Page 39 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 39

KİTABİYAT     MAYIS-HAZİRAN 2021 37




                                               Yoksa tüm bunlara rağmen aklımız
                                                                                TARIM HAYVANCILIK VE GIDA
                                               ve teknolojimiz sayesinde bir ütop-  SANAYİ YATIRIM PROjELERİ
                                               ya oluşturmamız mümkün mü?       HAZIRLAMA TEKNİğİ
                                               Little’ın ifadesiyle cevabını aradığı   İ. Hakkı İnan
                                               soru şu: “Gıdanın geleceği karanlık mı
                                               yoksa hiç olmadığı kadar parlak mı?”  Ziraat fakültelerindeki
                                                                                yüksek lisans ve dokto-
             GELECEĞİN TAVUK YETİŞTİRME MAKİNESİ   ***                          ra öğrencilerinin yanın-
             Ayı seriden bir başka kart… Hızlı, verimli ve   Kitabın tanıtımında bu sorunun alt   da tarım ekonomistleri,
             teknolojik bir kuluçka makinesi… Birkaç dakikada   kırılımlarını da görüyoruz:   ziraat ve gıda mühen-
             yumurtadan civciv çıkıyor.                                         disleri  ile  yatırım  pro-
                                               “Genetiği değiştirilmiş gıdalar, çiftlik   jeleri fizibilite raporları
                                               balıkları,  laboratuvarda  yetiştirilmiş   hazırlamak isteyenler
            etler, yetişkinlere yönelik mamalar, 3-D yazıcıyla üretilmiş yiyecekler… Başımız ne   için de yararlı bilgiler içeren bir kitap.
            kadar belada? Tüm bu deneyler zincirinin sonu tam olarak nereye çıkıyor?
                                                                                İdeal Kültür Yayıncılık, 2017.
            İklim modelleri, küresel gıda üretiminin, iklim değişikliğinin kuraklık ve sel gibi etkileri   The Kitap, 448 sayfa, 2021
            sebebiyle bu yüzyılın geri kalanında, her on yılda bir azalacağını göstermektedir. Su kay-
            nakları tehlikededir. Bu arada, dünya nüfusunun yüzyıl ortalarında yüzde 30 artması   TOMORROw’S TABLE
            beklenmekte ve gıda fiyatlarının 2050 itibarıyla neredeyse iki katına çıkabileceği tahmin   Pamela C. Ronald,
            edilmektedir. Peki, gelecekte, bu dokuz milyar insanın beslenmesini eşit ve sürdürülebilir
                                                                                Raoul w. Adamchak
            bir şekilde nasıl sağlayacağız?”
                                                                                Yarının sofrası olarak
            ***                                                                 çevrilebilecek bu kita-
            Amanda Little’ın tüm bu soruların cevabını bulmak için neler yaptığı, nasıl çalış-  bın konusu da gıda sek-
            tığı yine kitap tanıtım bülteninde cevaplanıyor:                    törünün geleceği. “Or-
                                                                                ganik tarım, genetikler
            “Amanda Little, bu soruları cevaplamak için üç yıl boyunca on bir ülkeye ve ABD’nin   ve geleceğin gıdası” alt
            on üç eyaletine seyahat etti. Nihayetinde bir umut arayışı olan bu uzun yolculuk, onu   başlığı ile yayınlanan
            Wisconsin’deki bir elma bahçesinden Şanghay’daki akıllı, otomatik organik tarım çift-  kitap, genetik ve orga-
            liğine, Norveç balık çiftliklerinden Etiyopya’nın kıtlık çeken bölgelerine kadar götürdü.   nik tarımın dünyanın artan nüfusunu ekolo-
            Aynı zamanda gıdanın geleceği ile alakasız görünebilecek, ancak şaşırtıcı bir şekilde   jik olarak beslemenin yolu olduğunu savuna-
            kritik rol oynayan yerlere de yolu düştü: California kanalizasyon tesisine, ABD Ordusu   rak ezber bozuyor. Umarım en kısa zamanda
            Araştırma Laboratuvarı’na, hatta Mumbai’ın üzerindeki bir muson bulutunun içine.  Türkçeye çevrilir.
            Little, “Gıdanın Geleceği”nde yeni fikirleri ve olasılıkları keşfetmemiz, gıda konusundaki   Oxford University Press, 377 sayfa, 2018.
            saplantı ve yanılgılarımızdan kurtulmamız ve gıda kaynaklarımızı koruyup bunları gele-
            ceğe hazırlayabilmemiz için bizi de gördüklerinden haberdar etmek istiyor. Çünkü hepimiz   GIDA BİLİMİ
            aynı evin bahçesindeyiz.”
                                                                                Marty jopson
            ***
                                                                                Cemal         Can
                                               İngilizce adı  “The  Fate  of  Food”,   Tarımcıoğlu’nun çevi-
                                               yani gıdanın kaderi olan bu önemli   risiyle yayınlanan ki-
                                               kitap,  Profil Yayınları tarafından   tapta, “Tavsiye edilen
                                               Türk okuru ile buluşturuldu. En   tüketim tarihi gerçek-
                                                                                ten ne anlama gelir?”
                                               azından  Amanda Little’ın  küresel
                                               bir gıda gezisi ile oluşturduğu gö-  ve “Geleceğin gıdası,
                                                                                laboratuvar ortamında
                                               rüşü öğrenilmeye değer. Bence en   yetiştirilen et midir?”
                                               az tüketiciler kadar hatta daha da   gibi ilginç sorulara cevaplar verilerek, yüzyı-
             GELECEĞİN MUTFAĞI                 fazla gıda profesyonelleri tarafından   lın gıda sektörünün ardındaki bilim hakkında
             Geleceğin aşçıları bir kimyager gibi yemek üretiyor.   okunmalı. Geniş bir mesleki vizyo-  bilgi veriliyor.
             Yemek bir haptan ibaret. Halit Kıvanç’ın Sana   na sahip olmak için güzel bir kitap
             reklamını hatırlatıyor: “Yaşasın yemek yemek!”  seçimi.            Maya Kitap, 224 sayfa, 2020.
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44