Page 37 - Sayı 56 Mart-Nisan
P. 37

MART-NİSAN 3535
                                                                                                       MART-NİSAN



            çok daha yüksek düzeyde koruma sağlarken, yerel   olabilir.  Ancak çekirdekleri açık havada bırakmak
            olarak temin edilebilen yaprak, saman ve gazete gibi   tazeliğini azaltır. MAP paketleme vanaları, ortam-
            kasa astarlarının kullanımı aşınma hasarını azalttı.  daki  herhangi bir gaz  veya kirletici maddeye izin
                                                       vermeden kahve poşetinden karbondioksitin salın-
            Meyveler, pazarlara sorunsuz bir şekilde geldi ve
            daha iyi genel görünüm ve kaliteleri nedeniyle daha   masını sağlayarak kahve çekirdeklerinin tazelik yük-
            yüksek fiyatlar aldı. Bu iyileştirilmiş paketleme, te-  sekliğinde kalmasını sağlamaktadır.
            darik zincirindeki kayıpları yüzde 61’e kadar azalttı.
                                                       DOLDURULABİLİR AMBALAJ
            SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YENİLİKÇİ PAKETLEME      Perakende  ambalajların  büyük  boyutu  nedeniyle
            SEÇENEKLERİ                                tüketiciler, ihtiyaç duyduklarından daha fazla yi-
                                                       yecek satın almakta ve çoğu zaman kullanamadık-
                                                       larını çöpe atmaktadır.  Temizlenebilir cam veya
                                                       paslanmaz çelik kaplar gibi yeniden doldurulabilir
                                                       ambalajlar, tüketicilere perakende satış noktaların-
                                                       da tek veya toplu biçimde gıda satın alma fırsatı
                                                       sunar.  2018’de Hollandalı bir bakkal, müşterile-
                                                       rine plastik içermeyen bir koridor sunan ilk kişi
                                                       oldu. Kısa bir süre sonra, İngiltere’deki tanınmış bir
                                                       süpermarket de bunu izledi ve birçok süpermarket
            Gıda ürünlerinin kayıplarını ve israfını önlemek için yeterli   artık bu seçeneği sunuyor. Bununla birlikte, dolum
            ambalajlama kullanmak, ambalajı hiç kullanmamaktan daha fazla   sırasında ürünle insan temasını engelleyen yenilikçi
            çevreye fayda sağlayabilir.                kap tasarımları, çapraz bulaşma ve gıda güvenliği
                                                       risklerini önlemek için önemlidir.
                                                       Ambalaj, yalnızca gıda kaybını ve israfını azaltmada
            Sürdürülebilir malzemeler kullanmak, ambalajın   değil, aynı zamanda gıda güvenliğini, beslenmeyi
            çevre üzerindeki etkisini en aza indirmenin en kolay   ve geçim kaynaklarını artırmakta önemli bir rol oy-
            yollarından biridir. 
                                                       nar. Yiyeceklerimizi nasıl paketlediğimize dair dön-
            Birçok  ülkede  taze ürünler  en  doğal  ambalajında   güsel bir yaklaşım, topluluklarımızın gıda güvenliği
            satılmaktadır. Yapraklar, nakliye sırasında meyvele-  ve gezegenimizin sağlığı açısından büyük bir fark
            ri korumak için yeterli olmasa da perakende düze-  oluşturabilir.
            yinde, yiyeceklerin satılıncaya kadar taze kalmasına
            yardımcı oldukları için plastiğe iyi bir alternatif-
            tir. Taze ürünlerin paketlenmesi, yüksek maliyet ve
            diğer paketleme seçeneklerine sınırlı erişim nede-
            niyle gelişen dünyada popüler bir uygulamadır. Ör-
            neğin, kuşkonmaz ve yapraklı sebzeler, birbirine
            bağlanmadan ve bir demet halinde satılmadan önce
            genellikle muz yaprakları veya gazete ile sarılır.

            Diğer bir seçenek ise gıda kalitesini koruyarak gıda
            israfını ve kaybını azaltan yenilikçi paketleme yön-
            temleri kullanmaktır. Bunun bir örneği, daha uzun
            bir raf ömrü sağlamak için paketlenmiş gıdalarda
            düşük oksijen seviyesini koruyan Modifiye Atmos-
            fer Paketlemedir (MAP). MAP, kahve paketlemede   Doldurulabilir ambalajlar temizlenebilir cam veya paslanmaz çelik
                                                       kaplardan oluşur.
            yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle kavuru-
            cular, çekirdeklerin açık havada soğumasına ve gazı-
                                                       Kaynak:
            nın alınmasına izin vermelidir, çünkü ambalajdaki
                                                       Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
            CO2’nin  birikmesi  fasulyenin  patlamasına  neden   https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1441299/
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42