Page 49 - ISTIB Dergi Mayıs - Haziran 2023 Sayı 14
P. 49

MAYIS-HAZİRAN 4949
                                                                                                    MAYIS-HAZİRAN



            Çarşısı açıldığı günden itibaren haftanın her günü
            7-24 hizmet verdi. Yerli ve yabancı turizme yönelik
            olarak yapılan Çay Çarşısı geçen sene yaz sezonunda
            yoğun ilgi gördü. Yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret et-
            tiği Çay Çarşısı, misafirlerden tam not aldı. Rize’nin
            tüm kültürel değerleri ile şehrimizin ürünü olan çay
            çeşitlerimizi aynı yerde bulan ziyaretçiler yıllardır
            bunun eksik olduğunu bu hizmetten çok memnun
            kaldıkları ifade ettiler.

            Ayrıca  Bardak  Kule’nin  gece  aydınlatması  şehrin
            siluetine farklı bir estetik kattı. Sırf bu aydınlat-
            mayı izlemeye ve fotoğraf çekmeye gelen insanlar
            oldu. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Çay çarşı-
            sı Rize’nin turizm gelirlerine önemli katma değer
            sağladı.  Tabi burada Rize-Artvin Havaalanı’nın
            önemine değinmeden geçemeyeceğim. Havaalanı-
            nın  Rize’mizde  olması  turizmin  artmasına  büyük
            olanak sağladı. Buradan hava alanını ilimize kazan-
            dıran başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tay-
            yip Erdoğan ve diğer devlet büyüklerimize teşekkür
            etmek istiyorum.

            Bu sene de turizm sezonunun yoğun geçeceğine
            inanıyorum. Yapacağımız uluslararası organizasyon-  Son olarak, KOBİ’lerin pazara girmeleri için ÇAY-
            larla, fuarlarla ve sergilerle Rize turizminin ve eko-  MER bünyesinde verdikleri danışmanlık ve eğitim
            nomisinin can damarı yine Çay Çarşısı olacaktır”   hizmetlerine  de  değinen  Başkan  Erdoğan,  sözlerini
            şeklinde konuşuyor.                        şöyle tamamlıyor: “Merkezimizde yapılan araştırma
                                                       çalışmaları sayesinde, çeşitli çay  ürünlerinin  ne ka-
            Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi ile (ÇAYMER)   dar talep gördüğü tespit edilmektedir. İleri teknolo-
            Türk Çayı’nın daha güçlü olduğunu ifade eden Rize   jili üretim teknikleri yardımıyla yeni çay aromaları
            Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan; “Avrupa
            Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse   geliştirilmesi ve böylece ürün çeşitliliğinin artırılması
            edilen, ÇAYMER Projesi” 2019 yılında faaliyete   amaçlanmaktadır. Bu çeşitlilik, Türk çayının yerel ve
            başladı. Merkezimizde; üreticilere, ürünleri için sağ-  uluslararası pazarlardaki konumunu güçlendirecektir.”
            lıklı kalite kontrol hizmetleri verilmesi ve ürün çeşit-
            lendirme çalışmaları için destek verilmesi, dört ton   ÇAYIN İSTİHDAMA KATKISI
            kapasiteli pilot üretim birimi, çay paketleme ünitesi,
            laboratuvar birimi, çay kütüphanesi olan bir eğitim   Doğu Karadeniz Bölgesi, ülkemizde yaş çay üre-
                                                        timinin merkezi olup, yeni yapılan ölçümlerde
            ve danışmanlık birimi ile kalite kontrol ve geliştirme   791.287 dekar alanda yaklaşık 205.118 üretici
            bölümü, ambalajlama, pazarlama ve dış ticaret bi-  çay tarımı yapmaktadır.
            rimleriyle ilgili çalışmalar yapılmaktadır.
                                                        Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Çay sektöründe
            ÇAYMER projesi özellikle kalite ve ürün standart-  üretim yapan 205 adet çay fabrikası bulunmak-
            ları açısından sağladığı yeni teknolojiler ve araştırma   tadır. Bunların 49’u ÇAYKUR, 156’sı özel sek-
            yöntemleri yardımıyla 150’den fazla KOBİ’nin iç ve   töre ait çay fabrikalarıdır.
            dış pazarlardaki rekabet gücünü artırmasına yardım-
            cı olmaktadır. Merkez, yeni üretim teknikleri saye-  2022 yılında 1.269.238.096 kg yaş çay işlen-
                                                        miştir. Bu  yaş  çaydan  241.000  ton  kuru  çay
            sinde KOBİ’lerin üretim maliyetlerini düşürürken,   elde edilmiştir. Üretilen yaş çayın %54.49’ı özel
            diğer yandan verimliliklerini artırmalarına katkıda   sektör ve %45.50’si ÇAYKUR tarafından işlen-
            bulunmaktadır. Bu tesisten özellikle, paketleme sis-  miştir.
            temi bulunmayan üreticiler yararlanmaktadır.
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54