Page 56 - Sayı 56 Mart-Nisan
P. 56

54
           54                        ARAŞTIRMA       AHMET YİRMİBEŞOĞLU


























































                                GELECEĞİN GIDALARICEĞİN GIDALARI
                                GELE






                                Gıda üretiminde  iklim değişikliği ve sürdürülebi-  nolojileri ön plana çıkacaktır.
                                lirlik içinde bulunduğumuz yüzyılın karşılaştığı en   •  Bitki bazlı bileşenler, alternatif protein kaynak-
                                büyük zorluklardır.
                                                                              ları ve yapay et gibi azaltılmış çevresel etkiye
                                Sürekli büyüyen bir nüfusu beslemek ve çevresel et-  ve karbon ayak izine sahip yeni gıda maddeleri
                                kisini sınırlamak için gıdanın şu anda üretilme ve   üzerinde AR-GE çalışmaları yapılmaktadır.
                                tüketilme şeklinin dönüştürülmesi gerekmektedir.  •  Üretimde kullanılan yan ürünlerin ve ekipman-
                                Daha sürdürülebilir gıda sistemleri için yeni tekno-  ların minimizasyonu planlanmaktadır.
                                lojiler ve gıda kaynakları geliştirilmelidir.  •  Gıda üretimi sırasında kayıpları en aza indirmek
                                                                              için “Bütün Ürün” kullanımına yönelik tekno-
                                GIDA SEKTÖRÜ PROJEKSİYONLARI:                 lojiler geliştirilmektedir.

                                •   Daha az kaynak (hammadde, su ve enerji) kul-  •  3D Baskı, Yapay Zeka gibi yeni teknolojilere alt
                                   lanımını gerektiren çevre dostu gıda işleme tek-  yapı çalışmaları sürdürülmektedir.
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61