Page 38 - Borsaaktüel-48-internete
P. 38

GIDA BORSASI




                                İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Çetin Topaloğlu:

                          “2020 FINDIK REKOLTESİ 670 BİN TON OLDU”









                         İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Çetin Topaloğlu, kuruyemiş sektörünü

                       değerlendirerek, “2019-2020 sezonunda 343 bin ton iç fındık ihracatı yaptık. 2

                      milyar 312 milyon dolar gelir elde ettik. Fındık için rekor senesi diyebiliriz” dedi.







           İSTİB Meclis Üyesi Çetin Topaloğlu, EkoTürk
           TV’de Naz Özdeğirmenci moderatörlüğünde
           hazırlanan  Gıda  Borsası  programına  konuk
           olarak, kuruyemiş sektörünü değerlendirdi.


           “ÇİFTÇİ FİYATTAN MEMNUN”
           2020  yılında  670  bin  ton  civarında  fındık
           rekoltesi tahmini yapıldığını belirten Topa-
           loğlu,  “Tarım  Bakanlığının  tahmini,  yüzde
           10 aşağı yukarı tutacak gibi duruyor. Ürün
           kalitesi de gayet iyi. Giresun yağlısında ran-
           dımanlar  %50’nin  üzerinde.  Çiftçi  fiyattan
           memnun,  beklentisi  20  lira  civarındaydı.   latarak, “TMO’nun fiyatları levant kalite için   “YERDEN GÜNDE 120 KG FıNDıK TOPlANıR”
           Köylü  üretimini  sevinçle  yaptı.  Bizde  bah-  22 lira ve bu fiyatı serbest piyasada gördük.
           çeleri incelerken tepkileri gözlemliyoruz ve   Dolayısı ile bu fiyat olmasaydı biz fındığı 18-  Doğu Karadeniz’de fındığın daldan toplanma-
           olumlu tepkiler alıyoruz” bilgisini verdi.                             sının zaman ve masraf kaybı olduğunu kayde-
                                               19 lira civarında görecektik. TMO’nun açıkla-
           Topaloğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat-  dığı fındık taban fiyatı piyasada ve köylünün   den Topaloğlu, “Bir kişi daldan günde 30-35
           larıyla piyasayı olumlu yönde etkilediğini an-  üzerinde olumlu etki yaptı” dedi.   kilogram  fındık  toplarken  bu  rakam  yerden



                                         “KAJU’YU ÜRETME ŞANSIMIZ YOK”

            Kaju hakkında da bilgi veren Topaloğlu, ka-                         yemeklerde  kullanılıyor.  Sadece  kuruyemiş
            junun  sıcak  iklimde  yetiştiği  için  Türkiye’de                  olarak tüketilmiyor. Besin değeri de yüksek,
            üretilme şansı bulunmadığın ancak Hindistan,                        doymamış yağ oranları açısından da kıymetli
            Vietnam ile Gana gibi Afrika ülkelerinden ge-                       bir ürün. Ülkemize tamamı ithal olarak geliyor.
            tirilerek ülkede işlenmesine yönelik çalışmalar                     Kaju 2018 yılına kadar, %90 oranında ülkemi-
            yapıldığını söyledi. Topaloğlu, şunları kaydet-                     ze kaçak olarak giriyordu. Çünkü çok yüksek
            ti: “Kaju dünyada kabuklu, sert kabuklu yemiş                       gümrük vergisi uygulanıyordu. O yıllarda bi-
            anlamında  en  çok  üretimi  yapılan  ürünlerin                     zim  de  İSTİB  olarak  yaptığımız  çalışmalarla
            en başında geliyor. Cevizden bile daha önde                         vergi oranı yüzde 15’e kadar düşürüldü. şu an
            geliyor. Sıralama şöyle; kaju, ceviz ve fındık.                     yüzde 100’ü ülkemize yasal yolla giriyor. Yılda
            Afrika’da  ve  diğer  ülkelerin  birçoğunda  kaju                   5 bin 500 ton civarında kaju ithalatımız var.”



           36
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43