Page 33 - Sayı-49 Ocak-Şubat 2021
P. 33

Ocak-Şubat 2021 31




            en aza indirildiğinde ekonomik kayıp da azalacaktır.
            Maalesef hayvan kesimlerinin genellikle bilinçsizce
            ve geleneksel usuller ile yapılması israfa neden olu-
            yor. Bunu aşmanın tek yolu da eğitim ve ihtisaslaş-
            madır.

            Ayrıca kesim esnasında ve sonrasında oluşan atık-
            ların değerlendirilmemesi de önemli ekonomik ka-
            yıplara sebep oluyor. Karkasların ve et ürünlerinin
            işlenmesi, çeşitlendirilmesi, hazırlanması ve sunu-
            mu esnasında ne yazık ki, eğitimsizlik nedeniyle
            maliyet artırıcı kayıplar oluşuyor. Beceri kazanmış
            eğitimli kasapların yetiştirilmesi, bu tür kayıpları en
            aza indirecektir.”

            “EğİTİM TEK SEFERLİK pROjE DEğİLDİR”

            Kasaplık eğitiminin tek seferlik projeler olmaktan
            çıkartılıp sürekli hale getirilmesi gerektiğini belirten
            sektör temsilcileri, Türkiye’de kasaplık sektörünün
            uzun zamandır kalifiye eleman eksikliği çektiğini
            ifade ediyorlar. Aynı konuya değinen Bursa Uludağ
            Üniversitesi  Meslek  Yüksek  Okulu  Et  ve  Ürünle-
            ri  Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Çetin
            Özuğur ise kırmızı et sektöründe eğitimin önemine
            dikkat çekti.
            Türkiye’de kasap eğitimi konusunda iki ana eğitim
            yönteminin olduğunu belirten Özuğur, bunların
            Meslek Yüksek Okulu tarafından verilen et tekni-
            kerliği ile sertifikalı kurslar olduğunu söyledi. Özu-
            ğur, Meslek  Yüksek Okulundan bir yılda mezun
            olan 20-25 kişiden sadece 4-5 tanesinin, “Et Tekni-
            keri” olarak görev yaptığını belirtti.

            KASApLIK EğİTİMİ İÇİN İKİ YOL

            Özuğur, “Türkiye’de aktif olarak üç adet Meslek
            Yüksek Okulunda ‘Et ve Et Teknolojileri Programı’
            bulunuyor. Bu programlardan mezun olanlar ‘Et   YENİ MÜFREDAT, YENİ KASApLAR
            Teknikeri’ olarak anılıyor. İki yıl süren bu eğitim   Kırmızı et sektöründe yer alan üyeler yeni bir müf-
            sonrasında mezunlar, kasaplık işi için kendilerini
            fazla kalifiye görüyor ve kasaplığa yönelmiyorlar. Bu   redat ile daha uzun süreli, pratiğe dayalı bir kasap-
            yüzden de birçok mezun kendi alanlarının dışında   lık eğitimi verilmesini istiyor. Kasaplık eğitimlerine
            bir mesleğe kayma eğilimi gösteriyor” diye konuştu.  talip olan sektör temsilcileri, Kasaplar Odası gibi
                                                       meslek kuruluşlarının üniversiteler ile ortaklaşa ha-
            Milli Eğitim Bakanlığının da kasap ihtiyacını kar-  zırlayacakları ve “yerinde uygulamalı eğitim” yönte-
            şılamak için sertifikalı kurslar düzenlediğine işaret
            eden Özuğur “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından   mini de içeren yeni bir müfredat ile en az 2-3 aylık
            hazırlanan müfredata uygun şekilde 40 saat üzerin-  eğitimler düzenlenmesini öneriyorlar. Sektör tem-
            den düzenlenen kurslar sonucunda birçok yerde ge-  silcileri, ancak yeni müfredatla yetişecek kasapların
            çerli olan ‘Kasaplık Belgesi’ alınabiliyor” ifadelerini   sektörün  ihtiyacı  olan  değişimi  sağlayabileceğini
            kullandı.                                  belirtiyorlar.
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38