Page 30 - Sayı-51 Mayıs Haziran 2021
P. 30

28                        ARAŞTIRMA




                                Bu yabani zeytinler örneğin kozmetik endüstrisinde   TÜRKİYE’DE DELİCE ZEYTİNYAğı PAZARı bÜYÜYoR
                                kullanmak veya sadece besin değerleri için içmek
                                konusunda ise yabani zeytinyağının İtalya’da bir   Delice zeytin ağaçlarının, doğada dağınık bir bi-
                                emtia olmadığını söyleyebilirim. Yabani zeytin ge-  çimde ve sarp arazilerde bulunmaları dolayısıyla
                                nellikle çok küçük bir boyuta sahiptir ve genellikle   delice zeytin toplanması zor bir işlem. Ayrıca deli-
                                Sylvestris’ten zeytinyağı üretmeye ilgi yoktur. Ancak   ce zeytinin veriminin çok düşük olması da şimdiye
                                                                            kadar önemli bir ekonomik değer haline gelmesi-
                                Akdeniz iklimine yüksek adaptasyonu nedeniyle   ni engelledi.  Ancak son yıllarda yüksek polifenol
                                hem zeytinyağında hem de yapraklarda ilginç ikin-  içeriği dolayısıyla “ilaç niyetine” tüketilmeye baş-
                                cil metabolitler bulma olasılığını da dışlamıyorum.   lanması, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pa-
                                Bu yönleri incelemek ilginç olurdu!
                                                                            zara sunulmasını sağladı. Çok düşük miktarlarda
                                Bence alt sp. cuspidata kozmetik endüstrisi için   bulunması dolayısıyla şimdilik büyük zeytinyağı
                                daha ilginç olurdu çünkü bu subsp. eski zamanlar-  üreticilerinin uzak durduğu delice zeytinyağı bu-
                                dan beri tıbbi kullanım için seçilmiştir”   tik olarak üretiliyorsa da umut veren bir ürün
                                                                            olarak değerlendiriliyor.
                                                        Fas’ta   bulunan
                                                        Rabat     Ticaret   oSMAN ÖZ - KAVLAK ZEYTİN FAbRİKA MÜDÜRÜ
                                                        Müşavirliği’nden
                                                        alınan bilgiye göre   “Biz 3 yıldır üretim yapıyoruz. Köylüler bu zey-
                                                        ise,  The  National   tinleri bize toplayıp getiriyor. Delice zeytinin
                                Institute of Agronomic Research (INRA) yani   toplanması çok zahmetli ve sınırlı miktarda yağ
                                Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yabani zey-  veriyor. Faydalı bir ürün olduğu için üretim yap-
                                                                            maya karar verdik. Yüksek kaliteli bir ürün ama
                                tin ağacını karakterize etme sürecindedir ancak daha   sınırlı ve  butik üretim yapıyoruz.”
                                önceleri ülkede böyle bir çalışma yapılmamıştır.
                                                    Endülüs      Bölgesel   buSE ERCE GıDA MÜHENDİSİ (MALİA TARıM ÜRÜN-
                                                    Yönetimi’nden  alınan   LERİ SAN. VE TİC. A.ş.)
                                                    yanıt  ise  yabani  zeytin   “İki yıldır delice zeytinyağı üretiyoruz. Saf delice
                                                    ağaçlarının  aşılanması  zeytin gerçekten çok az bulunuyor. Biz bölgemiz-
                                                    tavsiye edilmediği oldu.   deki köylülerden topluyoruz ve saf delice olma-
                                Buna  gerekçe  olarak  da yabani  zeytin  ağaçlarının   sına çok dikkat ediyoruz. Delice zeytinden çok
                                farklı tohum bitkilerinden geldiği ve aşılamalar so-  az yağ çıkıyor ve çok kaliteli. Bu nedenle belirli
                                nucunda ortaya çıkacak ağaçların çok düzensiz zey-  bir vardiyada üretim gerçekleştiriyoruz ki diğer
                                tinlikler ortaya çıkarabileceğinden bahsedildi.  ürünlerle karışmasın. 250 ml’lik ambalajda satışa
                                                                            sunduk. Yüksek oranda polifenol içeriği dolayı-
                                Dahası, yabani zeytin ağaçlarının soyundan gelen
                                daha güçlü oldukları gözlemlenmiştir, bu da zeytin   sıyla anti kanserojen olduğu söyleniyor. Eğer bu
                                yetiştiriciliğinde azaltılmış çerçeve kullanma eğili-  kanıtlanırsa büyük bir Pazar haline gelecektir.”
                                miyle çelişmektedir.                        AFAT SELçuK FİDAN (VELİ FİDAN ZEYTİN &
                                Bununla birlikte, doğal orman florasının önemli bir   ZEYTİNYAğı FAbRİKASı)
                                bileşeni olmasının yanı sıra, yabani zeytin ağaçları,   “Çok faydalı bir ürün olduğu için 2017 yılın-
                                biyotik (hastalıklar ve zararlılar) ve abiyotik (çevre-  da delice zeytinyağı üretimine başladık. Gerek-
                                sel)  faktörlere  (rüzgar, erozyon,  yangın  vb.)  Karşı   li  izinleri  alıp  dağlar  ve  tepelerdeki  ağaçlardan
                                direnç için önemli bir biyolojik çeşitlilik kaynağıdır.   kendi işçimize toplatıyoruz. 100 kilo zeytinden
                                Bu bağlamda, vertisilloza dayanıklı yabani zeytin-  en iyi ihtimalle 10 kilo yağ alıyoruz. Kimi şifa
                                den (yabani zeytin) elde edilen anaçların kullanıl-  olsun diye alıyor, kimi salata da kullanıyor. Bu
                                ması için bazı girişimlerde bulunulmuştur.  yağla yemek yapılmaz. Toplaması zor, verimi dü-

                                Daha önce Katalunya, Endülüsün bazı bölgeleri ve   şük olmasına rağmen diğer yağlara göre değeri
                                Kuzey İtalya’nın bazı bölümlerinde aşılama yapıldı-  fazla olduğu için üretiyoruz ve her yıl da yüzde
                                ğını biliyoruz. Ancak artık bu yöntem pek kullanıl-  30 civarı kapasitemiz artıyor. Delice zeytinin yay-
                                mıyor. Piyasada bulunan neredeyse bütün ağaçlar,   gınlaşacağına inanıyorum. Şu andaki üretimimiz
                                bitkisel üremenin sonucunda oluşmuştur.     içindeki payı yüzde 10 civarında.”
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35