Page 56 - Sayı 56 Mart-Nisan
P. 56
54
54 ARAŞTIRMA AHMET YİRMİBEŞOĞLU
GELECEĞİN GIDALARICEĞİN GIDALARI
GELE
Gıda üretiminde iklim değişikliği ve sürdürülebi- nolojileri ön plana çıkacaktır.
lirlik içinde bulunduğumuz yüzyılın karşılaştığı en • Bitki bazlı bileşenler, alternatif protein kaynak-
büyük zorluklardır.
ları ve yapay et gibi azaltılmış çevresel etkiye
Sürekli büyüyen bir nüfusu beslemek ve çevresel et- ve karbon ayak izine sahip yeni gıda maddeleri
kisini sınırlamak için gıdanın şu anda üretilme ve üzerinde AR-GE çalışmaları yapılmaktadır.
tüketilme şeklinin dönüştürülmesi gerekmektedir. • Üretimde kullanılan yan ürünlerin ve ekipman-
Daha sürdürülebilir gıda sistemleri için yeni tekno- ların minimizasyonu planlanmaktadır.
lojiler ve gıda kaynakları geliştirilmelidir. • Gıda üretimi sırasında kayıpları en aza indirmek
için “Bütün Ürün” kullanımına yönelik tekno-
GIDA SEKTÖRÜ PROJEKSİYONLARI: lojiler geliştirilmektedir.
• Daha az kaynak (hammadde, su ve enerji) kul- • 3D Baskı, Yapay Zeka gibi yeni teknolojilere alt
lanımını gerektiren çevre dostu gıda işleme tek- yapı çalışmaları sürdürülmektedir.