Page 43 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 43
EYLÜL-EKİM 4141
EYLÜL-EKİM
Hayvansal ürün çeşitliliğinin zengin olduğu Kars
ilinde Peynir Müzesinin kuruluşunun temel amacı;
Bölgenin yöresel süt ürünlerinin tanıtımını sağla-
mak, ticari değerlerini artırmak, yöresel ürünlerin
markalaşma süreçlerine katkı sağlamaktır. Bölgenin
ana geçim kaynağı olan hayvancılığın temel çıktısı
olan süt ve süt ürünleri geçmişten günümüze böl-
gede önemini korumaktadır. Yüzyıllardır devam
eden bu serüvenin bölgemize gelen turistlere ak-
tarılması ve bölgenin süt ürünlerinin tanıtımıyla
yöresel ürünlerin potansiyelinden faydalanılması
bölgesel kalkınma açısından son derece önemli bir
konudur. Kars Peynir Müzesinin gerçekleştirilmesi
ile Kars ilinde üretilen peynirlerin markalaşmasına
katkı sunulması, Kars’a gelen turistlerin konaklama
sürelerinin ve yapabilecekleri aktivite sayısının artı-
rılması hedeflenmiştir. Yeni oluşturulan ziyaret lo-
kasyonuyla hem ilde konaklama süreleri artırılacak
hem de yöresel bir değer olan Kars peynir çeşitleri
ile bunların geleneksel üretim zincirinin tanıtılması
sağlanmış olmaktadır.
Peynir Müzesi projesi ile birçok millet ve kültürle
harmanlanarak oluşmuş Kars peynircilik kültürü-
nün unutulmaya yüz tutmuş değerleri korunarak amaçla kullanılmış olup 1960-1995 yılları arasında
nesillere aktarılmasıyla beraber ilimizin önemli ta- Kars Süt Fabrikası’ nın peynir olgunlaştırma deposu
rihi eserlerinden olan Süvari Tabya, harabe ve atıl olarak kullanılması ile tarihi peynirle bir araya gel-
bir halde iken restorasyonu yapılarak ilimize yeni bir miştir.
turizm destinasyonu oluşturulması amaçlanmıştır. Tarihi tescilli yapı olan Süvari Tabya (Dere Tabya)
kurtarılmış olmasının yanı sıra şehir içerisindeki
Otuzdan fazla peynir çeşidiyle “Dünyanın 18. Pey-
nir Rotası” olarak tescillenen şehrimizin rota noktası belli destinasyonlardaki yoğunluğu azaltarak yeni
olan Peynir Müzesinde ilimizin coğrafyası, toprak bir destinasyon noktası olmuştur.
yapısı, endemik bitkileri, ülkemizde sadece Kars’ta
üretilen Gravyer peyniri başta olmak üzere Karın COĞRAFİ İŞARET ALMIŞ PEYNİRLERİNİZ 30 dan fazla
Kaymağı, Çeçil peyniri, Çakmak Peyniri, Kars Yağlı BULUNMAKTA MIDIR? YÖREYE AİT KAÇ ÇEŞİT PEYNİR peynir çeşidiyle
Tuluh (Tulum) Peyniri, Kars Kaşar Loru, Kaşar Ör- BULUNMAKTADIR? TÜRLERİNİ SAYABİLİR MİSİNİZ?
güsü, Kars Deve Dili ve Coğrafi işaretli Kaşar pey- Türk Patent Enstitüsü tarafından 2014 yılı itibariyle “Dünyanın
niri ile beraber ilimizde fabrikasyon, mandıra, yayla Kars ilinde yaygın olarak üretimi yapılan “Kars Ka- 18. Peynir
ve ev koşullarında üretilen birçok peynir çeşidinin şar Peyniri” coğrafi işaret alan ilk peynir çeşididir. Rotası” olarak
imalat serüvenin (veya aşamalarının) sergilendiği Türkiye’deki üretiminin %90’ı Kars’ta gerçekleşti- tescillenen
Kars Peynir Müzesi, Kars Valiliği tarafından işletil- rilen Kars Gravyer peyniri için Coğrafi işaret baş- şehrimizde,
mektedir. vurusu, 2021 yılı itibariyle yapılmış ve çalışmaları atıl durumdaki
devam etmektedir. Bu peynir türümüzün Coğrafi Süvari Tabya’yı
MÜZENİN YAPIMI İÇİN SEÇİLEN BÖLGENİN BELİRGİN işaret belgesini alarak, Kars’ın Coğrafi işaretli peynir
ÖZELLİKLERİ NELERDİR? çeşitliliğinin artması beklenmektedir. restore ederek
Türkiye’de ilk ve
1734 yılında yapılan Süvari Tabya (Dere Tabya) bi- 30 dan fazla peynir çeşidiyle “Dünyanın 18. Peynir tek olan Peynir
nası güneyden İran, doğudan Ruslar tarafından açı- Rotası” olarak tescillenen şehrimizde, atıl durumda-
lan birçok savaşta önemli müdafaalara sahne olmuş- ki Süvari Tabya’yı restore ederek Türkiye’de ilk ve tek Müzesi unvanını
tur. Süvari Tabya Cumhuriyetin ilanı ile birçok farklı olan Peynir Müzesi unvanını taşımaktadır. taşımaktadır.