Page 17 - Sayı-49 Ocak-Şubat 2021
P. 17

İSTİB HABER      Ocak-Şubat 2021 1515
                                                                                                  OcAk-ŞuBAT 2021



            İSTİB Meclis Üyesi Süleyman Tarakçı:


            İŞLETME SADEcE pAKET SERVİSLE


            AYAKTA KALAMAZ





            İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Süleyman Ta-
            rakçı, pandemi sürecinde en fazla zarar gören sektör-
            lerden biri olan hizmet sektöründe yaşananları Eko-
            türk televizyonuna anlattı.

            “İLK DÖNEM İNSANLAR RESTORANLARA
            GELMİYORDu”

            “Hem ülke hem de dünya olarak 9 aylık dönemde
            ikinci  kere  kapatılan  tek sektörüz” diyen Tarakçı,
            restaurantlar açısından paket servisi yapmayan işlet-
            melerin durumunun daha kötü olduğunu kaydetti.
            Tarakçı, “Yöresel mutfak işletiyorum ve paket servi-
            simiz de var. Pandeminin ilk dönemlerinde insanlar
            da restoranlara gelmeyi tercih etmiyorlardı, devletin   “SADEcE pAKET SERVİSİYLE İŞLETME AYAKTA KALMAZ”  SÜLEYMAN TARAKÇI
                                                                                                 EKOTÜRK / GIDA BORSASI
            aldığı tedbirlerden sonra tekrar kapılarımızı açtık.   Paket servisiyle bir işletmenin ayakta kalmasının
            İnsanlar sosyalleşme adına ilk döneme oranla daha   mümkün olmadığını kaydeden Tarakçı, “Mart- Ni-
            fazla  geldi  restoranlara  fakat  kurallara  uymayan   san ayına kadar devam edeceğini düşünüyorum bu
            müşteri/işletme ve artan vaka sayıları nedeniyle bir   durumun. Planlarımızı buna göre yapmamız gereki-
            kere daha kısıtlamalarla karşı karşıya kaldık” ifade-  yor. Paket servis işletmenin gerçek cirosunun yüzde
            lerini kullandı.                           15-25’ini oluşturur. Cironun yüzde 50’sinin yakalan-
                                                       ması bile işletmeyi ayakta tutmaya yetmez. Bu neden-
            “ERTELENEN ÖDEMELER İŞLETMELERİ ZORLAMAYA   le kısa çalışma ödeneği ve kullanılan kredilerle ilgili
            BAŞLADI”                                   çözüm önerilerini dile getirdim. Sadece paket servisle
                                                       bir işletme ayakta kalamaz.” tespitinde bulundu.
            Tarakçı, salgın döneminde devletin elinden geleni
            yaptığını vurgulayarak, “Kısa çalışma ödeneği veril-
            meye başlandığında adet bazlı listeleme yapılsaydı   “ANADOLu’NuN YEMEK ŞİFRELERİNİ ÇÖZMELİYİZ”  “Her şey doğru
            bu kadar sıkıntı yaşamazdık. Personel değişikliğini   Sağlıklı beslenilmesi halinde vücudun direnç göstere-  beslenmeden
            kısa çalışma ödeneğine dahil edememek bizi zora   meyeceği hiçbir şeyin olmayacağını ifade eden Tarakçı,  geçiyor ve
            sokuyor” dedi.                             “Her şey doğru beslenmeden geçiyor ve bizim mutfak  bizim mutfak
                                                       kültürümüz buna yeterli” diye konuştu. “Doğa bize   kültürümüz buna
            “İlk dönemlerde ertelenen öde-
            meler şimdi işletmeleri zorla-                hangi dönem ne veriyorsa onu tüketmeliyiz” diyen   yeterli. Türkiye’de
            maya başladı” diyen  Tarakçı,                   Tarakçı, sözlerini şöyle tamamladı:  yeme – içme
            “İflasın eşiğinde birçok işletme                   “Anadolu’da çok şifreler var; bunları bilip   sektöründeki tüm
            var. O dönemde kullandırılan                         ona göre beslenmemizi şekillendirme-  işletmeler sadece
            kredilerin  yapılandırılmadan                         liyiz. İbn-i Sina’nın o dönemlerde   lezzetli değil
            önümüzdeki 5-6 ay sonra baş-                            yapmış olduğu çalışmaları deşifre   aynı zamanda
            lamak üzere aradaki sürenin pas                          edebilsek insanların ağzı açık kalır.
            geçilmesi bizleri bir nebze ra-                           Bugün hala yemek yerken neden   sağlıklı ürünleri
            hatlatabilir diye düşünüyorum.”                           su içilmemesi gerektiğini insan- de müşterilerine
            açıklamasında bulundu.                                    larımızın yüzde 99’u bilmiyor.”  sunmalıdır.”
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22