Page 33 - Sayı-49 Ocak-Şubat 2021
P. 33
Ocak-Şubat 2021 31
en aza indirildiğinde ekonomik kayıp da azalacaktır.
Maalesef hayvan kesimlerinin genellikle bilinçsizce
ve geleneksel usuller ile yapılması israfa neden olu-
yor. Bunu aşmanın tek yolu da eğitim ve ihtisaslaş-
madır.
Ayrıca kesim esnasında ve sonrasında oluşan atık-
ların değerlendirilmemesi de önemli ekonomik ka-
yıplara sebep oluyor. Karkasların ve et ürünlerinin
işlenmesi, çeşitlendirilmesi, hazırlanması ve sunu-
mu esnasında ne yazık ki, eğitimsizlik nedeniyle
maliyet artırıcı kayıplar oluşuyor. Beceri kazanmış
eğitimli kasapların yetiştirilmesi, bu tür kayıpları en
aza indirecektir.”
“EğİTİM TEK SEFERLİK pROjE DEğİLDİR”
Kasaplık eğitiminin tek seferlik projeler olmaktan
çıkartılıp sürekli hale getirilmesi gerektiğini belirten
sektör temsilcileri, Türkiye’de kasaplık sektörünün
uzun zamandır kalifiye eleman eksikliği çektiğini
ifade ediyorlar. Aynı konuya değinen Bursa Uludağ
Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Et ve Ürünle-
ri Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Çetin
Özuğur ise kırmızı et sektöründe eğitimin önemine
dikkat çekti.
Türkiye’de kasap eğitimi konusunda iki ana eğitim
yönteminin olduğunu belirten Özuğur, bunların
Meslek Yüksek Okulu tarafından verilen et tekni-
kerliği ile sertifikalı kurslar olduğunu söyledi. Özu-
ğur, Meslek Yüksek Okulundan bir yılda mezun
olan 20-25 kişiden sadece 4-5 tanesinin, “Et Tekni-
keri” olarak görev yaptığını belirtti.
KASApLIK EğİTİMİ İÇİN İKİ YOL
Özuğur, “Türkiye’de aktif olarak üç adet Meslek
Yüksek Okulunda ‘Et ve Et Teknolojileri Programı’
bulunuyor. Bu programlardan mezun olanlar ‘Et YENİ MÜFREDAT, YENİ KASApLAR
Teknikeri’ olarak anılıyor. İki yıl süren bu eğitim Kırmızı et sektöründe yer alan üyeler yeni bir müf-
sonrasında mezunlar, kasaplık işi için kendilerini
fazla kalifiye görüyor ve kasaplığa yönelmiyorlar. Bu redat ile daha uzun süreli, pratiğe dayalı bir kasap-
yüzden de birçok mezun kendi alanlarının dışında lık eğitimi verilmesini istiyor. Kasaplık eğitimlerine
bir mesleğe kayma eğilimi gösteriyor” diye konuştu. talip olan sektör temsilcileri, Kasaplar Odası gibi
meslek kuruluşlarının üniversiteler ile ortaklaşa ha-
Milli Eğitim Bakanlığının da kasap ihtiyacını kar- zırlayacakları ve “yerinde uygulamalı eğitim” yönte-
şılamak için sertifikalı kurslar düzenlediğine işaret
eden Özuğur “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mini de içeren yeni bir müfredat ile en az 2-3 aylık
hazırlanan müfredata uygun şekilde 40 saat üzerin- eğitimler düzenlenmesini öneriyorlar. Sektör tem-
den düzenlenen kurslar sonucunda birçok yerde ge- silcileri, ancak yeni müfredatla yetişecek kasapların
çerli olan ‘Kasaplık Belgesi’ alınabiliyor” ifadelerini sektörün ihtiyacı olan değişimi sağlayabileceğini
kullandı. belirtiyorlar.