Page 25 - mart-nisan
P. 25
MART-NİSAN 25
SEDAT ZİNCİRKIRAN HÜSEYİN BOZDAĞ
zorunlu kılıyor. Bu süreç dev bir sektör doğuruyor. “TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİYİZ”
Böylesi önemli bir sektöre gereken önemin verilmesi
ve potansiyelinin değerlendirilmesi için elimizden Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER)
geleni yapmalıyız” şeklinde konuştu. Başkanı Melih Şahinöz kahvaltı ve öğle yemeğinin
çalışanlar tarafından dışarıda yendiğini hatırlatarak,
“İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZERSEK, ULUSLARARASI “Sektörümüz dünya standartlarında üretim yapıyor,
DÜZEYDE DAHA HIZLI BÜYÜRÜZ” servis veriyor. Sadece turizmi bile düşünsek büyük
bir dolaylı etkimiz var. Her sektörü besliyoruz. Ayrı-
İSO Endüstriyel Yemek Sanayii Meslek Komite Baş- ca bizim sektörümüzün toplum sağlığı açısından da
kanı, Meclis Üyesi Sedat Zincirkıran, endüstriyel çok önemli olduğu ortadadır” dedi.
yemek sanayinin özellikle son 15 yılda önemli bir
atılım gerçekleştirdiğini söyledi. Zincirkıran, “Sek- “GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR”
törümüzün hızla gelişmesinin en önemli nedenlerin- İSTİB Ev Dışı Tüketim Meslek Komitesi ve Mec-
den biri bu… İstihdamla ilgili sorunlarımızı çöze- lis Üyesi Süleyman Tarakçı da yaptığı konuşmada
bilirsek, uluslararası hizmet verme yolunda da daha uluslararası alanda Türk mutfak kültürünün hak
hızla büyüyebiliriz” dedi.
ettiği yere ulaşmasının önemine dikkat çekti. Ta-
“BİR KAP YEMEK 56 SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİYOR” rakçı, “Olağanüstü bir mutfak kültürümüz var ama
ne yazık ki kullanamıyoruz. Örneğin coğrafi işaretli
Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİ- ürünlerde bir karmaşa var. Bu konuda her ilde bir
DEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, sektörün ihracat kurum yetkilendirilirse çok daha iyi sonuç alabiliriz.
kapasitesine işaret ederek, “Tek bir kap yemek 56 Ayrıca gastronomi eğitiminde de ciddi sorunlarımız
sektörü hareketlendiriyor, destekliyor. Bu nedenle var. Gastronomi mezunlarının yüzde 98’i sektörü iki
ihracat kapasitemizi artırmak için çalışıyoruz. Os- yılda terk ediyor. Televizyonlardaki programlar özel
manlı coğrafyasındaki onlarca ülkede benzer damak üniversitelerin gastronomi bölümlerine öğrenci sağ-
tatları sayesinde çok büyük bir potansiyelimiz var. lıyor. Bu programlardaki yanlış algı sektöre yönelen “Olağanüstü
Bunu değerlendirmeliyiz” dedi. gençlerin hayal kırıklığına uğramalarına yol açıyor” bir mutfak
şeklinde konuştu. kültürümüz var
ama ne yazık ki
kullanamıyoruz.
Örneğin coğrafi
işaretli ürünlerde
bir karmaşa var.
Bu konuda her
ilde bir kurum
yetkilendirilirse
çok daha iyi
sonuç alabiliriz.”
MELİH ŞAHİNÖZ SÜLEYMAN TARAKÇI