurtadan civciv çıkıyor. disleri ile yatırım pro-
“Genetiği değiştirilmiş gıdalar, çiftlik jeleri fizibilite raporları
balıkları, laboratuvarda yetiştirilmiş hazırlamak isteyenler
etler, yetişkinlere yönelik mamalar, 3-D yazıcıyla üretilmiş yiyecekler… Başımız ne için de yararlı bilgiler içeren bir kitap.
kadar belada? Tüm bu deneyler zincirinin sonu tam olarak nereye çıkıyor?
İdeal Kültür Yayıncılık, 2017.
İklim modelleri, küresel gıda üretiminin, iklim değişikliğinin kuraklık ve sel gibi etkileri The Kitap, 448 sayfa, 2021
sebebiyle bu yüzyılın geri kalanında, her on yılda bir azalacağını göstermektedir. Su kay-
nakları tehlikededir. Bu arada, dünya nüfusunun yüzyıl ortalarında yüzde 30 artması TOMORROw’S TABLE
beklenmekte ve gıda fiyatlarının 2050 itibarıyla neredeyse iki katına çıkabileceği tahmin Pamela C. Ronald,
edilmektedir. Peki, gelecekte, bu dokuz milyar insanın beslenmesini eşit ve sürdürülebilir
Raoul w. Adamchak
bir şekilde nasıl sağlayacağız?”
Yarının sofrası olarak
*** çevrilebilecek bu kita-
Amanda Little’ın tüm bu soruların cevabını bulmak için neler yaptığı, nasıl çalış- bın konusu da gıda sek-
tığı yine kitap tanıtım bülteninde cevaplanıyor: törünün geleceği. “Or-
ganik tarım, genetikler
“Amanda Little, bu soruları cevaplamak için üç yıl boyunca on bir ülkeye ve ABD’nin ve geleceğin gıdası” alt
on üç eyaletine seyahat etti. Nihayetinde bir umut arayışı olan bu uzun yolculuk, onu başlığı ile yayınlanan
Wisconsin’deki bir elma bahçesinden Şanghay’daki akıllı, otomatik organik tarım çift- kitap, genetik ve orga-
liğine, Norveç balık çiftliklerinden Etiyopya’nın kıtlık çeken bölgelerine kadar götürdü. nik tarımın dünyanın artan nüfusunu ekolo-
Aynı zamanda gıdanın geleceği ile alakasız görünebilecek, ancak şaşırtıcı bir şekilde jik olarak beslemenin yolu olduğunu savuna-
kritik rol oynayan yerlere de yolu düştü: California kanalizasyon tesisine, ABD Ordusu rak ezber bozuyor. Umarım en kısa zamanda
Araştırma Laboratuvarı’na, hatta Mumbai’ın üzerindeki bir muson bulutunun içine. Türkçeye çevrilir.
Little, “Gıdanın Geleceği”nde yeni fikirleri ve olasılıkları keşfetmemiz, gıda konusundaki Oxford University Press, 377 sayfa, 2018.
saplantı ve yanılgılarımızdan kurtulmamız ve gıda kaynaklarımızı koruyup bunları gele-
ceğe hazırlayabilmemiz için bizi de gördüklerinden haberdar etmek istiyor. Çünkü hepimiz GIDA BİLİMİ
aynı evin bahçesindeyiz.”
Marty jopson
***
Cemal Can
İngilizce adı “The Fate of Food”, Tarımcıoğlu’nun çevi-
yani gıdanın kaderi olan bu önemli risiyle yayınlanan ki-
kitap, Profil Yayınları tarafından tapta, “Tavsiye edilen
Türk okuru ile buluşturuldu. En tüketim tarihi gerçek-
ten ne anlama gelir?”
azından Amanda Little’ın küresel
bir gıda gezisi ile oluşturduğu gö- ve “Geleceğin gıdası,
laboratuvar ortamında
rüşü öğrenilmeye değer. Bence en yetiştirilen et midir?”
az tüketiciler kadar hatta daha da gibi ilginç sorulara cevaplar verilerek, yüzyı-
GELECEĞİN MUTFAĞI fazla gıda profesyonelleri tarafından lın gıda sektörünün ardındaki bilim hakkında
Geleceğin aşçıları bir kimyager gibi yemek üretiyor. okunmalı. Geniş bir mesleki vizyo- bilgi veriliyor.
Yemek bir haptan ibaret. Halit Kıvanç’ın Sana na sahip olmak için güzel bir kitap
reklamını hatırlatıyor: “Yaşasın yemek yemek!” seçimi. Maya Kitap, 224 sayfa, 2020.