Page 46 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 46
44
44 TARAŞTIRMA
Kars Valiliği PEYNİR SEKTÖRÜNÜN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ VE Beyaz Peynir ilk sırada yer almakla beraber farklı bir-
tarafından GELİŞİMİ HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR? çok peynir çeşidi bulunmaktadır. Geleneksel olarak
yapılan “Kars Gıda sanayinin ülkelerin ekonomisinde ve dolaylı ola- üretilen peynirlerin açığa çıkarılmasıyla birlikte gün
geçtikçe ülkemizdeki peynir çeşidi sayısı artmaktadır.
Peynir Müzesi” rak kalkınmasında vazgeçilmez bir yeri vardır. Türki-
aynı zamanda ye’de Süt Sanayi ; Sanayinin hammadde ihtiyacını kar- KARS PEYNİR ROTASI HAKKINDA BİLGİ
Kars Peynir şılayabilen, çiğ sütü sağlıklı bir şekilde toplayabilen, Kars Valiliği tarafından yapılan “Kars Peynir Müze-
gelişmiş teknolojilerle uluslararası standartlara uygun
Rotası projesi olarak işleyebilen, ürünlerini yurt içinde ve yurt dışın- si” aynı zamanda Kars Peynir Rotası projesi tarafın-
tarafından da pazarlayabilen işletmelerden oluşmaktadır. dan rota başlangıç noktası olarak belirlenmiştir.
rota başlangıç Peynir dünyada olduğu gibi Türkiye’de sütün en çok iş- Türkiye’nin ilk marka tescilli peynir rotası hayata geçi-
noktası olarak lendiği ve en sık tüketildiği süt ürünlerindendir. Sütün rildi. Kars Peynir Rotası ile Kafkas peynircilik kültürü-
belirlenmiştir. kalitesinin iyi olması, sütten üretilmiş olan peynirinde nün korunması yoluyla Kars’ta peynir rotası etrafında
kalitesini etkilemektedir. Bugün peynir, mutfakları- şekillenen bir turizm anlayışı geliştirilmesi hedeflendi.
mızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Peynir, bir mutfağın Rota ile bölgenin geleneklerinin, unutulmaya yüz
kültürünün yansımasıdır. Türkiye’de yoğun bir peynir tutan yerel değerlerinin, geleneksel bilgi ve üretim
çeşitliliği bulunmakla birlikte peynirle ilgili turizm ro- tekniklerinin gelecek nesillere aktarılması; böylece
taları oluşturulmamıştır. Birçok Avrupa ülkesinde var bölgenin turizm potansiyelinin desteklenerek yerel
olan peynir gezileri sayesinde bölgesel kalkınma, tanı- sosyo-ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulması
nırlık ve sürdürülebilir tarım faaliyetleri hız kazanmış- hedeflendi. Schleswig-Holstein Peynir Rotası iyi uy-
tır. Bu faaliyetlerin hem süt endüstrisine hem de turizm gulama örneğinden yararlanılarak rota tasarım süre-
endüstrisine büyük katkılar sağladığı görülmüştür.
cinde Kars’ın yöresel mandıraları ve doğal, kültürel
Günümüz koşullarında modern alet-ekipmanlar- miras alanlarından geçen, iyi yapılandırılmış, hari-
la üretimi gerçekleştirilse de peynir çeşitliliğinin en talandırılmış ve tescillenmiş bir bölgesel güzergâh
önemli unsurlarından bir tanesi de şüphesiz ki ülke- hazırlandı. Bölgedeki üniversitelerin, kamu kurum
lerin sosyokültürel gelişim ve değişimleridir. Dünya ve kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının bir
mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan peynir, araya gelmesiyle Kars’ın hazine niteliğindeki peynir
ülkelerin kültür zenginliğinin bir parçasıdır. Türki- çeşitliliğinin ve özel üretim tekniklerinin sürdürüle-
ye’de yüksek pazar payına sahip peynir çeşitlerinden bilirliğinin sağlanması için çalışıyoruz.
GELECEK SAYIDA...
TÜRKİYE’NİN İLK EKOMÜZE’Sİ KARS’TA
YURTDIŞINDAN MİSAFİRLERİNİ AĞIRLIYOR…
Kars’ın Boğatepe Köyü’nde 1800’lü yılların son-
larında İsviçreli işadamlarının yaptığı bir peynir
atölyesi, günümüzde EkoMüze olarak karşımıza
çıkıyor.
İstanbul Ticaret Borsası’nın da üyesi olan Sn. İlhan
Koçulu UNDP-Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği
üyeleri ile beraber bu girişimi gerçekleştirdiler.
Ekomüze Zavot geleneksel peynircilik kültürümü-
ze sahip çıkmak için geliştirilen bir proje.
Sadece peynirin piyasa değerinin arttırılması, in-
sanların bu peynir kültürünü öğrenmesiyle bir-
likte, geleneksel peynirciliği yaşatmak aslında bu
EkoMüzenin temel amacı.