Page 45 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 45
EYLÜL-EKİM 4343
EYLÜL-EKİM
MÜZENİN KURULUŞUNDA KİMLER GÖREV ALDI? rafi işaretli ürün çeşitliliğinin arttırılmasında gele-
neksel peynirlerimizin ülkemiz için önemli bir fırsat
Kars Peynir Müzesi Projesi, 2020 yılında Kars Valisi olduğu, turistik ürün olarak kullanımının şehirler ve
Türker Öksüz tarafından başlatılmış olup bizzat ta- bölgeler için önemli bir çekicilik unsuru oluşturaca-
kibi, tasarımı ve değerlendirmeleri neticesinde pro- ğı bilinen bir gerçektir.
jelendirilmiş, proje çalışmaları kapsamında Süvari
Tabya(Dere Tabya) binası Peynir Müzesi olarak iş- Türkiye açısından gastronomi turizmi, geçmişten
levlendirilerek 2022 yılının şubat ayında “Kars Pey- geleceğe önemli sosyal ve kültürel miraslarımızdan
nir Müzesi” olarak halkımızın ziyaretine açılmıştır. biri olan geleneksel gıda ürünlerimizin dünyaya ta-
nıtılması için önemli bir araçtır. Geleneksel gıdalar
ULUSLARARASI VE ULUSAL GASTRONOMİ TURİZMLERİ içerisinde her ülkenin kendisine özgü geleneksel
HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR? peynirlerinin ayrı bir önemi olduğu bir gerçektir.
Bu nedenle de gastronomi turizmi sayesinde ciddi
Gastronomi turizmi ve bileşenlerinden biri olan yö- turizm geliri elde eden ülkelere bakıldığında turistik
resel mutfak unsurlarının Türkiye’de birçok destinas- ürün olarak geleneksel peynirlerinin ön plana çıka-
yona değer katabilme potansiyeli oldukça yüksektir. rıldığı görülmektedir.
Özellikle ülkenin sahip olduğu mutfak kültürünün
bölgesel olarak farklılaşması ve her bölgenin kendine Gastronomi turizminin arttırılması ile dolaylı olarak Gastronomi
özgü bir özelliğinin bulunması gastronomi turizmi- turistler sayesinde süt ve süt ürünlerine verilen değe- turizmi
nin farklı turizm çeşitleri içerisinde kullanılabilmesi rin ve sütün değerlendirilme yöntemlerinin ülke ge- sayesinde ciddi
açısından oldukça büyük bir avantaj sağlayabilecek- nelinde arttırılması, endüstriye kazandırılacak sütün turizm geliri elde
tir. Gastronomi turizmi içerisinde geleneksel gıdala- miktarındaki bu artış ile de ülke dışına yapılacak olan
rın önemi tüm dünyada gün geçtikçe artmaktadır. süt ve süt ürünleri ihracat değerlerimizin arttırılması eden ülkelere
Bu nedenle ülkeler coğrafi işaretleme ile gelenek- da mümkün olabilecek, yerel üretim tarzını belirle- bakıldığında
sel ürünlerini yasal olarak koruma altına almak ve yen küçük ölçekli peynir işletmelerinin de korunması turistik ürün
böylece kültürel değerlerin sürdürülebilirliğini sağ- sağlanabilecektir. Burada temel amaç; dünya turizm olarak geleneksel
lamak, haksız rekabeti ve tüketicinin yanlış bilgilen- gelirlerinden daha fazla pay almak için özellikle gele- peynirlerinin ön
dirilmesini önlemek istemektedirler. Zengin peynir neksel peynirlerin ön plana çıkarılarak, sürdürülebi-
çeşitliliğine sahip olan ülkemizde bu gastronomik lir gastronomi turizminin her bölgenin özellikleri göz plana çıkarıldığı
değerlerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Coğ- önüne alınarak geliştirilmesinin sağlanmasıdır. görülmektedir.