Page 37 - Sayı 56 Mart-Nisan
P. 37
MART-NİSAN 3535
MART-NİSAN
çok daha yüksek düzeyde koruma sağlarken, yerel olabilir. Ancak çekirdekleri açık havada bırakmak
olarak temin edilebilen yaprak, saman ve gazete gibi tazeliğini azaltır. MAP paketleme vanaları, ortam-
kasa astarlarının kullanımı aşınma hasarını azalttı. daki herhangi bir gaz veya kirletici maddeye izin
vermeden kahve poşetinden karbondioksitin salın-
Meyveler, pazarlara sorunsuz bir şekilde geldi ve
daha iyi genel görünüm ve kaliteleri nedeniyle daha masını sağlayarak kahve çekirdeklerinin tazelik yük-
yüksek fiyatlar aldı. Bu iyileştirilmiş paketleme, te- sekliğinde kalmasını sağlamaktadır.
darik zincirindeki kayıpları yüzde 61’e kadar azalttı.
DOLDURULABİLİR AMBALAJ
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YENİLİKÇİ PAKETLEME Perakende ambalajların büyük boyutu nedeniyle
SEÇENEKLERİ tüketiciler, ihtiyaç duyduklarından daha fazla yi-
yecek satın almakta ve çoğu zaman kullanamadık-
larını çöpe atmaktadır. Temizlenebilir cam veya
paslanmaz çelik kaplar gibi yeniden doldurulabilir
ambalajlar, tüketicilere perakende satış noktaların-
da tek veya toplu biçimde gıda satın alma fırsatı
sunar. 2018’de Hollandalı bir bakkal, müşterile-
rine plastik içermeyen bir koridor sunan ilk kişi
oldu. Kısa bir süre sonra, İngiltere’deki tanınmış bir
süpermarket de bunu izledi ve birçok süpermarket
Gıda ürünlerinin kayıplarını ve israfını önlemek için yeterli artık bu seçeneği sunuyor. Bununla birlikte, dolum
ambalajlama kullanmak, ambalajı hiç kullanmamaktan daha fazla sırasında ürünle insan temasını engelleyen yenilikçi
çevreye fayda sağlayabilir. kap tasarımları, çapraz bulaşma ve gıda güvenliği
risklerini önlemek için önemlidir.
Ambalaj, yalnızca gıda kaybını ve israfını azaltmada
Sürdürülebilir malzemeler kullanmak, ambalajın değil, aynı zamanda gıda güvenliğini, beslenmeyi
çevre üzerindeki etkisini en aza indirmenin en kolay ve geçim kaynaklarını artırmakta önemli bir rol oy-
yollarından biridir.
nar. Yiyeceklerimizi nasıl paketlediğimize dair dön-
Birçok ülkede taze ürünler en doğal ambalajında güsel bir yaklaşım, topluluklarımızın gıda güvenliği
satılmaktadır. Yapraklar, nakliye sırasında meyvele- ve gezegenimizin sağlığı açısından büyük bir fark
ri korumak için yeterli olmasa da perakende düze- oluşturabilir.
yinde, yiyeceklerin satılıncaya kadar taze kalmasına
yardımcı oldukları için plastiğe iyi bir alternatif-
tir. Taze ürünlerin paketlenmesi, yüksek maliyet ve
diğer paketleme seçeneklerine sınırlı erişim nede-
niyle gelişen dünyada popüler bir uygulamadır. Ör-
neğin, kuşkonmaz ve yapraklı sebzeler, birbirine
bağlanmadan ve bir demet halinde satılmadan önce
genellikle muz yaprakları veya gazete ile sarılır.
Diğer bir seçenek ise gıda kalitesini koruyarak gıda
israfını ve kaybını azaltan yenilikçi paketleme yön-
temleri kullanmaktır. Bunun bir örneği, daha uzun
bir raf ömrü sağlamak için paketlenmiş gıdalarda
düşük oksijen seviyesini koruyan Modifiye Atmos-
fer Paketlemedir (MAP). MAP, kahve paketlemede Doldurulabilir ambalajlar temizlenebilir cam veya paslanmaz çelik
kaplardan oluşur.
yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle kavuru-
cular, çekirdeklerin açık havada soğumasına ve gazı-
Kaynak:
nın alınmasına izin vermelidir, çünkü ambalajdaki
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
CO2’nin birikmesi fasulyenin patlamasına neden https://www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1441299/