Page 58 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 58

56
           56                        ARAŞTIRMA       AHMET YİRMİBEŞOĞLU








































                                keçibOynuzu üretiminin







                                %10’u türkiye’den







           Ülkemizde            üretim bölgeleri                           • Astım atakları ve Bronşit hastalıklarına iyi gelir,
           keçiboynuzunun       Keçiboynuzu, Akdeniz Fitocoğrafik Bölgesinde   özünün tüketilmesi tavsiye edilir
           doğal (Organik)      doğal olarak yetişen bir bitki türüdür. Keçiboynu-  • A, B ve E vitaminleriyle P (fosfor) içerir
           olarak yetişiyor     zu ağacı; ormanların rehabilitesi, bozuk alanlarının   • Yüksek oranda çinko içerir
                                                                           •  Kalsiyum  açısından  zengindir,  kemik  sağlığına
           olması, en uygun     onarılması amacıyla ilgi istemeyen, su ihtiyacı dü-  çok faydalıdır
           şartlara sahip       şük, toprak seçmeyen, derin kökü ile erozyona en-  • Antioksidan özelliğiyle doğal bir antibiyotik özel-
           olduğumuzu           gel olan ve en önemlisi yangına dayanıklı bir ağaçtır.   liği olan keçiboynuzu, kalp ve damar sağlığına
                                Keçiboynuzu ürün olarak elde ettiği katma değer ile
           göstermektedir.      de orman köylüsünü mutlu etmektedir. Türkiye’de-  faydalıdır

                                ki yayılımına baktığımızda İzmir’de çalı formunda   • Kan şekerini düzenleyerek kötü kolesterolü azalt-
                                olan  keçiboynuzunun  Urla  yarımadasından  başla-  maktadır.
                                yarak Erdemli’ye kadar, tüm Ege ve Akdeniz sahil
                                şeridi boyunca yetiştiği görülmektedir.    hangi ülkelere ihracat yapılıyOr?
                                                                           Özellikle 1990’lı yıllardan bu yana Türkiye keçiboy-
                                Faydaları                                  nuzu ihracatını arttırmıştır. İhracatta dikkat çeken
                                • Aneminin tedavisinde etkilidir, içeriğindeki E vi-  bir durum keçiboynuzunun tüm tanesinin yanında
                                  tamini ile özellikle keçiboynuzu pekmezi anemiye   tohumları (kabukları soyulmamış ve ezilmemiş) ve
                                  iyi gelir                                sadece çekirdeği alınmış, toz halinde formlarının da
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63