Page 44 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 44
42 DEĞERLENDİRME
Seçilmiş meyve ürünlerinde yeterlilik dereceleri, 2020-2021
lalığı sözkonudur. Toplam buğday dengesinde açık miz durumunda buğday dahil bir kısım üründeki
görünmezken maalesef kuraklıkların da etkisi ile her arz açığımızı rahatlıkla telafi etmiş olacağız.
yıl ciddi ekmeklik buğday ithalatı yapmaktayız.
Yine yeşil mercimek için yeterlilik derecesinin
Bu açıdan özellikle kırsaldan göç, köylerin boşal- %58,7 olması hızlıca telafisi gereken bir husustur.
ması, ölçekten uzak arazi yapısı, parçalılık, karlılık Bakliyat ürünlerinin ana vatanı bu topraklardır.
sıkıntısı gibi faktörlerle ekilmeden boş bırakılan Dünya bakliyat ticaretini ülkemizin değerli mü-
Anadolu topraklarını yeniden üretime kazandırmak teşebbisleri yönetmektedir. Toplumumuzun ciddi
çok kritiktir. Stratejik ürün buğdayın esas üretim ölçüde bakliyat tüketim kültürü mevcuttur. Bakli-
bölgelerindeki boş arazileri yeniden ekilebilir bir yat yemekleri yemek kültürümüzün çok önemli bir
yapıya kavuşturmalıyız. yerini tutmaktadır.
Şayet resmi açıklamalarda gündeme getirildiği üze- Bakliyat aynı zamanda toprağın azot vb. mineral açı-
re 3 milyon hektarın üzerindeki tarım toprağımız sından besin kaynağıdır. Bu çerçevede ülkemiz tarım
ekilmeden boş devrediyorsa buğday ithalat açığını toprakları münavebe sistemi de gözönüne alınarak
kapatmak için bu alanlarda yeni bir üretim modeli bakliyat tüketimini karşılayacak potansiyeldedir. Ye-
sergilemeliyiz. Topraklarımızı verimli kullanabilme- şil mercimek açığını da kısa sürede kapatabilmeliyiz.
Bakliyat aynı
zamanda
toprağın azot vb.
mineral açısından
besin kaynağıdır.
Bu çerçevede
ülkemiz tarım
toprakları
münavebe sistemi
de gözönüne
alınarak bakliyat
tüketimini
karşılayacak
potansiyeldedir. Seçilmiş sebze ürünlerinde yeterlilik dereceleri, 2020-2021