Page 39 - Sayı 56 Mart-Nisan
P. 39

MART-NİSAN 3737
                                                                                                       MART-NİSAN



            bir küfün en lezzetli haline ev sahipliği  yapıyor.   GRAFİK: 2008- 2020 YILLARI ARASINDA ROKFOR ÜRETİMİ,
            1925’te Fransa’da menşe işaretini alan (Appellation   TON BAZINDA
            d’Origine)  ilk peynir olan Rokfor peynirinin, 1996
            yılında da Avrupa Birliğinde coğrafi işaret tescili ya-
            pılmış. Rokfor, adını aldığı kasabanın çevresindeki
            yerel Lacaune koyunlarından elde edilen işlenmemiş
            sütten yapılıyor. Bir kilogram peynir için yaklaşık
            4,5 litre koyun sütü kullanılıyor. Bir koyundan yıl-
            da yaklaşık 40 kg peynirlik süt elde ediliyor. Koyun-
            lardan akşam ve sabah alınan sütler karıştırılarak,
            peynir mayası ile koyulaştırılıyor. Sonraki aşamada   Kaynak: https://www.statista.com
            ise, bu köydeki mağaralarda doğal olarak bulunan   bu ürünler “mavi peynir” türünden farklı isimlerle
            ve  buğday ile  çavdar  ekmeği  üzerinde  yetiştirilen
            “Penicillium roqueforti” kültürleri ekleniyor. Son   piyasaya sürülüyor de “Roquefort” ismini kullana-
            olarak  peynir  Roquefort-sur-Soulzon  çevresindeki   mıyorlar. İnek ve koyun sütü kullanılarak yapılan
            bu mağaralarda, tam aromasına ulaşana kadar en   mevzubahis türev peynirlerin fiyatları ise 20- 40
            az 90 gün olgunlaştırılıyor ve nihayetinde bu mavi   dolar civarında bir bantta konumlanmış durumda.
            benekli nev-i şahsına münhasır peynir ortaya çıkmış   Grafik, 2008-2020 yılları arasında Fransa’da üreti-
            oluyor.
                                                       len Rokfor peynirinin üretimindeki değişimi gös-
            Rokforun alameti farikalarından biri olan mavi   termektedir.  Rokfor üretimi, en yüksek olduğu
            küfün, peynirin  olgunlaştırıldığı  mağaralar  dışın-  2008 yılında 20,7 bin ton, en düşük olduğu 2017
            da yapay olarak üretilmesi kanunen yasaklanmış.   yılında ise yaklaşık 17,4 bin ton olarak gerçekleş-
            Yani karşımızda öyle bir peynir var ki, isminden   miş. Bu istatistik yardımıyla şu bilgiyi de teyit ede-
            içine zerk edilen küf mantarına, koyunların yediği   biliriz:  Günümüzde  Rokfor  üretimi  sınırlı  sayıda
            yemden olgunlaştırılma sürecine kadar her aşaması   üretici tarafından sadece Lozère, l’Aveyron, Tarn,
            yasayla korunuyor. Hal böyleyken, sınırlı arzı olan   Aude, Hérault ve Gard bölgelerinde yapılmaktadır.
            bu peynirin fiyatı da oldukça yüksek.
                                                       Peynirin olgunlaşması için bekletilen mağaraların
            Ayrıca, bu peynirin lezzetinin bilinirliği gibi, maddi   kapasitesi de, üretim miktarının artırılamıyor ol-
            değeri de sadece günümüzle sınırlı olmayabilir. Bazı   masındaki etkenlerden biri. Bunu yıllara sari üretim
            yabancı kaynaklarda, rokforun orta çağda ödeme   rakamlarının seyrinden de net biçimde anlayabili-
            aracı olarak kullanıldığına, bu yolla vergi ödemesi   yoruz.
            yapıldığına dair rivayetlere yer verilmiş.
                                                       Türkiye olarak, Avrupa Birliğinde coğrafi işaretli
            Şu anda rokfor peyniri  7 farklı üretici tarafından
            çeşitli markalarla üretiliyor. Bu nedenle Rokfor   tescillenmiş 7, komisyonda bekleyen 26 gıda ürü-
            peynirinin kilogram fiyatı, üretimini yapan işletme-  nümüz  bulunmakla  birlikte,  bunların  içinde  hiç-
            ye göre değişkenlik göstermekte. Uluslararası satış   bir peynirimizin olmadığı noktasından hareketle,
            platformlarında, coğrafi işaretli Rokfor Charles 100   artık bu konuda girişimlerde bulunulması oldukça
            dolar,  Rokfor  Papillon  65 dolar, Rokfor  Gabriel   önemli.
            Coulet 75 dolar, Roquefort Vieux Berger 60 do-  Türkiye’nin her bölgesindeki coğrafi zenginliği
            lar, Rokfor Société Cave Abeille 50 dolar          yerel üretim metotlarıyla bizlere yansıtan
            civarında seyrediyor.
                                                                 yüzlerce çeşit peynirimizin tescil edil-
            Coğrafi işaretli Rokfor peynirinin                    mesinde, meseleye daha geniş bakar-
            arzını artırmak mümkün olmadı-                        sak, yöresel ürünlerin coğrafi işaretle
            ğından, dünyadaki talebi karşılamak                  hem yurt hem de en azından Avrupa
            amacıyla  Fransa  ve ekseriyetle  Avru-             sınırlarında koruma altına alınmasında
            pa ülkelerinde görüntüsü ve tadı bu                   geciktiğimiz  her gün,  bu değerleri
            peyniri “andıran” türevleri üretiliyor.   Appellation d’Origine Protégée    heba etmemize neden olmaktadır.
            Rokfor adı yasalarla korunduğundan,   Tescilli Coğrafi İşaret -Menşe Adı
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44