Page 44 - Sayı-57 Mayıs - Haziran 2022
P. 44

42                      DEĞERLENDİRME






























                                     Seçilmiş meyve ürünlerinde yeterlilik dereceleri, 2020-2021

                                     lalığı sözkonudur. Toplam buğday dengesinde açık   miz durumunda buğday dahil bir kısım üründeki
                                     görünmezken maalesef kuraklıkların da etkisi ile her   arz açığımızı rahatlıkla telafi etmiş olacağız.
                                     yıl ciddi ekmeklik buğday ithalatı yapmaktayız.
                                                                                Yine yeşil mercimek için yeterlilik derecesinin
                                     Bu açıdan özellikle kırsaldan göç, köylerin boşal-  %58,7 olması hızlıca telafisi gereken bir husustur.
                                     ması, ölçekten uzak arazi yapısı, parçalılık, karlılık   Bakliyat ürünlerinin  ana vatanı bu topraklardır.
                                     sıkıntısı gibi faktörlerle ekilmeden boş bırakılan   Dünya bakliyat ticaretini ülkemizin değerli mü-
                                     Anadolu topraklarını yeniden üretime kazandırmak   teşebbisleri yönetmektedir.  Toplumumuzun ciddi
                                     çok kritiktir. Stratejik ürün buğdayın esas üretim   ölçüde bakliyat tüketim kültürü mevcuttur. Bakli-
                                     bölgelerindeki boş arazileri yeniden ekilebilir bir   yat yemekleri yemek kültürümüzün çok önemli bir
                                     yapıya kavuşturmalıyız.                    yerini tutmaktadır.
                                     Şayet resmi açıklamalarda gündeme getirildiği üze-  Bakliyat aynı zamanda toprağın azot vb. mineral açı-
                                     re 3 milyon hektarın üzerindeki tarım toprağımız   sından besin kaynağıdır. Bu çerçevede ülkemiz tarım
                                     ekilmeden boş devrediyorsa buğday ithalat açığını   toprakları münavebe sistemi de gözönüne alınarak
                                     kapatmak için bu alanlarda yeni bir üretim modeli   bakliyat tüketimini karşılayacak potansiyeldedir. Ye-
                                     sergilemeliyiz. Topraklarımızı verimli kullanabilme-  şil mercimek açığını da kısa sürede kapatabilmeliyiz.


                Bakliyat aynı
                zamanda
                toprağın azot vb.
                mineral açısından
                besin kaynağıdır.
                Bu çerçevede
                ülkemiz tarım
                toprakları
                münavebe sistemi
                de gözönüne
                alınarak bakliyat
                tüketimini
                karşılayacak
                potansiyeldedir.     Seçilmiş sebze ürünlerinde yeterlilik dereceleri, 2020-2021
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49