Page 21 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 21
MAYIS-HAZİRAN 19
* ONUR ÇİLENK * YUNİS AKSU
ÇİLENK: “BAL ÜRETMENİN OKULU OLMALI” TOKTAŞ: “BALDA TAĞŞİŞ GIDA TERÖRÜDÜR”
İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur İstanbul Bal Evi Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTİB
Çilenk, balda temel meselenin üretim olduğuna Bal ve Baharat Komitesi Başkanı Mustafa Toktaş,
işaret etti. Çilen, “Herkes bal üretemez. Bunun bir balın önemine ve Türkiye ballarının çeşitliliğine
okulu olmalı. Balın kalitesi üretim tekniklerine bağ- değinerek, “Yıllardır, zengin bir bitki çeşidiyle Ana-
lıdır. Herkes balcılık yapabileceği inancıyla bu işe dolu ve Trakya’da bal üretiliyor. Kanola, lavanta ve
giriyor ama sonuç sağlıklı olmuyor. Balda eğitim- çörekotu yeni bitkilerimiz. Çam balımız dünyaca
den başlayarak bir standardizasyon olmalı. Ayrıca ünlü. Özellikle taklit ve tağşişin önlenmesi konu-
üretimden tüketime bir sistem kurulmalı” ifadele- sunda çalışmalıyız. İstanbul Ticaret Borsası tağşiş
rini kullandı. konusunu TOBB’a götürdü, Bakanlığa götürdü.
Şimdi de bu toplantıyı yapıyor. Sektör böyle top-
AKSU: “SEKTÖR STANDARDİZASYON lantılarla bir araya gelerek çözüm üretmeli. Tağşiş
VE İHRACAT İLE GELİŞECEK” gıda terörüdür. Ben 50 yıldır bal ticareti yapıyorum.
Bugün sadece bal değil polen, arı ekmeği, arı sütü,
Aksu Vital Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTİB
Meclis Üyesi Yunis Aksu ise bal üretiminin birbi- propolis ticareti de yapıyoruz. Sektör gelişiyor” diye
rinden ayrılmaz bir bütünün uyumuyla mümkün konuştu.
olduğunu söyledi. Arı, bal, çiçek ve insanın dairesel
bir döngü olduğunu ifade eden Aksu, “Eğer çev-
re sağlıklı değilse, arıların oradan sağlıklı bir ürün
üretmesi mümkün değil. Bal ve diğer arı ürünleri ile
ilgili sorunları bütüncül olarak değerlendirmeliyiz.
Ticaretin de dört paydaşı vardır; arıcı, paketlemeci,
tüketici ve kamu. Bu paydaşların birlikte hareket
ettiği bir sistem kurulmadığında, kaliteyi sürekli
kılma konusunda başarılı olamayız.
Örneğin tüketiciyi bilinçli hale getirmeden kalite-
li bal talebi oluşmaz. Tüketiciye balın reçel olma-
dığı, sağlıklı bir ürün olduğu anlatılmalı. Tüm bu
paydaşların sürekli olarak bir araya gelerek balda
kaliteyi sağlama ve sürdürme konusunda çalışma
yapmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Sektö-
rün gelişimi, kalite standardizasyonu ve ihracattan
geçiyor” dedi. * MUSTAFA TOKTAŞ