Page 47 - ISTIB Dergi Mayıs - Haziran 2023 Sayı 14
P. 47
MAYIS-HAZİRAN 4747
MAYIS-HAZİRAN
mangal kömürü projesinin hem sürdürülebilirlik “Çevre dostu bir
hem de çevre adına büyük bir yatırım olduğunu belediye olarak,
vurgularken, “Bölgemizin ve özelde şehrimizin ana çürümeye
geçim kaynağı çaydır. İşlendikten sonra ortaya çıkan
çay çöpünün bir kısmı gübre olarak kullanılsa da bü- terk edilen
yük bir kısmı atıl olarak çürümeye terk edilmektey- çay çöpünün
di. Çevre dostu bir belediye olarak, bu çay çöpünün ekonomiye
ekonomiye kazandırılması yönünde adımlar atarak kazandırılması
çay çöpünden mangal kömürü ve elektrik üretim te- yönünde
sisini hayata geçirdik” diyor.
adımlar atarak
Başkan Rahmi Metin, projenin Rize’ye ekonomik ve çay çöpünden
çevresel katkılar sağlayacağının altını çizerek, “Tesi-
simiz çevre dostu enerji üretim tesisi olarak Rize’mi- mangal kömürü
ze büyük katkı sağlamakla beraber, çay çöpünün de ve elektrik
doğaya terkedilmesini önleyecek bir projedir. Aynı üretim tesisini
zamanda, yıllık 10-12 bin ton çay çöpünden 4 bin Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin hayata geçirdik.”
ton mangal kömürü elde edilmektedir” şeklinde ko-
nuşuyor. üretilmesinde çok önemli katkılarda bulunmakta-
dır. Çay sektöründe, üretim teknolojilerinden ürün
YENİLİKÇİ ÜRÜNLER ÇAYKUR’UN GELENEĞİNDE VAR… geliştirmeye kadar geniş bir alanda kuruluşundan
bu yana hep değişimin öncüsü olmayı başarmıştır.
Konu çayda yenilikçi yaklaşımlar olunca, çay sek-
törünün kamu tarafındaki en önemli paydaşı olan Ürün portföyümüze eklediğimiz yenilikçi ürünler
ÇAYKUR’un yaptığı inovasyon çalışmalarından ÇAYKUR’da AR-GE ve inovasyonun bir gelenek
bahsetmemek olmaz. Genel Müdür Yusuf Ziya olan özelliğini göstermektedir. Özellikle doğu ve gü-
Alim’in ÇAYKUR bünyesinde yenilikçi bir anlayışla neydoğu bölgelerimize özel formda ürettiğimiz Me-
yapılan çalışmaları dergimize şöyle aktarıyor: zopotamya çayı, yeşil çaydan ürettiğimiz ve günlük
spor aktivitelerinde tüketime uygun olarak geliştir-
Türk çayından inovatif ürünlerin ortaya çıkarılması diğimiz Matcha, Detoks çayı beraberinde tüketicile-
için yapılan çalışmalara değinen Yusuf Ziya Alim; rimizin oldukça rağbet ettiği satış mağazalarımız için
“ÇAYKUR çay sanayisinin ve buna bağlı olarak yan piyasaya sürdüğümüz hediyelik çaylar son dönemde
sanayinin gelişmesinde, teknik ve kalifiye personel portföyümüze eklediğimiz ürünler olarak öne çık-
yetiştirilmesinde, çay sektöründe teknoloji ve bilgi
maktadır” diyor.
AR-GE ve inovasyon çalışmalarına özel önem ver-
diklerinin altını çizen ÇAYKUR Genel Müdürü Yu-
suf Ziya Alim şöyle devam ediyor:
“Allah’ın insan-
“Bahsettiğim bu ürünlerin dışında çaydan katma lara sudan sonra
değeri yüksek inovatif ürünlerin geliştirilmesi için bahşettiği en
çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu amaçla kafeinsiz önemli içecek-
siyah ve yeşil çay, kalite ve aroma değerleri yüksek
yaprak siyah çay, yeşil çay, çay tohum yağı, yeşil çaylı lerden biri olan
makarna, yeşil çay pudralı tahin helvası, çay atıkla- çaydan daha
rından üretilen suni deri, çay ekstraktı gibi birçok fazla ürün elde
ürünü geliştirmiş durumdayız. Yaptığımız bu çalış- ederek tüketici-
malarla da yetinmiyoruz. Allah’ın insanlara sudan lerimize sunmayı
sonra bahşettiği en önemli içeceklerden biri olan
çaydan daha fazla ürün elde ederek tüketicilerimize bir görev olarak
sunmayı bir görev olarak benimsemekteyiz. Soğuk benimsemekte-
ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim çay ve kuru çay sektöründe kullanılan ve büyük bir yiz.”