Page 40 - Sayı-65 Eylül - Ekim 2023
P. 40
40
40 T TARAŞTIRMA
“Sektörün Hacıömeroğlu, küresel ve yerel boyuttaki gıda arz ründe de nitelikli elaman ihtiyacı bir hayli fazla. En-
geleceği, güvenliğiyle ilgili gelişmelerin sektörü olumsuz et- düstriyel firmalar bu talebi karşılama konusunda epey
kilediğini belirterek, “Savaş, kuraklık, rekolte düşü-
yol aldılar. Sektörün geleceği, makineleşme ile beraber
makineleşme şü gibi gelişmeler üretici ve aracıları psikolojik olarak minimum iş gücü ile maksimum fayda noktasına doğ-
ile beraber etkisi altına alarak, hammadde tedarikçilerinin elle- ru ilerliyor. Özellikle büyük şehirlerdeki kentsel dönü-
minimum iş gücü rindeki emtiayı ucuza satıyormuş düşüncesine kapıl- şüm ile birlikte sektörümüzdeki makineleşmenin gözle
ile maksimum masına neden oluyor. Bu da ilgili kişilerin emtialarını görülür düzeyle artacağına yakında hep beraber şahit
fayda noktasına elinde tutmasına buna bağlı olarak girdi fiyatlarının olacağız” ifadelerini kullandı.
artmasına yol açıyor” şeklinde konuştu.
doğru ilerliyor. Gıda arz güvenliği meselesinin sektöre etkilerini de
Özellikle büyük İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Fırıncılık değerlendiren Çerman, “Dünyanın en büyük buğday
Ürünleri Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Abdullah
şehirlerdeki Çerman, sektördeki üreticilerin ekmek pazarının ihracatçılarından Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş,
kuraklıkla beraber rekolte düşüklüğü gibi küresel, yerel
kentsel dönüşüm günden güne daralmasından dolayı farklı arayışlar ve iklimsel gelişmeler sektörün girdi fiyatları üzerinde
ile birlikte içinde olduğu belirtirken, “Geçmiş dönemlerde fırın etkisini her zaman hissettiriyor. Bu kapsamda, hükü-
sayısı az olduğundan yalnız buğday ekmeği ve çeşitleri-
sektörümüzdeki ni üretmek yeterli oluyordu. Fakat fırın sayısındaki ar- metimizin özellikle “Tahıl Koridoru Anlaşması” ile
makineleşmenin tışın ekmek pazarını daraltması, sektörde faaliyet gös- küresel ölçekteki talebin karşılanmasına yönelik arabu-
gözle görülür terenlerin birçoğunu unlu mamuller tarafına yöneltti. luculuk görevini üstlenmesini olumlu buluyorum.
düzeyle Geçmiş dönemlerdeki “butik fırınların” yanı sıra, gü- Ülkemiz olarak da tahıl ürünlerini özellikle buğday
artacağına nümüzde “lüks fırın” ve “endüstriyel fırınlar” olmak üretimini plan dâhilinde yapmamız ve gerekli kontrol
üzere 3 tip fırıncılık ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
mekanizmaları ile sürekli denetlememiz, bu gibi dış et-
yakında hep İSTİB Meclis Üyesi Abdullah Çerman, teknolojik kenlerin kısmen de olsa zayıflamasına neden olacaktır.
beraber şahit gelişmeler ışığında sektörün kabuk değiştirdiğine Bildiğiniz gibi, ekmeğin temel maddesi olan buğday,
olacağız” dikkat çekerken, “Herkesin malumu olduğu üzere, ülkemiz için altın değerinde bir tarımsal emtiadır”
çoğu sektörde olduğu gibi un ve unlu mamuller sektö- şeklinde konuştu.