Page 63 - Sayı 56 Mart-Nisan
P. 63
İSTİB HABER MART-NİSAN 61
İSTİB Meclis Üyesi Çetin Topaloğlu:
“FINDIĞA DEĞER KATAMAZSAK,
DÜNYA LİDERLİĞİMİZ GİDER”
* ÇETİN TOPALOĞLU
İSTİB 15. Kuruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Mec- Bu oranın düşüklüğünün nedeni, bölünmüş bahçe-
lis Üyesi Çetin Topaloğlu fındığın Türkiye için öne- ler, yaşlı fındık ağaçları ve doğru yöntemlerin kul-
mine dikkat çekerek, “Fındık, en değerli tarımsal lanılmaması. Çeşitli bölgelerimizde yapılan örnek
ürünlerimizden biridir. Adeta toprakta yetişen altın- bahçelerde, dönüm başına verimlilik 350-400 kiloya
dır. Buna rağmen ne yazık ki gereği gibi değerlendi- kadar artırılmıştır. Yani doğru yöntemlerle üretimi-
remiyoruz. Fındıkta üretim zengini, gelir fakiriyiz. mizi katlamamız mümkündür. Hükümetimiz bir-
Fındıkta verimliliği artırmaz, katma değerli olarak çok ürün gibi fındığa da destek veriyor. Bahçelerin
satmayı başaramazsak dünya liderliğini elimizden ıslahı ve modern yöntem kullanımının teşviki için
alırlar” uyarısında bulundu. de bir proje başlatmak yararlı olacaktır.”
Türkiye’nin hem üretimde hem ihracatta dünya li-
deri olduğuna dikkat çeken Topaloğlu, “FINDIĞI DAHA ÇOK HAMMADDE OLARAK SATIYORUZ”
Türkiye’nin dünya fındık üretiminin yüzde 62’sini, Fındıkta pazarlama ve katma değer kazandırma ile
dünya ihracatınınsa yüzde 72’sini elinde tuttuğunu ilgili de sorunlarımız olduğunu vurgulayan Topa-
belirtti. loğlu, “Ürettiğimiz fındığı değerinde satamadığımı-
zın en önemli göstergesi ihracat verileri” dedi. To-
“DOĞRU YÖNTEMLE ÜRETİMİ KATLAYABİLİRİZ” paloğlu, “Fındık ihracımızın yüzde 56’sı natürel iç
fındık olarak yapılıyor. Yüzde 18’i işlenmiş, yüzde
Topaloğlu şöyle konuştu:
26’sı ise ileri işlenmiş ürün olarak ihraç ediliyor. Yani
“Türkiye’de yaklaşık 400 bin aile fındık tarımı yapı- ürünümüzün çoğunu hammadde olarak dışarı gön-
yor. Ancak maalesef fındık üreten ülkeler arasında deriyoruz. Üretim verimliliğini artırmak için nasıl
en düşük verim bizde. Bir dönümden elde edilen devletimizin teşvik çeşitlendirmesi gerekiyorsa, fın-
ortalama ürün ABD’de 236 kg, Fransa’da 225 kg, dığın değerlenmesi için de girişimcilerimizin fındığı
İtalya’da 128 kg iken Türkiye’de 96 kg civarında… değerlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.