Page 22 - mart-nisan
P. 22
22 T TOBB HABER
Sektörün duayen “Zeytinin toplandıktan sonra uzun süre bekle-
isimlerinden tilmesi yağ kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle
Selim Kantarcı, tesise hızla gelmeli ve hemen sıkıma alınmalı. Üre-
Türkiye’nin bu tim süreçleri ise kusursuz yürütülmeli. Yıkanması,
konudaki hamur haline gelmesi, ışık ve havadan izolasyonu,
en önemli bekletilmesi, hep dikkatli ve özenli bir biçimde
sorununun gerçekleştirilmeli. Ambalajlanma dâhil her adım-
dökme yağ da bilimsel yöntemlerin harfiyen uygulanmasının
ihracatı yanında uluslararası pazarlarda yer bulabilmesi
olduğunu ve tercih edilmesi için dünya tüketicisinin hassa-
belirtiyor... siyetlerine uygun davranılmalı. Karbon ayak izine
ve geri dönüştürülebilir ambalaja önem verilmeli.
Tüm bunlardan sonra uluslararası tanıtım yatırı-
mı da Türk zeytinyağının bilinirliği için zorunlu
bir adım…”
Kalite zincirini tamamlayanın ve en önemli halkala-
rından birinin devlet olduğuna dikkat çeken Ahmet
Bülent Kasap, devlete düşen vazifeler olduğunun SELİM KANTARCI
altını çiziyor:
tırım hevesi için uzun vadeli destekler açıklanması,
“Devletin yapacakları zeytin üretimi, zeytinyağı uluslararası ticaret anlaşmalarında Türk üreti-
üretimi ve tanıtımına kadar tüm aşamaları kap- cisinin faydasına davranılması, yurtdışı tanıtım
sıyor ve bir anlamda bu çalışmaların kaderini be- faaliyetlerine doğrudan destek verilmesi; her biri
lirliyor. Çiftçiye fidan, gübre ve benzeri destekler- diğerinden önemli adımlar ve hepsi devletimizin
den itibaren, uluslararası tanıtım desteğine kadar yapacakları… Coğrafi işarette ise ancak denetim
her noktada devletin dâhil olması başarı için çok mekanizmalarının güçlendirilmesiyle uluslararası
önemli. Çiftçinin sadece üretim maliyetlerinde de- pazarda rekabet avantajı sağlayabiliriz. İç piyasa-
ğil eğitim olarak da desteklenmesi, sanayicinin ya-
daki açık ve etiketsiz ürünlerin satışının engellen-
mesi ise bir başka önemli sorun. Bunu önlemek de
devletin görevlerinden biri…”
EN BÜYÜK SORUN DÖKME İHRACAT…
Selme Zeytin ve Zeytinyağları’ndan, sektörün dua-
yen ismi Selim Kantarcı da Türkiye’nin bu konudaki
en önemli sorununun dökme yağ ihracatı olduğunu
belirtiyor ve şunları ekliyor:
“Bizden dökme yağ alan İtalya gibi ülkeler yağları-
mızı şişeleyip ihraç ederek daha fazla kazanıyorlar.
Dünyanın en güzel zeytinyağı zeytinleri İtalya’nın
Toskana ve Türkiye’nin Ayvalık, Edremit ve Bur-
haniye bölgesinde üretiliyor. Dolayısıyla bizim
kalite açısından bir sorunumuz yok. Son zaman-
larda şişe ihracatımız da artıyor ama yeterli sevi-
yede değil. Hükümet zaman zaman iç piyasadaki
fiyatları regüle etmek için dökme zeytinyağı ihraca-
tına kısıtlama getiriyor. Bu kısıtlama ve yasakları
daha uzun vadeli ve uluslararası pazarlarda Türk
zeytinyağının katma değerini artırmak için de uy-
gulamak doğru olacaktır.”