Page 40 - Sayı-65 Eylül - Ekim 2023
P. 40

40
           40                       T TARAŞTIRMA



           “Sektörün            Hacıömeroğlu, küresel  ve yerel  boyuttaki  gıda arz  ründe de nitelikli elaman ihtiyacı bir hayli fazla. En-
           geleceği,            güvenliğiyle ilgili gelişmelerin sektörü olumsuz et-  düstriyel firmalar bu talebi karşılama konusunda epey
                                kilediğini belirterek, “Savaş, kuraklık, rekolte düşü-
                                                                          yol aldılar. Sektörün geleceği, makineleşme ile beraber
           makineleşme          şü gibi gelişmeler üretici ve aracıları psikolojik olarak  minimum iş gücü ile maksimum fayda noktasına doğ-
           ile beraber          etkisi altına alarak, hammadde tedarikçilerinin elle-  ru ilerliyor. Özellikle büyük şehirlerdeki kentsel dönü-
           minimum iş gücü      rindeki emtiayı ucuza satıyormuş düşüncesine kapıl-  şüm ile birlikte sektörümüzdeki makineleşmenin gözle
           ile maksimum         masına neden oluyor. Bu da ilgili kişilerin emtialarını   görülür düzeyle artacağına yakında hep beraber şahit
           fayda noktasına      elinde tutmasına buna bağlı olarak girdi fiyatlarının   olacağız” ifadelerini kullandı.
                                artmasına yol açıyor” şeklinde konuştu.
           doğru ilerliyor.                                               Gıda arz güvenliği meselesinin sektöre etkilerini de
           Özellikle büyük      İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Fırıncılık   değerlendiren Çerman, “Dünyanın en büyük buğday
                                Ürünleri Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Abdullah
           şehirlerdeki         Çerman, sektördeki üreticilerin ekmek  pazarının   ihracatçılarından Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş,
                                                                          kuraklıkla beraber rekolte düşüklüğü gibi küresel, yerel
           kentsel dönüşüm      günden güne daralmasından dolayı farklı arayışlar   ve iklimsel gelişmeler sektörün girdi fiyatları üzerinde

           ile birlikte         içinde olduğu belirtirken, “Geçmiş dönemlerde fırın   etkisini her zaman hissettiriyor. Bu kapsamda, hükü-
                                sayısı az olduğundan yalnız buğday ekmeği ve çeşitleri-
           sektörümüzdeki       ni üretmek yeterli oluyordu. Fakat fırın sayısındaki ar-  metimizin özellikle “Tahıl Koridoru Anlaşması” ile
           makineleşmenin       tışın ekmek pazarını daraltması, sektörde faaliyet gös-  küresel ölçekteki talebin karşılanmasına yönelik arabu-
           gözle görülür        terenlerin birçoğunu unlu mamuller tarafına yöneltti.   luculuk görevini üstlenmesini olumlu buluyorum.
           düzeyle              Geçmiş dönemlerdeki “butik fırınların” yanı sıra, gü-  Ülkemiz olarak da tahıl ürünlerini özellikle buğday
           artacağına           nümüzde “lüks fırın” ve “endüstriyel fırınlar” olmak   üretimini plan dâhilinde yapmamız ve gerekli kontrol
                                üzere 3 tip fırıncılık ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
                                                                          mekanizmaları ile sürekli denetlememiz, bu gibi dış et-
           yakında hep          İSTİB  Meclis  Üyesi  Abdullah  Çerman,  teknolojik  kenlerin kısmen de olsa zayıflamasına neden olacaktır.
           beraber şahit        gelişmeler ışığında sektörün kabuk değiştirdiğine  Bildiğiniz gibi, ekmeğin temel maddesi olan buğday,
           olacağız”            dikkat  çekerken,  “Herkesin  malumu  olduğu  üzere,  ülkemiz için altın değerinde bir tarımsal emtiadır”
                                çoğu sektörde olduğu gibi un ve unlu mamuller sektö-  şeklinde konuştu.
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45