Page 27 - ISTIB Dergi Mayıs - Haziran 2023 Sayı 14
P. 27
MAYIS-HAZİRAN 27
“Gıdanın üretim
ayağında
ürünlerin
yüzde 90’ı aile
işletmeleri
tarafından
üretiliyor.
Kooperatif
SEZAİ UÇARMAK ALP ÖNDER ÖZPAMUKÇU ve birliklerin
desteklenmesi
zorlaştırıyor. Paydaşların hepsinin talep ve önerileri- planlaması. Üretimi planlamamız lazım. Üretimin
ni ortaya koyacakları böylesi platformlar bu nedenle %60-70’inin planlı olması, taahhütlü üretilmesi üretim
dikkatle izlenmeli sektörün sesine kulak verilmeli” gerekiyor. Gemi, uçak üretip, soğan tartışmak bize sorunlarının
diye konuştu. yakışmıyor.” Perakende yasasıyla ilgili gelişmeleri de çözümünde kilit
hatırlatan Sezai Uçarmak, sektörün en önemli so- rol oynuyor.”
“ÜRETİMİN %60-70’İNİN PLANLI OLMASI GEREKİYOR” runlarından biri olan ödeme vadeleri ve haksız fiiller
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ise, güncel meselesinin 2024 yılı başında yürürlüğe girecek ka-
gelişmelerin iç ticareti hızla etkilediğine dikkat çeke- nunla çözüleceğini söyledi.
rek, buna örnek olarak elektronik ticareti gösterdi.
Uçarmak, “Organize perakende büyürken pandemi “TEKNOLOLOJİK YATIRIM YAPMAZSAK,
ve teknolojik gelişmelerin doğurduğu elektronik ti- REKABET EDEMEYİZ”
caret dengeleri değiştirdi” tespitinde bulundu.
TOBB Perakendecilik Meclisi ve Gıda Perakende-
Uçarmak şöyle devam etti: cileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu,
“Yaşadığımız iktisadi problemlerin önemli kısmının organize perakendenin hem yarattığı istihdam ve
nedeni gıda. Tarım ürünlerinin ticarileştirilmesin- rekabetçi yapısı hem de kayıt altında olması nede-
de lisanslı depo ve elektronik ürün senedi dışında niyle her açıdan olumlu etkileri olduğuna değindi.
elimizde enstrüman yok. Bunların çeşitlendiril- Gıdanın üretim ayağında ürünlerin yüzde 90’ının
mesi, gelişmesi bizi güçlendirecektir. En az bunun aile işletmeleri tarafından üretildiğini belirten Öz-
kadar önemli bir başka konu da tarımsal üretim pamukçu, kooperatif ve birliklerin desteklenmesinin