Page 42 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 42

40
           40                       TARAŞTIRMA       AHMET YİRMİBEŞOĞLU



                                KARS PEYNİR MÜZESİ








                                Kars’ta, “Dünya’nın 18. Peynir Rotası” olarak tescil-
                                lenen ‘Peynir Müzesi’ açıldı.

                                30’dan fazla peynir çeşidinin sergilendiği müze,
                                unutulmaya  yüz tutmuş peynirlerin  kaybolmasını
                                önlemenin yanı sıra tarihi tescilli yapı olan Süvari
                                Tabya’nın (Dere Tabya) kurtarılmasını sağladı ve bu
                                sayede yeni bir turizm destinasyonu oluşturuldu.

                                Kars Valisi Sayın Türker Öksüz ile öncülüğünde ger-
                                çekleştirilen bu proje hakkında bir röportaj gerçek-  KARS VALİSİ TÜRKER ÖKSÜZ
                                leştirdik. Projenin gelişimi, peynir sektörü, gastro-  1905 yılında Kars ve Ardahan’da ‘Zavot ‘adı verilen
                                nomi ve turizm hakkında fikirlerini aldık.  Gravyer imalathanelerinde başlayan Gravyer Pey-
                                                                          niri üretimi ve 1926 yılında Kars’a bağlı Viladikars
                                KARS PEYNİR MÜZESİ’NİN KURULUŞ AMACI, HİKÂYESİ,   (Kümbetli) köyünde başlayan Kars Kaşar Peyniri
                                KAPSAMI VE İŞLEYİŞİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?  üretimi başta olmak üzere bölgede üretilen birçok
                                                                          yöresel  peynir  çeşidimiz  geçmişten  günümüze  bir
                                Türkiye’de il veya bölge bazında üretilen çok sayı-
                                                                          köprü oluşturmaktadır. Mandıra, küçük aile tipi
                                da peynir çeşidi bulunmaktadır. Doğu Anadolu   işletme ve fabrikasyon boyutunda üretilen peynir-
                                Bölgesi’nde yer alan Kars ili, Türkiye’de hayvancı-  lerimizin unutulmaması, kendine has özelliklerini
                                lık denilince ilk akla gelen şehirlerden biridir. İlin   koruyarak üretimde sürekliliğin sağlanması, mo-
                                doğa ve iklim koşulları, geniş ve kaliteli çayır-mera   dern tekniklerle üretim yapılması sonucunda yöresel
                                alanlarına sahip olması, nüfusunun yarıdan fazlası-  peynir çeşitlerimize özgü özellikleri koruyabilecek,
                                nın kırsal kesimde yaşaması nedeniyle hayvancılığın  üretimi  standardize  edebilecek  ve  gelecek  nesillere
                                bölge ekonomisi ve istihdamı açısından önemini art-  ürünü kendine has özellikleri ile aktarabilmesi sağ-
                                tırmaktadır. Ayrıca ilde üretilen hayvansal ürünlerin  lanacaktır. Bunun sonucunda; yerel kalkınma için
                                ekonomik bir şekilde değerlendirilmesini önemli  büyük ekonomik gelir ve sürdürülebilirliğin gerçek-
                                kılmaktadır.                              leşeceği düşünülmektedir.
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47