Page 54 - Sayı-55 Ocak - Şubat 2022
P. 54

52
           52                        ARAŞTIRMA       AHMET YİRMİBEŞOĞLU







































                                DÜNYA KURU KAYISI






                                ÜRETİMİNİN %85’İ







                                TÜRKİYE’DEN













                                ÜRETİM BÖLGELERİ                           makta ve bu bölge dünya kuru kayısı üretiminin
                                                                           yaklaşık % 85-90’ını karşılamaktadır.
                                Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin
                                yapıldığı Türkiye’de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır.   FAYDALARI
                                Bu bölgeler; 1) Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi, 2)   Kuru kayısı; diğer faydalarının yanı sıra gözün gör-
                                Kars, Iğdır bölgesi, 3) Akdeniz (Mersin, Mut, An-
                                                                           mesine ve cildin korunmasına katkıda bulunan,
                                takya) bölgesi, 4) Marmara Bölgesi, 5) Ege Bölgesi   temel bir besin olarak kabul edilen A vitaminini
                                ve 6) İç Anadolu Bölgesi’dir. Bu bölgeler içerisinde   en yüksek miktarda içerir. Kuru kayısı ayrıca Lif,
                                Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki bölgele-  Potasyum, Bakır ve E vitamini bakımından da yük-
                                rin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir.
                                                                           sektir ve B3 vitamini olarak da bilinen Demir ve
                                Birinci bölgedeki kayısıların çoğunluğu kurutul-  Niasin kaynağıdır.
   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59