Page 21 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 21

MAYIS-HAZİRAN 19




























                 *  ONUR ÇİLENK                             *  YUNİS AKSU

                 ÇİLENK: “BAL ÜRETMENİN OKULU OLMALI”       TOKTAŞ: “BALDA TAĞŞİŞ GIDA TERÖRÜDÜR”

                 İstanbul İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Onur   İstanbul Bal Evi Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTİB
                 Çilenk, balda temel meselenin üretim olduğuna   Bal ve Baharat Komitesi Başkanı Mustafa Toktaş,
                 işaret etti. Çilen, “Herkes bal üretemez. Bunun bir   balın önemine ve  Türkiye ballarının çeşitliliğine
                 okulu olmalı. Balın kalitesi üretim tekniklerine bağ-  değinerek, “Yıllardır, zengin bir bitki çeşidiyle Ana-
                 lıdır. Herkes balcılık yapabileceği inancıyla bu işe   dolu ve Trakya’da bal üretiliyor. Kanola, lavanta ve
                 giriyor ama sonuç sağlıklı olmuyor. Balda eğitim-  çörekotu yeni bitkilerimiz. Çam balımız dünyaca
                 den başlayarak bir standardizasyon olmalı. Ayrıca   ünlü. Özellikle taklit ve tağşişin önlenmesi konu-
                 üretimden tüketime bir sistem kurulmalı” ifadele-  sunda çalışmalıyız. İstanbul Ticaret Borsası tağşiş
                 rini kullandı.                             konusunu  TOBB’a götürdü, Bakanlığa götürdü.
                                                            Şimdi de bu toplantıyı yapıyor. Sektör böyle top-
                 AKSU: “SEKTÖR STANDARDİZASYON              lantılarla bir araya gelerek çözüm üretmeli. Tağşiş
                 VE İHRACAT İLE GELİŞECEK”                  gıda terörüdür. Ben 50 yıldır bal ticareti yapıyorum.
                                                            Bugün sadece bal değil polen, arı ekmeği, arı sütü,
                 Aksu  Vital  Yönetim Kurulu Başkanı ve İSTİB
                 Meclis Üyesi Yunis Aksu ise bal üretiminin birbi-  propolis ticareti de yapıyoruz. Sektör gelişiyor” diye
                 rinden ayrılmaz bir bütünün uyumuyla mümkün   konuştu.
                 olduğunu söyledi. Arı, bal, çiçek ve insanın dairesel
                 bir döngü olduğunu ifade eden Aksu, “Eğer çev-
                 re sağlıklı değilse, arıların oradan sağlıklı bir ürün
                 üretmesi mümkün değil. Bal ve diğer arı ürünleri ile
                 ilgili sorunları bütüncül olarak değerlendirmeliyiz.
                 Ticaretin de dört paydaşı vardır; arıcı, paketlemeci,
                 tüketici ve kamu. Bu paydaşların birlikte hareket
                 ettiği bir sistem kurulmadığında, kaliteyi sürekli
                 kılma konusunda başarılı olamayız.

                 Örneğin tüketiciyi bilinçli hale getirmeden kalite-
                 li bal talebi oluşmaz. Tüketiciye balın reçel olma-
                 dığı, sağlıklı bir ürün olduğu anlatılmalı. Tüm bu
                 paydaşların  sürekli  olarak  bir  araya  gelerek  balda
                 kaliteyi sağlama ve sürdürme konusunda çalışma
                 yapmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Sektö-
                 rün gelişimi, kalite standardizasyonu ve ihracattan
                 geçiyor” dedi.                             *  MUSTAFA TOKTAŞ
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26