Page 52 - borsaaktuel-74-k
P. 52
52
Prof. Dr. Trabzon hurmasının kış aylarında eksi 18 derece-
Muharrem ye kadar dayanabilme özelliğinden dolayı 40 ilde
Özcan: “Trabzon üretildiğini belirterek, “Trabzon hurmasının adap-
tasyon yeteneğinin yüksek olması, ürünün 40 ilde
hurmasının üretilmesine sebebiyet veriyor. Bölge ekolojisini iyi
adaptasyon değerlendirmek gerekiyor. Bir ürünü çok üretmek
yeteneği 40 ilde değil, en iyi verim alınacak bölgede üretmek gereki-
üretilmesine yor” önerisinde bulundu.
sebebiyet Özcan, Türkiye’nin Trabzon Hurması ürünü ile 90’lı
veriyor. Bir yıllarda tanıştığını hatırlatarak, şunları söyledi:
ürünü çok “Üretim miktarı 90’lı yıllarda 20-25 bin ton iken en
üretmek değil, son verilere göre 127 bin tona ulaştı. Üründe atı-
en iyi verim PROF. DR. MUHARREM ÖZCAN lım geç oldu fakat yeni çeşitler ile hem üretim arttı
alınacak “TRABZON HURMASI 40 İLDE ÜRETİLİYOR” hem de verimlilik ile ürünün katma değeri yükseldi.
bölgede üretmek Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bö- Ağaç başına ortalama verim 70 kg, bu rakam ticari
bahçelerde 140-150 kg civarında. Şu an 3 milyon
gerekiyor.” lümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan, hurma ağacımız mevcut. 1 milyon ağacımız ise he-