Page 43 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 43

EYLÜL-EKİM 4141
                                                                                                      EYLÜL-EKİM



            Hayvansal ürün çeşitliliğinin zengin olduğu Kars
            ilinde Peynir Müzesinin kuruluşunun temel amacı;
            Bölgenin yöresel süt ürünlerinin tanıtımını sağla-
            mak,  ticari  değerlerini  artırmak,  yöresel  ürünlerin
            markalaşma süreçlerine katkı sağlamaktır. Bölgenin
            ana geçim kaynağı olan hayvancılığın temel çıktısı
            olan süt ve süt ürünleri geçmişten günümüze böl-
            gede önemini korumaktadır.  Yüzyıllardır devam
            eden bu serüvenin bölgemize gelen turistlere ak-
            tarılması ve bölgenin süt ürünlerinin tanıtımıyla
            yöresel ürünlerin potansiyelinden faydalanılması
            bölgesel kalkınma açısından son derece önemli bir
            konudur. Kars Peynir Müzesinin gerçekleştirilmesi
            ile Kars ilinde üretilen peynirlerin markalaşmasına
            katkı sunulması, Kars’a gelen turistlerin konaklama
            sürelerinin ve yapabilecekleri aktivite sayısının artı-
            rılması hedeflenmiştir. Yeni oluşturulan ziyaret lo-
            kasyonuyla hem ilde konaklama süreleri artırılacak
            hem de yöresel bir değer olan Kars peynir çeşitleri
            ile bunların geleneksel üretim zincirinin tanıtılması
            sağlanmış olmaktadır.
            Peynir Müzesi projesi ile birçok millet ve kültürle
            harmanlanarak  oluşmuş Kars peynircilik  kültürü-
            nün unutulmaya yüz tutmuş değerleri korunarak   amaçla kullanılmış olup 1960-1995 yılları arasında
            nesillere aktarılmasıyla beraber ilimizin önemli ta-  Kars Süt Fabrikası’ nın peynir olgunlaştırma deposu
            rihi eserlerinden olan Süvari Tabya, harabe ve atıl   olarak kullanılması ile tarihi peynirle bir araya gel-
            bir halde iken restorasyonu yapılarak ilimize yeni bir   miştir.
            turizm destinasyonu oluşturulması amaçlanmıştır.   Tarihi tescilli yapı olan Süvari Tabya (Dere Tabya)
                                                       kurtarılmış  olmasının  yanı  sıra  şehir  içerisindeki
            Otuzdan fazla peynir çeşidiyle “Dünyanın 18. Pey-
            nir Rotası” olarak tescillenen şehrimizin rota noktası   belli destinasyonlardaki yoğunluğu azaltarak yeni
            olan Peynir Müzesinde ilimizin coğrafyası, toprak   bir destinasyon noktası olmuştur.
            yapısı, endemik bitkileri, ülkemizde sadece Kars’ta
            üretilen Gravyer peyniri başta olmak üzere Karın   COĞRAFİ İŞARET ALMIŞ PEYNİRLERİNİZ   30 dan fazla
            Kaymağı, Çeçil peyniri, Çakmak Peyniri, Kars Yağlı   BULUNMAKTA MIDIR? YÖREYE AİT KAÇ ÇEŞİT PEYNİR   peynir çeşidiyle
            Tuluh (Tulum) Peyniri, Kars Kaşar Loru, Kaşar Ör- BULUNMAKTADIR? TÜRLERİNİ SAYABİLİR MİSİNİZ?
            güsü, Kars Deve Dili ve Coğrafi işaretli Kaşar pey-  Türk Patent Enstitüsü tarafından 2014 yılı itibariyle   “Dünyanın
            niri ile beraber ilimizde fabrikasyon, mandıra, yayla   Kars ilinde yaygın olarak üretimi yapılan “Kars Ka-  18. Peynir
            ve ev koşullarında üretilen birçok peynir çeşidinin   şar Peyniri” coğrafi işaret alan ilk peynir çeşididir.   Rotası” olarak
            imalat serüvenin (veya aşamalarının) sergilendiği   Türkiye’deki üretiminin %90’ı Kars’ta gerçekleşti-  tescillenen
            Kars Peynir Müzesi, Kars Valiliği tarafından işletil-  rilen Kars Gravyer peyniri için Coğrafi işaret baş-  şehrimizde,
            mektedir.                                  vurusu, 2021 yılı itibariyle yapılmış ve çalışmaları   atıl durumdaki
                                                       devam etmektedir. Bu peynir türümüzün Coğrafi   Süvari Tabya’yı
            MÜZENİN YAPIMI İÇİN SEÇİLEN BÖLGENİN BELİRGİN   işaret belgesini alarak, Kars’ın Coğrafi işaretli peynir
            ÖZELLİKLERİ NELERDİR?                      çeşitliliğinin artması beklenmektedir.    restore ederek
                                                                                                 Türkiye’de ilk ve
            1734 yılında yapılan Süvari Tabya (Dere Tabya) bi-  30 dan fazla peynir çeşidiyle “Dünyanın 18. Peynir   tek olan Peynir
            nası güneyden İran, doğudan Ruslar tarafından açı-  Rotası” olarak tescillenen şehrimizde, atıl durumda-
            lan birçok savaşta önemli müdafaalara sahne olmuş-  ki Süvari Tabya’yı restore ederek Türkiye’de ilk ve tek   Müzesi unvanını
            tur. Süvari Tabya Cumhuriyetin ilanı ile birçok farklı  olan Peynir Müzesi unvanını taşımaktadır.   taşımaktadır.
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48