Page 59 - Sayı-53 Eylül Ekim 2021
P. 59
EYLÜL-EKİM’21 5757
EYLÜL-EKİM’21
* keçibOynuzu aĞacının dOĞal daĞılımı / kaynak: yaşama dair vakıF
İtalya, İspanya, Almanya, İngiltere, Yunanistan gibi • Doğal şeker içeriği ve ucuz olması nedeniyle pasta
AB ülkeleri ile Suudi Arabistan, Fas ve Lübnan gibi ve kakao sanayiinde kullanılmaktadır.
Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihraç edilmesidir. • Keçiboynuzu unu glüten içermediğinden glüten-
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz İSTİB siz gıda üreticileri tarafından da kullanılmaktadır.
Kuruyemiş ve Kuru Meyve Ticareti Komite Baş- • Keçiboynuzu tohumunun endosperminden
kanı Ali Atakul; sektörü, yaşadığı sorunları ve bu E-410 katkı maddesi elde edilmekte ve gıda, koz-
durumun değişmesi için yapılması gerekenleri şöyle metik, tekstil vb. gibi sanayilerde farklı amaçlar
özetledi: “Keçiboynuzu meyveleri Türkiye’nin or- için kullanılmaktadır.
man yan ürünleri ihracatında önemli bir yer tut-
maktadır ve çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. • Keçiboynuzu zamkı ve türevleri tekstil sanayiinde
kullanılmaktadır.
Ülkemiz, keçiboynuzunun anavatanı içerisinde
olması nedeniyle özellikle Akdeniz Bölgesinde ke- • Kâğıt sanayiinde, keçiboynuzu zamkı, kâğıdın dö-
külmesinde zaman ve enerji kaybının önlenmesi-
çiboynuzu yetiştiriciliği yapılabilecek geniş alanlar ni sağlamaktadır.
bulunmakta ve keçiboynuzu yetiştiriciliği ülkemiz-
de giderek önem kazanmaktadır. • Petrol sanayiinde, sondaj operasyonlarında keçi-
boynuzu zamkı etkili bir koruyucu katkı maddesi
Ülkemizde keçiboynuzunun doğal (Organik) olarak olarak kullanılmaktadır.
yetişiyor olması, en uygun şartlara sahip olduğumu-
zu göstermektedir. Ülkemizde; toprak özelliklerinin • Kozmetik sanayiinde boya olarak, kibrit yapımında,
uygun olduğu bölgelerde keçiboynuzu bahçeleri mobilyacılıkta, dericilikte (tabaklamada), fotoğraf “Ülkemizde;
tesisi kurularak değerlendirilmesi sonucunda dış filmlerinin emülsiyonunda, deterjan ve plastik sanayi- toprak
ticaretten daha çok pay alır duruma gelebilecektir.” inde, patlayıcı madde yapımında, seramik sanayiinde özelliklerinin
tutkal olarak ve diş macunu yapımında yoğunlaştırıcı uygun olduğu
kullanım alanları: olarak ve hayvancılıkta yem olarak kullanılmaktadır.
bölgelerde
• Gıda sanayiinde keçiboynuzunun zamkı, sakızı ve tü- keçiboynuzu
revleri kabartıcı yönüyle tatlı ve dondurma üretimin- bahçeleri tesisi
de, salam gibi et ürünleri için katkı maddesi olarak, kurularak
konserve et ve balık ürünlerinde kıvam artırıcı ola- değerlendirilmesi
rak, sos, jöle ve şuruplarda, meyve konsantrelerinde
stabilizatör olarak, pasta, çörek ve benzeri unlu ürün- sonucunda
lerde bayatlamayı önleyici olarak kullanılmaktadır. dış ticaretten
daha çok pay
• Keçiboynuzundan un da elde edilmekte, kakao ve
kahvenin kullanıldığı alanlarda bu ürünleri ikame alır duruma
edebilmektedir. gelebilecektir.”