Page 57 - Sayı 56 Mart-Nisan
P. 57
MART-NİSAN 5555
MART-NİSAN
GIDA SEKTÖRÜ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YENİLİKÇİ • Vitamin A
PAKETLEME ÇÖZÜMLERİ DE İLERİDE ÇOK ÖNEMLİ BİR Bu minerallerin ve vitaminlerin Gıda yoluyla ya da
YERE SAHİP OLACAKTIR: takviyelerle alınması vücut sağlığı açısından önem-
• Ambalaj eko-tasarımı ile tasarlanarak sürdürüle- lidir.
bilir ve yenilenebilir bir ambalaj planlanmaktadır. Demir (Fe), Çinko (Zn) ve Kalsiyum (Ca) gibi
Gıda ambalajlarının geri dönüşümü sağlanacaktır. minerallerin içerdikleri enzimler temel kimyasal re-
Doğal Afetler ve krizlerle (küresel pandemiler vb.) aksiyonları kontrol ettiklerinden vücudun normal
ilgili üretim kayıplarının önemli ölçüde olumsuz işleyişi için gereklidir.
beslenme sonuçlarına yol açabileceğini biliyoruz. Çinko eksiklikleri çocuklarda bodurluğa ve zayıf zi-
Tarımsal üretimle ilgili olarak gıda güvenliği ve bes- hinsel gelişime neden olabilir.
lenme konusunda hâlihazırda çok sayıda araştırma
yapılmaktadır. Besin kaybının niceliği büyük ölçü- A vitamini eksikliğinden kaynaklı, her yıl milyon-
de bilinmemektedir. larca çocuğun ölümünden şüpheleniliyor.
Besin kayıplarının önüne geçebilmek için alternatif KURUTULMUŞ PROTEİNLER:
gıda arayışları yapılmaktadır. Kurutulmuş gıdalar
ve Vücudun normal işleyişi açısından gerekli vita- Bir üründeki su ısı yoluyla tamamen uzaklaştırıl-
minler araştırılarak geliştirilmektedir. İnsan Vücudu dıktan sonra mevcut olan “Saf Protein” yüzdesini
özellikle bazı mineralleri almak zorundadır. Bunları ifade eder. Örneğin değeri %88 civarında olan bir
şu şekilde sıralayabiliriz. protein, belirli bir süre boyunca yüksek sıcaklıkta
ısıtılırsa, içinde nem olmayan saf bir protein elde
VÜCUT SAĞLIĞI AÇISINDAN ALINMASI ZORUNLU edilecektir.
MİNERALLER VE VİTAMİNLER:
Sonuç olarak; “Geleceğin Gıdaları” insan hayatının
• Demir (Fe) sürdürülebilirliği için büyük önem taşıyacaktır. Bir
• Çinko (Zn) an önce biz de kendi düzenlemelerimizi yapıp bu
• Kalsiyum (Ca) yeni girişimlerde yerimizi almalıyız.