Page 58 - Sayı-65 Eylül - Ekim 2023
P. 58

58
           58                       T İKTİSAT TARİHİ



                                “164 – Fasulye – Yer ve çalı tabirleriyle müteaddit
                                envaı vardır. Bazıları yaş halinde istihlak olunur [tü-
                                ketilir]. Diğerleri de kurtulur. Fasulye ziraatı pek
                                mühimdir. Birçok yerlerde bunu mısırla karışık
                                dikerler; mısır hereke [tahta sopa] hizmetini görür.
                                İstanbul bostanlarında Ayşe Kadın, çalı, yer ve bar-
                                bunya denilen nevileri ekilir. Bostanlar da fasulyeleri
                                ocaklara diker ve bütün yaz bül su verirler. Erken ve
                                geç yetişen nevileri vardır.

                                Açık tarlada ekileceği zaman toprağı iyi işlemelidir…”

                                “İSTANBUL BAHÇELERİNDE
                                KEMER VE BOSTAN PATLICAN YETİŞİR”                         Kırkağaç Kavunu
                                                          169 – Patlıcan –  KAVUNUN İKİ ÇEŞİDİ: HASANBEY VE TOPATAN
                                                          Birçok   nevileri  Sebze Bahçesi bölümünün uzun alt maddelerinden
                                                          vardır. Kemer ve   biri olan kavun konusunda, Hüseyin Kazım geniş
                                                          bostan  patlıcanı  bilgi veriyordu. Türkiye’nin meşhur kavun cinsi ola-
                                                          İstanbul bahçele-  rak Manisa, Balıkesir, Kırkağaç’ta yetişen Hasanbey
                                                          rinde en çok ekilir.   cinsi ile Uzunköprü’de yetişen Topatan cinsini sayı-
                                                          Hoşlandığı toprak-  yordu. Kavunun ekilme zamanı martın ortasıydı,
                                                          larda bir metreden   aşırı yağmur kavunlarda hastalık yapıyordu:
                                                          ziyade boy verir.
                                                          Tohumları yastık-  “173 – Kavun – Manisa, Menemen, Kırkağaç, Kasa-
                                                          larda yetiştirildik-  ba, Balıkesir [Hasan Bey cinsi], Uzunköprü Topatan
                                                          ten sonra ocaklara  cinsleri meşhurdur. Kavun kuvvetli, siyah ve münbit
                                         Patlıcan
           “Manisa,                                       dikilir ve bütün yaz  toprakları ister, yerini kıştan iyi ve derin sürmek ve ilk-
           Menemen,             mevsiminde bol su verilir. Hafif ve gübreli topraklardan  baharda ikileyip tırmıklamak lazımdır. İklimi müsait
                                hoşlanır. Bazı yerlerde ham fanuslar altında yetiştirilen  olan yerlerde mart on beşinden itibaren ekilmeye baş-
           Kırkağaç,            fidanlardan daha erken mahsul alırlar. Fidanlar iki kol  lar. Fidanlar beş yaprak olunca dördüncü yaprağın üze-
           Kasaba,              yapacak surette budanır, daha sonra bu kollarda ikişer  rinden keserler, o zaman “koltuk” verir ve uzar. Bunlar
           Balıkesir [Hasan     kol yapacak tarzda keserler ve fidanları muntazam bir  da on oniki yaprak olduğu zaman tekrar kesilir. Kavun
           Bey cinsi],          şekilde büyütürler. İklimi müsait olan yerlerde yaz son-  tarlaları çapalanır ve köklerin dipleri doldurulur. Çok
           Uzunköprü            larında budanan fidanlar ikinci defa sürüp mahsul verir.  yağmurlu senelerde kavunlarda “Basra” veya “Ballık”

           Topatan              “BİBER DÖVÜLÜP TOZ HALİNE GETİRİLİR”      denilen bir hastalık hasıl olur ki, bu bir nevi mantardır;
                                                                          göz taşı mahsulünden çok fayda görülür. Bazı memle-
           cinsleri                                                       ketlerde kavunları cam fanuslar altında yetiştirirler, bu-
           meşhurdur.           171 – Biber – Tatlı ve acı müteaddit nevileri vardır.   nun için tohumlar fidelerde büyütülür ve bir müddet
                                Büyük ve toparlak biberler umumiyetle tatlıdır. Acı
           Kavun kuvvetli,      biberler kemale erdikten ve bir az kızarmaya başladık-  saksılarda tutulduktan sonra yerlerine dikilir.
           siyah ve münbit                               tan sonra toplanır ve  Kapuz da ekser yerde kavunla beraber dikilir. Hafif
           toprakları ister,                             iplere dizilip tama-  ve kumsal topraklardan hoşlanır.”
           yerini kıştan iyi                             mıyla kızarmak için
           ve derin sürmek                               asılır. Bazı yerlerde   “FINDIK DANELERİNİN YAĞI ECZACILIKTA KULLANILIR”
                                                         bunları döğer ve toz
           ve                                            haline getirirler. Bu   Albüm’de fındık bahsinin geçtiği kısımda Karadeniz
           ilkbaharda                                    yerlerde  domates  bölgesinde yetişen kaliteli fındığın daha o tarihlerde
           ikileyip                                      gibi fide de yetiştiril-  bile tartışmasız en iyi cins fındık olduğu ilan ediliyor-
                                                                          du. Yamaçlarda yetiştiği, sivri ve tombul cinslerinin
           tırmıklamak                                   dikten sonra yerleri-  olduğu, dallarından sepet yapıldığı gibi bilgiler bilin-
           lazımdır.”                 Yeşil biber        ne dikilir.      dik malumatlardı. Ama yağının eczacılıkta kullanıl-
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63