Page 63 - ISTIB Dergi Mayıs - Haziran 2023 Sayı 14
P. 63

KİTABİYAT         MAYIS-HAZİRAN 6363
                                                                                                    MAYIS-HAZİRAN



            Willy Wonka” olarak tanımlanan oğul Michele Ferrero bir inovasyon ustası.
                                                                               YANLIŞ ALARM - İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
            2015’te ölen ve yerini oğlu Giovanni Ferrero’ya bırakan Michele Ferrero’nun en   PANİĞİ
            önemli inovasyonu ise Nutella. Kesilerek tüketilen Giandujot’tan sürülebilir Nu-  Bjorn Lomborg
            tella’yı üreten o… Atıştırmalık tarihi sitesi Snackhistory.com, Nutella’nın fındık
            ve kakaodan yapılan Giandujot’un yeniden markalaşmasıyla doğduğunu belirti-  “Yanlış Alarm iklim deği-
                                                                               şikliği  hakkında  duydu-
            yor. Michele Ferrero, Giandujot’a bitkisel yağ ekleyip krema dokusunu sağlayan   ğunuz neredeyse her şeyin
            ve bir cam kavanoza koyan mucit. 1951 yılında piyasaya çıkan ürünün adı Superc-  yanlış ve çarpıtılmış oldu-
            rema… 1964’te ise Nutella markasıyla üretim başlıyor. Ancak 1950’lerin başında   ğunu, kişisel tedbirlerimi-
            doğan fındık kremasının popülerleşmesi, 1988’de İtalyan milli futbol takımına   zin işe yaramayacağını ve
            sponsor olmasıyla mümkün oluyor.                                   politikacıların kontrolü
                                                                               ele  almaları  gerektiğini
            ***                                                                gözler önüne sererken
                                                                               daha iyi bir dünya için de
            Yani Napolyon’un 1806’da dayattığı “Kıta Ablukası” sonucu başlayan kakao kıt-  somut önerilerde bulunuyor.”
            lığı, çikolata üretiminde fındığın ikame ürün olarak kullanılmasına yol açar ve
            Giandujot doğar…                                                   The Kitap Yayınevi, 2023, 392 sayfa

            Bundan neredeyse 140 yıl sonra Michele Ferrero, Giandujot’a bitkisel yağ katar ve
            sürülebilir fındık kremasını icat eder.                            ÇEVRECİ TÜKETİM DAVRANIŞI
                                                                               Ahmet Tuğrul Tuğer
            Sürülebilir fındık kreması 1951’de piyasaya çıktıktan 37 yıl sonra futbol sayesinde
            popülerleşir.                                                      “Yeryüzünde  olumsuz
                                                                               etkileri daha da hızlı his-
            Savaşın zorladığı ikame ürün arayışından doğan inovasyondan, ürün çeşitlendir-  sedilen  ekolojik  çöküşün
            mesine, oradan da futbolun desteklediği marka stratejilerine uzanan müthiş bir   önlenmesi, gelecek nesil-
            hikaye…                                                            lerin düşünülerek tüke-
                                                                               tim kararlarının alınması
            Bence bu hikayenin satır aralarında gizlenen ise;                  tüketici bireyler için bir
            daha iyisini yapmak için hiç vazgeçmeyen, sınırsız bir azimle çalışarak kendilerini   ahlaki zorunluluk olmuş-
            ve şirketlerini sonsuz bir tekâmül döngüsünde yaşatmaya çalışan mucit müteşeb-  tur. Bu kapsamda, birey-
            bislerin sınır tanımayan hedefleri…                                sel tüketicilerin çevresel
                                                                               hassasiyetlerinin, bireysel değerlerinin, ahlaki
                                                                               zorunluluklarının çevreci tüketim davranışına
                                                                               etkilerini incelemek önem taşımaktadır.”

                                                                               Nobel Bilimsel Eserler, 2023, 160 sayfa

                                                                               FUTURE FOODS

                                                                               David Julian McClements
                                                                               Geleceğin  Yiyecekleri:
                                                                               Modern Bilim Beslenme
                                                                               Şeklimizi Nasıl Dönüş-
                                                                               türüyor isimli bu kitap,
                                                                               Türkçeye  çevrilmesini
                                                                               en çok beklediğim ki-
                                                                               taplardan. Gıdalarımızı
                                                                               geliştirmek için nanotek-
                                                                               noloji ve gen düzenleme
                                                                               kullanılmalı mı? Bu yeni
                                                                               teknolojiler güvenli mi?
                                                                               Daha sürdürülebilir bir gıda arzına yol açsaydı,
                                                                               böcek gıdaları yer miydiniz? Probiyotik gıdalar
                                                                               kanseri durdurabilir mi? Bu soruların cevabını
                                                                               kim merak etmez ki?

                                                                               Springer, 2019, 416 sayfa
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68