Page 45 - Sayı-59 Eylül-Ekim 2022
P. 45

EYLÜL-EKİM 4343
                                                                                                      EYLÜL-EKİM








































            MÜZENİN KURULUŞUNDA KİMLER GÖREV ALDI?     rafi işaretli ürün çeşitliliğinin arttırılmasında gele-
                                                       neksel peynirlerimizin ülkemiz için önemli bir fırsat
            Kars Peynir Müzesi Projesi, 2020 yılında Kars Valisi   olduğu, turistik ürün olarak kullanımının şehirler ve
            Türker Öksüz tarafından başlatılmış olup bizzat ta-  bölgeler için önemli bir çekicilik unsuru oluşturaca-
            kibi, tasarımı ve değerlendirmeleri neticesinde pro-  ğı bilinen bir gerçektir.
            jelendirilmiş,  proje çalışmaları kapsamında  Süvari
            Tabya(Dere Tabya) binası Peynir Müzesi olarak iş-  Türkiye açısından gastronomi turizmi, geçmişten
            levlendirilerek 2022 yılının şubat ayında “Kars Pey-  geleceğe önemli sosyal ve kültürel miraslarımızdan
            nir Müzesi” olarak halkımızın ziyaretine açılmıştır.  biri olan geleneksel gıda ürünlerimizin dünyaya ta-
                                                       nıtılması için önemli bir araçtır. Geleneksel gıdalar
            ULUSLARARASI VE ULUSAL GASTRONOMİ TURİZMLERİ   içerisinde her ülkenin kendisine özgü geleneksel
            HAKKINDA DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?          peynirlerinin ayrı bir önemi olduğu bir gerçektir.
                                                       Bu nedenle de gastronomi turizmi sayesinde ciddi
            Gastronomi turizmi ve bileşenlerinden biri olan yö-  turizm geliri elde eden ülkelere bakıldığında turistik
            resel mutfak unsurlarının Türkiye’de birçok destinas-  ürün olarak geleneksel peynirlerinin ön plana çıka-
            yona değer katabilme potansiyeli oldukça yüksektir.   rıldığı görülmektedir.
            Özellikle ülkenin sahip olduğu mutfak kültürünün
            bölgesel olarak farklılaşması ve her bölgenin kendine  Gastronomi turizminin arttırılması ile dolaylı olarak  Gastronomi
            özgü bir özelliğinin bulunması gastronomi turizmi-  turistler sayesinde süt ve süt ürünlerine verilen değe-  turizmi
            nin farklı turizm çeşitleri içerisinde kullanılabilmesi  rin ve sütün değerlendirilme yöntemlerinin ülke ge-  sayesinde ciddi
            açısından oldukça büyük bir avantaj sağlayabilecek-  nelinde arttırılması, endüstriye kazandırılacak sütün   turizm geliri elde
            tir. Gastronomi turizmi içerisinde geleneksel gıdala-  miktarındaki bu artış ile de ülke dışına yapılacak olan
            rın önemi tüm dünyada gün geçtikçe artmaktadır.  süt ve süt ürünleri ihracat değerlerimizin arttırılması  eden ülkelere

            Bu nedenle ülkeler coğrafi işaretleme ile gelenek-  da mümkün olabilecek, yerel üretim tarzını belirle-  bakıldığında
            sel ürünlerini yasal olarak koruma altına almak ve  yen küçük ölçekli peynir işletmelerinin de korunması   turistik ürün
            böylece kültürel değerlerin sürdürülebilirliğini sağ-  sağlanabilecektir. Burada temel amaç; dünya turizm   olarak geleneksel
            lamak, haksız rekabeti ve tüketicinin yanlış bilgilen-  gelirlerinden daha fazla pay almak için özellikle gele-  peynirlerinin ön
            dirilmesini önlemek istemektedirler. Zengin peynir  neksel peynirlerin ön plana çıkarılarak, sürdürülebi-
            çeşitliliğine sahip olan ülkemizde bu gastronomik  lir gastronomi turizminin her bölgenin özellikleri göz   plana çıkarıldığı
            değerlerin ön plana çıkarılması gerekmektedir. Coğ-  önüne alınarak geliştirilmesinin sağlanmasıdır.  görülmektedir.
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50