Page 59 - Sayı-65 Eylül - Ekim 2023
P. 59

EYLÜL-EKİM 59




                                                                                                  Bizim memleke-
                                                                                                 timizde yetişen
                                                                                                 [armudun] en iyi

                                                                                                 nevileri Mustafa-
                                                                                                 bey, Akça, Anka-
                                                                                                 ra, Gümüşhane
                                                                                                 armutlarıdır. Bu
                                                                                                 son zamanlarda
                                                                                                 Avrupa nevilerin-
                                                                                                 den de yetiştiril-
                             Fındık dalı                                                         mektedir.”

            dığı haberine ise bir metinde ilk defa rastlanıyordu:
            “185 – Fındık – Ağaç şeklini alan bir çalıya benzer.
            Hafif topraklarda ve 1600 metre irtifaında kadar   Bir armut ağacının dördüncü senede aldığı şekil
            dağa sırtlarında ve yamaçlarında yetişir. Karadeniz
            sahilleri en çok ve en iyi cins fındık yetiştiren yer-  Kış nevileri uzun müddet dayanır ve yeşil iken kopa-
            lerdir. Dağlarda ve ormanlarda yabanisi de vardır;   rılıp meyveliklerde oldurulur.”
            bunlar tek tük meyve verir.
                                                       “ÇAMLICA’NIN DALBASTI KİRAZLARI MEŞHURMUŞ”
            Fındık köklerinden çıkan sürgün ve p.çlerden çoğal-  Artık binalarla dolu olan Büyük ve Küçük Çamlı-
            tılır. İhtiyarlayan dalları keser ve yerlerine taze fidan-
                                                       ca’nın bir zamanlar sayfiye ve mesire yeri olduğunu
            ları bırakırlar. Her sene ağaçların altıların bellemeli-  bilen son nesiller de tarihe karışırken, çam ağaçla-
            dir. Sivri ve tombul fidanlar en iyi cinslerdir. Fındık   rının yanı sıra iri ve kıp kırmızı kirazlar veren kiraz
            dallarından sepet yapılır. Ve danelerinden çıkarılan
                                                       ağaçlarına da ev sahipliği yaptığı da unutulacak. Hü-
            yağ eczacılıkta kullanılır. İlkbahar dumanları bazen   seyin Kazım, 1913 yılından imdadımıza yetişerek,
            fındık mahsulüne zarar verir. Yeni fidanlar üç sene   bu gerçeği 2023’de bize unutturmuyor:
            sonra mahsul vermeye başlar…”
                                                       “192 – Kiraz – Müsait topraklarda çok büyür ve
            TÜRKİYE’NİN EN İYİ ARMUTLARI: MUSTAFABEY, AKÇA,   çok ratip olmayan bütün topraklarda yetişir. Espalya
            ANKARA, GÜMÜŞHANE ARMUTLARI                şeklinde budandığı gibi haliyle de bırakılır. Dağlar-
                                                       da yetişen kirazların renkleri siyah ve taamları acı-
            Ziraat Albümü’nde verilen en özgün bilgiler armut   dır; bunlar binnispe [nispeten] daha geç idrak eder.
            hakkında olanlardı:                        Mensin denilen yabaniler üzerine aşılanır. Çamlı-
            “186 – Armut – İyi, kuvvetli ve çok yaşlık saklayan   ca’nın acı ve tatlı dalbastı [iri] kirazları pek meşhur
            topraklarda olur. Tohumlarından yetiştirilir ve ahlat   idi. İngiltere’de kirazdan şeri denilen bir nevi şarap
            veya ayva ve Akdeniz [Alıç] üzerine aşılanır. Kurak   yaparlar. Odunu da marangozlukta kullanılır.”
            ve derin topraklarda ahlat üzerine vurulan aşılı fi-
            danlar iyi gelir. Ratıp [nemli] ve serin topraklarda
            ayva üzerine aşılanmalıdır.

            Beş yüzden ziyade armut envaı vardır. Yaz nevileri
            temmuzdan eylüle, sonbahar nevileri teşrinievvelden
            kanunuevvel nihayetlerine, kış nevileri kanunuevvel
            sonlarından mayısa kadar olur. Armut muhtelif şekil-
            lerde budanır ve kolları teller üzerine uzatılır. Bizim
            memleketimizde yetişen en iyi nevileri Mustafabey,
            Akça, Ankara, Gümüşhane armutlarıdır. Bu son za-
            manlarda Avrupa nevilerinden de yetiştirilmektedir.         Kiraz dalı
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64