Page 54 - Sayı-55 Ocak - Şubat 2022
P. 54
52
52 ARAŞTIRMA AHMET YİRMİBEŞOĞLU
DÜNYA KURU KAYISI
ÜRETİMİNİN %85’İ
TÜRKİYE’DEN
ÜRETİM BÖLGELERİ makta ve bu bölge dünya kuru kayısı üretiminin
yaklaşık % 85-90’ını karşılamaktadır.
Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin
yapıldığı Türkiye’de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır. FAYDALARI
Bu bölgeler; 1) Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi, 2) Kuru kayısı; diğer faydalarının yanı sıra gözün gör-
Kars, Iğdır bölgesi, 3) Akdeniz (Mersin, Mut, An-
mesine ve cildin korunmasına katkıda bulunan,
takya) bölgesi, 4) Marmara Bölgesi, 5) Ege Bölgesi temel bir besin olarak kabul edilen A vitaminini
ve 6) İç Anadolu Bölgesi’dir. Bu bölgeler içerisinde en yüksek miktarda içerir. Kuru kayısı ayrıca Lif,
Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki bölgele- Potasyum, Bakır ve E vitamini bakımından da yük-
rin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir.
sektir ve B3 vitamini olarak da bilinen Demir ve
Birinci bölgedeki kayısıların çoğunluğu kurutul- Niasin kaynağıdır.