Page 31 - Borsaaktüel-48-internete
P. 31
GIDA BORSASI
tedbirleri daha fazla artırdık. Mesafe bantla-
rını yerleştirdik, müşteriyi tek tek içeriye al-
maya başladık, imalathanede 2-3 saat ara-
lıklarla maske, galoş, eldiven değişiminin
yapılmasını sağladık. Periyotlarla İlçe Tarım
Müdürlüğü tarafından denetlendik.
İlgili bakanlıkların talimatları doğrultusun-
da marketlere ekmekleri ilettik ve özellikle
pandeminin ilk zamanlarında ambalajlı ek-
mek satıldı. İlerleyen zamanlarda bazı mar-
ket ve yerel zincirlerde bu duruma uyulma-
dığını gözlemledim. Bu konu çok önemli.”
“şU AN EKMEKTE KAZANCıMıZ YOK”
Ekmeğin ambalaja girmesinin fırıncılara
maliyet getireceğini hatırlatan Çerman,
“Maliyetlerimiz şu anda çok yüksek, kazan-
cımız neredeyse yok gibi. Eskiden insanları-
mız için ‘Önce kalite sonra hijyen ve hizmet’ Haksız rekabetin birkaç tane unsuru var. Bu tür ekmeklerin alım gücü düşük va-
gelirdi. Yaşadığımız süreç gösterdi ki ‘Önce Mesela pazar darlığı haksız rekabete sebep tandaşların yaşadığı bölgelerde değil gelir
hijyen, sonra kalite ve hizmet.’ Biz istiyoruz oluyor. Sektörün değişen ve gelişen toplu- seviyesi yüksek yerlerde satıldığını anlatan
ki ürettiğimiz ürünler hijyenik bir şekilde ma ayak uydurması gerekiyor. Gelişen ve Çerman, “Üretici de beyaz ekmeğe talep ol-
nihai üreticiye ulaşsın. Burada denetleme değişen toplumda ekmek kültürü de değişi- duğu için beyaz ekmek üretiyor. Bizim gibi
mekanizmasının daha aktif olması gereki- yor. Eskiden beyaz ekmek daha çok tutulan geleneksel fırıncılıkta yüzde 30-40 kapasite
yor” açıklamasında bulundu.
daha çok satılan bir üründü. Ama insanlar ile üretim yapılıyor ve haliyle maliyete yan-
Çerman, sektörün önemli sorunları bulun- şimdi çeşit istiyor. Bu da beyaz ekmek pa- sıyor. Yani 1,5 liraya bile ekmeği satmakta
duğuna işaret ederek, bunları şu şekilde zarını daraltıyor.” zorlanıyoruz” tespitinde bulundu.
sıraladı: “Başlıca sorunlarımız; haksız reka-
bet, atıl kapasite, zincir market ve “YEMEK KÜlTÜRÜ DEğİşTİ, EKMEK SATışı “İSTANBUl KARA FıRıNDAN EKMEK AlıYOR”
bayi sömürüsü, gayri yasal AZAlDı” Çerman sözlerini şöyle tamamladı:
yeni fırın yapımı.
Çerman, yeni yapılaşma sebebiyle ilçelerde “Mevzuat gereği her fırında beyaz ekme-
mevzuata aykırı açılan fırınlar ile zincir mar- ğin haricinde kepek ekmeği, çavdar ekme-
ketlerin haksız rekabete yola açtığını söyle- ği, tuzsuz ekmek olması gerekmektedir.
di. Çerman, yemek kültürünün de ciddi bir İstanbul’un büyük bir oranı kara fırın de-
değişime uğradığına dikkat çekerek, “Eski- diğimiz geleneksel fırıncılık olarak da tabir
den insanlar 3-5 ekmek alıyordu. şimdi 1 ettiğimiz sistemden ekmek alıyor. Ateş tuğ-
ekmek ile 3-4 kişilik aile 1 gününü geçiri- ladan yapılan, odunla ısıtılan, haznede ek-
yor. Ekmek yeme kültürü beyaz ekmek- meğin pişirildiği kaliteli bir ürün elde edili-
ten daha çok tam buğday ekmeği gibi yor. Fakat bir taraftan teknoloji de gelişiyor.
ekmek çeşitleri tarafına yöneldi. Bu İstanbul Ticaret Borsası, Türkiye ve dünyada
ürünlerin hem hammaddeleri pa- düzenlenen çeşitli fuarlara düzenlediği zi-
halı hem de bunları yapan us- yaretlerle yeni teknoloji ile buluşmamı-
talar biraz daha kalifiye usta, zı sağlıyor. Bu konuda İSTİB Başkanı Ali
maaşları yüksek. Bu durum Kopuz’a teşekkür ediyorum. İSTİB Akademi
ekmek fiyatına yansıyor, bünyesinde düzenlenen eğitimlere katılım
diğer ekmeklere göre bi- sağlıyoruz. Özellikle işçi, işveren hakkında
raz daha pahalı oluyor” mevzuatlar ve sektörel konularla ilgili işin
diye konuştu. uzmanlarından bilgiler alıyoruz.”
Kasım-Aralık 2020 29