Page 58 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 58
56
56 ARAŞTIRMA AHMET YİRMİBEŞOĞLU
keçibOynuzu üretiminin
%10’u türkiye’den
Ülkemizde üretim bölgeleri • Astım atakları ve Bronşit hastalıklarına iyi gelir,
keçiboynuzunun Keçiboynuzu, Akdeniz Fitocoğrafik Bölgesinde özünün tüketilmesi tavsiye edilir
doğal (Organik) doğal olarak yetişen bir bitki türüdür. Keçiboynu- • A, B ve E vitaminleriyle P (fosfor) içerir
olarak yetişiyor zu ağacı; ormanların rehabilitesi, bozuk alanlarının • Yüksek oranda çinko içerir
• Kalsiyum açısından zengindir, kemik sağlığına
olması, en uygun onarılması amacıyla ilgi istemeyen, su ihtiyacı dü- çok faydalıdır
şartlara sahip şük, toprak seçmeyen, derin kökü ile erozyona en- • Antioksidan özelliğiyle doğal bir antibiyotik özel-
olduğumuzu gel olan ve en önemlisi yangına dayanıklı bir ağaçtır. liği olan keçiboynuzu, kalp ve damar sağlığına
Keçiboynuzu ürün olarak elde ettiği katma değer ile
göstermektedir. de orman köylüsünü mutlu etmektedir. Türkiye’de- faydalıdır
ki yayılımına baktığımızda İzmir’de çalı formunda • Kan şekerini düzenleyerek kötü kolesterolü azalt-
olan keçiboynuzunun Urla yarımadasından başla- maktadır.
yarak Erdemli’ye kadar, tüm Ege ve Akdeniz sahil
şeridi boyunca yetiştiği görülmektedir. hangi ülkelere ihracat yapılıyOr?
Özellikle 1990’lı yıllardan bu yana Türkiye keçiboy-
Faydaları nuzu ihracatını arttırmıştır. İhracatta dikkat çeken
• Aneminin tedavisinde etkilidir, içeriğindeki E vi- bir durum keçiboynuzunun tüm tanesinin yanında
tamini ile özellikle keçiboynuzu pekmezi anemiye tohumları (kabukları soyulmamış ve ezilmemiş) ve
iyi gelir sadece çekirdeği alınmış, toz halinde formlarının da