Page 32 - Sayı-49 Ocak-Şubat 2021
P. 32
30 ARAŞTIRMA TÜMER TOPAL
YENİ MÜFREDATLA
YENİ KASApLIK EğİTİMİ TALEBİ
“İSTİB 17 No’lu Kırmızı Et Ticareti Meslek Komitesi, kırmızı
et sektörünün geleceğini şekillendirecek önerilerde bulundu.
Kırmızı et sektöründe yer alan üyeler yeni bir müfredat
ile daha uzun süreli, pratiğe dayalı bir kasaplık eğitimi
verilmesini istiyor. Sektör temsilcileri, ancak yeni müfredatla
yetişecek kasapların sektörün ihtiyacı olan değişimi
sağlayabileceğini belirtiyorlar.”
* BANDIRMA 17 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ BANDIRMA MESLEK YÜKSEK GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOjİSİ pROGRAMI
“Karkas ÖğRENcİLERİNİN SuSuRLuK DÖRT MEVSİM ET MAMuLLERİ FABRİKASI ZİYARETİ…
parçalama Kırmızı Et Ticaret Meslek Komitesi, et üretimi sı- mundan itibaren kesim anına kadar özenle beslenen
tesislerinde, rasında ekonomik kayıpların en aza indirilmesi, is- büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan azami verim
karkasın tüm rafın azaltılması ve gıda güvenliği açısından yüksek alınabilmesi için kesim aşamasında doğru ve bi-
parçalarının bir bilince erişilmesi amacıyla çalışmalar yürütüyor. linçli yöntemlerin uygulanması gerektiğini, bunun
usulüne uygun 17 No’lu Meslek Komitesi, sektörün nabzını tuta- gıda güvenliği açısından da büyük önem taşıdığını
işlenmesi rak sorunlarına çözüm üretirken, kırmızı et üretimi belirttiler.
gerekir. Değerli ve tüketiminde gıda israfının önüne geçilebilmesi
et parçalarına için öneriler geliştiriyor. “KAYIpLARIN TEK NEDENİ EğİTİMSİZLİKTİR”
(bonfile, SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ AŞAMASI KESİM SÜREcİ Bu kapsamda 17 No’lu Kırmızı Et Ticareti Meslek
kontrfile vs.) Komitesi’nin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü
verilen hasar en İSTİB 17 No’lu Kırmızı Et Ticareti Meslek Komi- beyan eden Özefe ve Yücesan, şunları söylediler:
tesi Üyesi ve aynı zamanda İSTİB Yönetim Kurulu
aza indirildiğinde Üyesi olan Mehmet Erkan Özefe ile Meclis Üyesi “Karkas parçalama tesislerinde, karkasın tüm par-
ekonomik kayıp Ahmet Yücesan, kırmızı et üretiminin en önemli sü- çalarının usulüne uygun işlenmesi gerekir. Değerli
da azalacaktır.” reçlerinden birinin kesim aşaması olduğunu, doğu- et parçalarına (bonfile, kontrfile vs.) verilen hasar