Page 43 - Sayı-65 Eylül - Ekim 2023
P. 43
EYLÜL-EKİM 43
43
EYLÜL-EKİM
merkez ve taşra teşkilatları ile oluşturulacak Tarımsal
Üretimin Planlanması Kurulu, il/ilçe tahkim ko-
misyonları, il/ilçe keşif komisyonları ve il/ilçe tespit
komisyonları tarafından yürütüleceği belirtilmek-
tedir. Bu komisyonlar, tarımsal üretim planlaması
kapsamında yapılacak tespit, denetim, inceleme,
değerlendirme ve karar verme işlemlerini gerçekleş-
tirecektir.
Taslakta son olarak, tarımsal üretimin planlanması
kapsamında yapılacak destekleme ödemeleri, yaptı-
rım uygulamaları, idari para cezaları, itiraz başvuru-
ları ve diğer hususlar da düzenlenmektedir. Taslak
henüz yasalaşmamış olup, görüş ve önerilerin alın-
ması için bölge istişare toplantıları gerçekleştiril-
mektedir.” dedi
Çatalca: Çatalca, tarım ve hayvancılık açısından
önemli bir merkezdir. Çatalca’da yetiştirilen
başlıca tarımsal ürünler arasında buğday,
ayçiçeği, arpa, yulaf, çeltik, mısır, patates, sebze
ve meyve bulunmaktadır.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca
Silivri: Buğday, arpa, bezelye, tritikale, yulaf,
çeltik, nohut, kuru fasulye, mercimek, ayçiçeği, İSTANBUL’UN GIDA ÜRETİM KAPASİTESİ
kolza (kanola), patates, yonca, korunga ve fiğ İstanbul’un Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık
gibi ürünler yetiştiren ve tarımsal gelişmişliği en şehri olmasının yanı sıra, tarım ve hayvancılık açı-
yüksek ilçedir.
sından da önemli bir potansiyele sahip olduğuna
Şile: Buğday, arpa ve ayçiçeği gibi tarla ürünleri dikkat çeken Karaca; “İstanbul’un sanayi, ticaret
yanında tıbbi aromatik bitkiler, sebze ve meyve ve hizmetler gibi tarım dışı sektörlerdeki çok yük-
yetiştirilen tarımsal gelişmişliği yüksek olan bir sek gelişmişlik düzeyi; tarımsal üretimi birçok ilden
ilçedir. fazla olsa da tarımda ön plana çıkmasına engel ol-
maktadır. Halbuki İstanbul birçok tarımsal üründe
Arnavutköy: Buğday, arpa, ayçiçeği,
kolza(kanola) gibi tarla ürünleri yanında sebze ülke sıralamasında yukarılarda yer almaktadır. İstan- “İstanbul’un
ve meyve yetiştirilen yetiştiren ve tarımsal bul’un tarımsal üretimdeki başarısı, coğrafi konu-
mu, iklimi, toprak yapısı ve su kaynakları gibi doğal sanayi, ticaret
gelişmişliği yüksek olan bir ilçedir.
faktörlerin yanı sıra, ulaşım ağı, pazarlama imkanları ve hizmetler
Beykoz: İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, meyve ve araştırma-geliştirme faaliyetleri gibi sosyo-ekono- gibi tarım dışı
ağaçları yetiştiren, sebze üreticiliği yapan ve mik faktörlerle de ilgilidir.” diyor.
tarımsal gelişmişliği yüksek olan bir ilçedir. sektörlerdeki
İlimizde 2022 yılında 327 bin 349 ton tarla bitkisi, çok yüksek
Pendik: İstanbul’un Anadolu Yakası’nda, buğday, 79 bin 173 ton sebze, 6 bin 852 ton meyve ve 31
arpa ve yulaf gibi tahıl ürünleri yetiştiren ayrıca milyon adet süs bitkisi üretilmiştir diyen Karaca, “İs- gelişmişlik
örtüaltı sebze yetiştiriciliği gelişmiş olan bir ilçe. tanbul, Türkiye’nin bitkisel üretiminde önemli bir il düzeyi; tarımsal
Sarıyer: İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yer olmasının yanı sıra, 16 milyonu aşkın sabit nüfusu üretimi birçok
alan Sarıyer’de yoğun olarak sebze, meyve, ve 20 milyonu geçen geçici nüfusuyla da tüketim ilden fazla olsa
tahıl, baklagil, çiçek ve süs bitkileri gibi ürünler merkezidir. İstanbul, birçok tarımsal üründe ülke sı- da tarımda
yetiştirilmektedir ralamasında üst sıralarda yer alsa da, kendi ihtiyacını ön plana
karşılayamamakta ve tarımsal ürünleri diğer illerden
Ayrıca Tuzla, Sancaktepe, Büyükçekmece temin etmektedir. Bu nedenle, şehrin gıda ihtiyacını çıkmasına engel
ilçelerinde de tarımsal üretim gerçekleşmektedir. karşılamak için diğer bölgelerden sebze, meyve, et, olmaktadır.”