Page 46 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 46

44
           44                       TARAŞTIRMA



           Kars Valiliği        PEYNİR SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ VE   Beyaz Peynir ilk sırada yer almakla beraber farklı bir-
           tarafından           GELİŞİMİ HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?  çok peynir çeşidi bulunmaktadır. Geleneksel olarak
           yapılan “Kars        Gıda sanayinin ülkelerin ekonomisinde ve dolaylı ola-  üretilen peynirlerin açığa çıkarılmasıyla birlikte gün
                                                                          geçtikçe ülkemizdeki peynir çeşidi sayısı artmaktadır.
           Peynir Müzesi”       rak kalkınmasında vazgeçilmez bir yeri vardır. Türki-
           aynı zamanda         ye’de Süt Sanayi ; Sanayinin hammadde ihtiyacını kar-  KARS PEYNİR ROTASI HAKKINDA BİLGİ
           Kars Peynir          şılayabilen, çiğ sütü sağlıklı bir şekilde toplayabilen,   Kars Valiliği tarafından yapılan “Kars Peynir Müze-
                                gelişmiş teknolojilerle uluslararası standartlara uygun
           Rotası projesi       olarak işleyebilen, ürünlerini yurt içinde ve yurt dışın-  si” aynı zamanda Kars Peynir Rotası projesi tarafın-
           tarafından           da pazarlayabilen işletmelerden oluşmaktadır.  dan rota başlangıç noktası olarak belirlenmiştir.
           rota başlangıç       Peynir dünyada olduğu gibi Türkiye’de sütün en çok iş-  Türkiye’nin ilk marka tescilli peynir rotası hayata geçi-
           noktası olarak       lendiği ve en sık tüketildiği süt ürünlerindendir. Sütün   rildi. Kars Peynir Rotası ile Kafkas peynircilik kültürü-
           belirlenmiştir.      kalitesinin iyi olması, sütten üretilmiş olan peynirinde   nün korunması yoluyla Kars’ta peynir rotası etrafında
                                kalitesini etkilemektedir. Bugün peynir, mutfakları-  şekillenen bir turizm anlayışı geliştirilmesi hedeflendi.
                                mızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Peynir, bir mutfağın   Rota  ile  bölgenin  geleneklerinin,  unutulmaya  yüz
                                kültürünün yansımasıdır. Türkiye’de yoğun bir peynir   tutan yerel değerlerinin, geleneksel bilgi ve üretim
                                çeşitliliği bulunmakla birlikte peynirle ilgili turizm ro-  tekniklerinin  gelecek nesillere aktarılması;  böylece
                                taları oluşturulmamıştır. Birçok Avrupa ülkesinde var   bölgenin turizm potansiyelinin desteklenerek yerel
                                olan peynir gezileri sayesinde bölgesel kalkınma, tanı-  sosyo-ekonomik  kalkınmaya  katkıda  bulunulması
                                nırlık ve sürdürülebilir tarım faaliyetleri hız kazanmış-  hedeflendi. Schleswig-Holstein Peynir Rotası iyi uy-
                                tır. Bu faaliyetlerin hem süt endüstrisine hem de turizm   gulama örneğinden yararlanılarak rota tasarım süre-
                                endüstrisine büyük katkılar sağladığı görülmüştür.
                                                                          cinde Kars’ın yöresel mandıraları ve doğal, kültürel
                                Günümüz koşullarında modern alet-ekipmanlar-  miras alanlarından geçen, iyi yapılandırılmış, hari-
                                la üretimi gerçekleştirilse de peynir çeşitliliğinin en  talandırılmış ve tescillenmiş bir bölgesel güzergâh
                                önemli unsurlarından bir tanesi de şüphesiz ki ülke-  hazırlandı. Bölgedeki üniversitelerin, kamu kurum
                                lerin sosyokültürel gelişim ve değişimleridir. Dünya  ve kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının bir
                                mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan peynir,  araya gelmesiyle Kars’ın hazine niteliğindeki peynir
                                ülkelerin kültür zenginliğinin bir parçasıdır. Türki-  çeşitliliğinin ve özel üretim tekniklerinin sürdürüle-
                                ye’de yüksek pazar payına sahip peynir çeşitlerinden  bilirliğinin sağlanması için çalışıyoruz.



                                                                           GELECEK SAYIDA...

                                                                           TÜRKİYE’NİN İLK EKOMÜZE’Sİ KARS’TA
                                                                           YURTDIŞINDAN MİSAFİRLERİNİ AĞIRLIYOR…

                                                                           Kars’ın Boğatepe Köyü’nde 1800’lü yılların son-
                                                                           larında İsviçreli işadamlarının yaptığı bir peynir
                                                                           atölyesi, günümüzde EkoMüze olarak karşımıza
                                                                           çıkıyor.
                                                                           İstanbul Ticaret Borsası’nın da üyesi olan Sn. İlhan
                                                                           Koçulu UNDP-Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği
                                                                           üyeleri ile beraber bu girişimi gerçekleştirdiler.
                                                                           Ekomüze Zavot geleneksel peynircilik kültürümü-
                                                                           ze sahip çıkmak için geliştirilen bir proje.
                                                                           Sadece peynirin piyasa değerinin arttırılması, in-
                                                                           sanların bu peynir kültürünü öğrenmesiyle bir-
                                                                           likte, geleneksel peynirciliği yaşatmak aslında bu
                                                                           EkoMüzenin temel amacı.
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51