Page 51 - borsaaktuel-74-k
P. 51
MART-NİSAN 51
İSTİB’in “Altın Tohumlar” dizisinin şubat ayı gün- Ahmet Bülent
deminde “Trabzon Hurması” yer aldı. Akademisyen Kasap:
ve uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen toplantı- “Japonya’da
da Trabzon Hurması üretiminin yaygınlaşması için;
endüstriyel imalata geçilmesi, bölgenin doğru seçil- hurmadan şeker
mesi, yerel çeşitlerin kullanılması, taban fiyatı uy- üretiliyor. Ayrıca
gulaması ve kooperatifleşme gibi öneriler ele alındı. ülkenin ünlü
Toplantıda konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi tatlılarından
Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. biri Trabzon
Muharrem Özcan, Türkiye’de Trabzon hurması üre- hurmasıyla
timinin son 25 yılda beş kat arttığına dikkat çekerek, hazırlanıyor.
“Üretim miktarı 20-25 bin tonlardan 127 bin tona
ulaştı. Bu önemli ürünün bir taraftan ekimini yay- Hatta Japonya’da
gınlaştırırken, diğer taraftan katma değerli işlenmiş AHMET BÜLENT KASAP hurmaya
ürünlere de yönelmeliyiz” dedi. Bülent Kasap, “Türkiye’de Trabzon hurması genel- adanmış köyler
Online gerçekleştirilen toplantının açılış konuşma- likle taze meyve olarak tüketiliyor veya kurutulmuş bile bulunuyor.”
sını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet olarak pazarlanıyor. Az miktarda reçelinin yapıldı-
Bülent Kasap, moderatörlüğünü ise İSTİB Genel ğını da biliyoruz ama endüstriyel imalat şimdilik
Sekreter Yardımcısı İsmail Şen yaptı. Toplantıya, yok” dedi. Trabzon hurmasının dünya genelinde
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölü- çok daha geniş bir kullanım alanına sahip olduğuna
mü öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan, Ka- işaret eden Kasap, örnek olarak Japonya’yı vererek,
radeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü araştırmacıla- şunları söyledi:
rından Dr. Nilüfer Aksu Uslu ve Trabzon Hurması “Japonya’da hurmadan şeker üretiliyor. Ayrıca ülke-
üreticisi Hasan Gödek konuşmacı olarak katıldı.
nin ünlü tatlılarından biri Trabzon hurmasıyla hazır-
lanıyor. Hatta Japonya’da hurmaya adanmış köyler
“KATMA DEĞERLİ ÜRETİM İÇİN ENDÜSTRİYEL İMALATA bile bulunuyor. Birçok ülkede Trabzon hurmasının
GEÇİLMELİ”
reçeli, marmelatı, pekmezi ve sirkesi endüstriyel
Trabzon hurmasının geniş kullanım alanına sahip olarak üretiliyor. Biz bu meyveyi ne kadar iyi değer-
bir meyve olmasına rağmen yeterince değerlendirile- lendirebilirsek o kadar katma değer katmış oluruz”
mediğinin altını çizen İSTİB Meclis Başkanı Ahmet dedi.