Page 17 - Sayı-49 Ocak-Şubat 2021
P. 17
İSTİB HABER Ocak-Şubat 2021 1515
OcAk-ŞuBAT 2021
İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı:
İŞLETME SADEcE pAKET SERVİSLE
AYAKTA KALAMAZ
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Süleyman Ta-
rakçı, pandemi sürecinde en fazla zarar gören sektör-
lerden biri olan hizmet sektöründe yaşananları Eko-
türk televizyonuna anlattı.
“İLK DÖNEM İNSANLAR RESTORANLARA
GELMİYORDu”
“Hem ülke hem de dünya olarak 9 aylık dönemde
ikinci kere kapatılan tek sektörüz” diyen Tarakçı,
restaurantlar açısından paket servisi yapmayan işlet-
melerin durumunun daha kötü olduğunu kaydetti.
Tarakçı, “Yöresel mutfak işletiyorum ve paket servi-
simiz de var. Pandeminin ilk dönemlerinde insanlar
da restoranlara gelmeyi tercih etmiyorlardı, devletin “SADEcE pAKET SERVİSİYLE İŞLETME AYAKTA KALMAZ” SÜLEYMAN TARAKÇI
EKOTÜRK / GIDA BORSASI
aldığı tedbirlerden sonra tekrar kapılarımızı açtık. Paket servisiyle bir işletmenin ayakta kalmasının
İnsanlar sosyalleşme adına ilk döneme oranla daha mümkün olmadığını kaydeden Tarakçı, “Mart- Ni-
fazla geldi restoranlara fakat kurallara uymayan san ayına kadar devam edeceğini düşünüyorum bu
müşteri/işletme ve artan vaka sayıları nedeniyle bir durumun. Planlarımızı buna göre yapmamız gereki-
kere daha kısıtlamalarla karşı karşıya kaldık” ifade- yor. Paket servis işletmenin gerçek cirosunun yüzde
lerini kullandı. 15-25’ini oluşturur. Cironun yüzde 50’sinin yakalan-
ması bile işletmeyi ayakta tutmaya yetmez. Bu neden-
“ERTELENEN ÖDEMELER İŞLETMELERİ ZORLAMAYA le kısa çalışma ödeneği ve kullanılan kredilerle ilgili
BAŞLADI” çözüm önerilerini dile getirdim. Sadece paket servisle
bir işletme ayakta kalamaz.” tespitinde bulundu.
Tarakçı, salgın döneminde devletin elinden geleni
yaptığını vurgulayarak, “Kısa çalışma ödeneği veril-
meye başlandığında adet bazlı listeleme yapılsaydı “ANADOLu’NuN YEMEK ŞİFRELERİNİ ÇÖZMELİYİZ” “Her şey doğru
bu kadar sıkıntı yaşamazdık. Personel değişikliğini Sağlıklı beslenilmesi halinde vücudun direnç göstere- beslenmeden
kısa çalışma ödeneğine dahil edememek bizi zora meyeceği hiçbir şeyin olmayacağını ifade eden Tarakçı, geçiyor ve
sokuyor” dedi. “Her şey doğru beslenmeden geçiyor ve bizim mutfak bizim mutfak
kültürümüz buna yeterli” diye konuştu. “Doğa bize kültürümüz buna
“İlk dönemlerde ertelenen öde-
meler şimdi işletmeleri zorla- hangi dönem ne veriyorsa onu tüketmeliyiz” diyen yeterli. Türkiye’de
maya başladı” diyen Tarakçı, Tarakçı, sözlerini şöyle tamamladı: yeme – içme
“İflasın eşiğinde birçok işletme “Anadolu’da çok şifreler var; bunları bilip sektöründeki tüm
var. O dönemde kullandırılan ona göre beslenmemizi şekillendirme- işletmeler sadece
kredilerin yapılandırılmadan liyiz. İbn-i Sina’nın o dönemlerde lezzetli değil
önümüzdeki 5-6 ay sonra baş- yapmış olduğu çalışmaları deşifre aynı zamanda
lamak üzere aradaki sürenin pas edebilsek insanların ağzı açık kalır.
geçilmesi bizleri bir nebze ra- Bugün hala yemek yerken neden sağlıklı ürünleri
hatlatabilir diye düşünüyorum.” su içilmemesi gerektiğini insan- de müşterilerine
açıklamasında bulundu. larımızın yüzde 99’u bilmiyor.” sunmalıdır.”