İSTİB LOBİ FAALİYETLERİ
2023 Yılı
Kuruyemiş ve Kuru Meyve
1. Tarih: 10.01.2023
Konu: Antepfıstığında Stokçuluk Nedeniyle Yaşanan Fiyat Artışları Hk.
Talep: Antepfıstığında stokçuluk nedeniyle ortaya çıkan arz problemi neticesinde fiyat artışları sorunu yaşandığı ve bu durumun önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenler ile ilgili talepleri görüşülmüş olup;
Ürünün sektör dışı kişilerce stok yapılarak spekülasyon aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmesi için antepfıstığı saklanabilen lisanslı depo ağının genişletilerek ürünün piyasa dolaşımına sunulması
Fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisinin bazı ürünlerde fiyat regülasyonu amacıyla alım fiyatı açıklanması uygulamasının Antep fıstığında da yapılması,
Kayıt dışı üretimin önlenebilmesi için üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil edilmesi,
Üreticiler, alan bazlı desteklerden faydalanamadığı için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmaktan imtina ettiğinden bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi Antepfıstığı yetiştiriciliğinde de alan bazlı destekleme modelinin uygulanması,
Piyasa fiyatlarının yükseldiği dönemlerde fiyatların dengelenmesi için ithalata izin verilmesi.
Sonuç: İlgili talepler Birliğimize iletilmiştir.
2. Tarih: 6.06.2023
Konu: Ceviz İthalatının Sınırlandırılması ve Kontrol Altına Alınması Hk.
Talep: 15 nolu Kuruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Meslek Komitesinin, ülkemizde ceviz üretiminde yaşanan artışla birlikte, ithalatın serbest olmasının ceviz fiyatlarının düşmesine sebep olduğu, bu nedenle yerli üreticinin yüksek maliyetler nedeniyle ithal ürünlerle rekabet edemez duruma geldiği ve yerli üreticinin korunması ile üretimin sürekliliğinin sağlanması adına, ithalatın sınırlandırılması ve kontrol altında tutulması için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulması talepleri görüşülmüştür.
Sonuç: İlgili talepler Birliğimize iletilmiştir.
3. Tarih: 3.10.2023
Konu: Kaju İthalatında Gözetim Uygulaması Hk.
Talep: 15-Kuruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Meslek Komitesinin 14.09.2023 tarihli kararında, kaju ithalatında kilogram başına 9 dolar gözetim uygulaması yapıldığı, ithalatçı firmaların 4-5 dolara aldıkları ürüne de, 8-9 dolara aldıkları ürüne de 9 dolar üzerinden gümrük vergisi ödedikleri, işlemler bittikten sonra ise Ticaret Bakanlığı'na dava açarak gümrük vergisinin gerçek fiyat üzerinden alınmadığını beyan ederek, ödedikleri fazla vergileri faizi ile birlikte geri aldıklarını, Ticaret Bakanlığı'nın ise yukarıda yazılı nedenlerle dava açan firmalara bir daha ithalat izni vermediğini fakat bu işi meslek haline getiren özellikle gümrük firmalarının bu işlemi şahıslar üzerinden yapmaya devam ettiklerini belirtmektedir.
Ayrıca, bu durumun önüne geçilebilmesi için; kaju ithalatında gözetim uygulamasından vazgeçilerek gümrük vergisi oranının %10’dan %15-20 seviyelerine çıkartılmasının uygun olacağını beyanla hem gümrük vergisi tahsilatının artacağını hem de devletin ödemek zorunda kaldığı tazminat yükünün sona ereceği ifade edilmektedir.
Sonuç: İlgili talepler Birliğimize iletilmiştir.
Baharat
1. Tarih: 10.01.2023
Konu: Kırmızı Pul Biberde Meydana Gelen Fiyat Artışı Hk.
Talep: Kırmızı pul biberde meydana gelen fahiş fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenler ile ilgili;
Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman gibi üretim bölgelerimizde Tarım Bakanlığı denetimlerinin yapılarak stokçuluğun önüne geçilmesi,
Haksız kazanç sağlamak isteyen, Türk Gıda Kodeksi Standart dışı üretim yapan firmaların önlenmesi için denetimlerin arttırılması,
Gümrük vergisinin belli bir süre için kaldırılması,
Ürünle birlikte işlenen biber tohumunun ithalat yasağının kaldırılması talepler görüşülmüştür.
Sonuç: İlgili talepler Birliğimize iletilmiştir.
2. Tarih: 9.06.2023
Konu: Logo Kullanımı Hakkında Bilgi Talebi
Talep: Üyemiz olan bazı üretici firmalar, gıda israfına karşı kamuoyunun farkındalığını artırmak amacıyla tasarladığımız “Gıda İsrafına Son Ver” logomuzu ürün ambalajlarına bastırarak kullanma taleplerini tarafımıza iletmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığının 26 Ocak 2017 tarih ve 29960 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetenin Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği incelenmiş olup, söz konusu logonun tüketiciyi yanıltmadığı, belirsiz ve karışık olmadığı görülmüştür.
Bu kapsamda, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiş ve kullanım haklarının Kurumumuza ait olduğunu belirten ilgili evrak ile logo Ek'te belgelenmiş olup, "Gıda İsrafına Son Ver" logosunun dileyen üretici üyelerimizin gıda ürünlerinin ambalajlarında kullanmalarının uygunluğu ile ilgili taleplerinin çözümü.
Sonuç: İlgili talepler Birliğimize iletilmiştir.
Süt Ürünleri
1. Tarih: 8.12.2023
Konu: Süt Koordinasyon Kurulunun Oluşturulması Talebi Hk.
Talep: İstanbul Ticaret Borsasının düzenlediği “Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor” toplantıları kapsamında 26 Ekim 2023 tarihinde Webinar ortamında gerçekleştirilen toplantıda “Süt Sektörü” görüşülmüştür.
Katılımcılar tarafından sektörün güncel durumunun değerlendirildiği toplantıda, bir "Süt Koordinasyon Kurulu" oluşturulmasıyla ilgili talep aşağıda yer almaktadır:
Süt sektöründe üretimle ilgili konular Tarım ve Orman Bakanlığı, ticaretle ilgili konular ise Ticaret Bakanlığı nezdinde gündeme getirilerek, sektörün sorunlarına çözüm aranmaktadır. Ancak, üretim ve ticaretin kesiştiği noktaların çözümünde koordinasyon sorunları yaşanmaktadır. Bu nedenle, Ulusal Süt Konseyinin çerçevesinde bir "Süt Koordinasyon Kurulu" oluşturulmalıdır. Böylece, sorunlar eşgüdüm içinde tespit edilebilecek ve çözümler koordine edilebilecektir.
Sonuç: İlgili talep Birliğimize iletilmiştir.
Hububat
1. Tarih: 30.10.2023
Konu: Hububat Sektöründe Durum ve Beklentiler Hk.
Talep: İstanbul Ticaret Borsasının düzenlediği “Borsa Meydanı Sektörler Konuşuyor” programları kapsamında 21 Eylül 2023 tarihinde Webinar ortamında gerçekleştirilen toplantıda “Hububat Sektörü” görüşülmüştür. Katılımcılar tarafından sektörün güncel durumu değerlendirildiği toplantıda belirtilen görüş ve öneriler şu şekildedir:
Ülkemizde toplam su tüketiminin yüzde 74’ü tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Türkiye’de temiz su alanları ve göllerdeki su miktarı çeşitli nedenlerle azalma eğilimindedir. Bu durum ulusal gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Bu nedenle sulu alanlarda arpa ve buğday ekimi yaygınlaştırılmalıdır. Bu yıl hububatta iyi bir rekolte beklenmektedir. Bu durumun sürdürülebilmesi adına buğday ve arpa ekiminin sulu alanlarda yaygınlaştırılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Sulu alanlarda yetiştirilen bir kısım bitkilerin yerine buğday ve arpa gibi hububat ürünlerinin ekilmesi sayesinde anılan stratejik tarım ürünlerinde verim ve rekolte artacaktır. Üretici de bu konuda özellikle yönlendirilmelidir.
Son iki yılın buğday ve arpa fiyatları üretici açısından olumlu karşılanmıştır. Üreticinin fiyat memnuniyeti, hububat arzını artırarak ekim alanlarının artmasını sağlamıştır. Bu ürünlerde ekim alanlarının artış eğiliminin devam etmesi için hububata verilen destekler aynı şekilde sürdürülmelidir.
Sürdürülebilir arpa ve buğday üretimi için Türkiye’de nadasa bırakılan 3,5 milyon hektarlık alanın belirli bir kısmının sulanması sağlanmalıdır. Mevcut tarım alanlarının verimli bir şekilde sulanabilmesi için denize akan tatlı suların bu alanlarda kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Bazı pilot bölgelerde TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) “Gelir Koruma Sigortası” uygulamaya konulmuştur. Ancak bu uygulama çiftçiler tarafından yeterince benimsenmemektedir. Bu nedenle belirli bölgelerde uygulanan Gelir Koruma Sigortası” nın Türkiye genelinde uygulanması için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere zorunlu hale getirilmesi yararlı olacaktır.
Topraktaki organik madde oranının yüksek olması, topraktaki bakterilerin de o oranda fazla olmasını ve toprağın, daha verimli ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Ülkemizdeki tarım arazilerindeki organik madde miktarı yüzde 0,8’dir. Bu oran Avrupa ülkelerinde yüzde 5 seviyesindedir. Bu sebeple, topraklarımızdaki organik madde miktarının en azından yüzde 2-3 civarına çıkarılması için çalışma yapılmalıdır. Bu sayede hem tarım arazilerinin nitelik kaybı önlenecek, hem de azotlu gübrenin kullanımına gerek kalmadığı için çiftçinin girdi maliyeti düşecektir. Bu nedenle “Organik Madde Seferberliği” uygulaması başlatılmalıdır.
Tarımda en büyük girdi maliyetlerinden biri de elektriktir. Yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması için üretici daha çok teşvik edilmelidir. Böylece üreticinin enerji maliyeti azalacak, dolayısıyla ürün fiyatları da ucuzlayacaktır.
Arazi toplulaştırma, birim alandan alınan verimi artırmanın en etkili yollarından biridir. Tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak, kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmek için tarım alanları toplulaştırılmalıdır.
Kırsal nüfustaki azalma ve şehirlere göçün artması, tarım sektöründeki yaş ortalamasının yükselmesi ve gençlerin bu sektöre olan ilgisizliği ülkenin tarım potansiyeli için bir risk oluşturmaktadır. Genç nüfusun kırsalda tutunabilmesi ve tarımsal üretime teşvik edilebilmesi için kırsalın cazibe merkezi olması gereklidir. Bu doğrultuda altyapı ve üstyapı çalışmaları yapılmalı, aynı zamanda gençlerle doğru iletişim kurularak tarım ve teknolojideki fırsatların ve insanlığın geleceğinde tarım sektörünün çok önemli bir rol oynadığının anlatılması gerekmektedir. Gençleri bu sektöre yönlendirici politikalara ağırlık verilmeli, tarım liseleri ve üniversiteleri kurulmalıdır.
Kırsalda yaşayan nüfus yaşlanmakta ve genç nüfus şehirlere göç etme eğilimini sürdürmektedir. Türkiye’de kırsalda yaşayan nüfus oranı yüzde 15-20 civarındadır. Bu oran dünyada yaklaşık yüzde 50 seviyelerindedir. Bu nedenle Türkiye’nin tarımsal potansiyelini koruyabilmesi ve değerlendirebilmesi için tarımsal teknolojiler etkin bir biçimde kullanılmalı ve genç girişimciler teşvik edilmelidir.
Aynı tarla üzerinde dörtlü münavebe sistemi uygulanarak bir yıl endüstriyel bitki yetiştiriliyorsa diğer yıl buğday ve buğdaygillerden ürünlerin yetiştirilmesi gerekir. Bu sistemde devlet çiftçinin bir sonraki yıl hangi ürünü ne kadar ekeceğini de tespit etmiş olacaktır. Örneğin; çiftçi, bir yıl şekerpancarı ve ayçiçeği gibi endüstriyel bitki ektiyse, sonraki yıl mısır, buğday, buğdaygil yem bitkileri ve baklagil gibi ürünleri ekmelidir. Böylece dört yılda bir nadas uygulanırken, aynı zamanda çiftçinin getirisi de artacaktır.
Sonuç: İlgili talepler Birliğimize iletilmiştir.
Muhtelif Meslek Komiteleri
1. Tarih: 06.10.2023
Konu: İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği Değişiklik Taslağına Yönelik Görüş Talebi Hk.
Talep: İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan değişiklikler, kurum, kuruluşlar, OSGB ve hizmette görevli kişiler için karşılıklı mağduriyet giderimi amacına uygun olarak düzenlenmesi durumunda yararlı ve gerekli bir çalışma olacağı ile ilgili talep Birliğimize iletilmiştir.
Sonuç: İlgili talep Birliğimize iletilmiştir.