Page 25 - mart-nisan
P. 25

MART-NİSAN 25






















               SEDAT ZİNCİRKIRAN                         HÜSEYİN BOZDAĞ

            zorunlu kılıyor. Bu süreç dev bir sektör doğuruyor.   “TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİYİZ”

            Böylesi önemli bir sektöre gereken önemin verilmesi
            ve potansiyelinin değerlendirilmesi için elimizden   Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER)
            geleni yapmalıyız” şeklinde konuştu.       Başkanı Melih Şahinöz kahvaltı ve öğle yemeğinin
                                                       çalışanlar tarafından dışarıda yendiğini hatırlatarak,
            “İSTİHDAM SORUNUNU ÇÖZERSEK, ULUSLARARASI   “Sektörümüz dünya standartlarında üretim yapıyor,
            DÜZEYDE DAHA HIZLI BÜYÜRÜZ”                servis veriyor. Sadece turizmi bile düşünsek büyük
                                                       bir dolaylı etkimiz var. Her sektörü besliyoruz. Ayrı-
            İSO Endüstriyel Yemek Sanayii Meslek Komite Baş-  ca bizim sektörümüzün toplum sağlığı açısından da
            kanı, Meclis Üyesi Sedat Zincirkıran, endüstriyel   çok önemli olduğu ortadadır” dedi.
            yemek sanayinin özellikle son 15 yılda önemli bir
            atılım gerçekleştirdiğini söyledi. Zincirkıran, “Sek- “GASTRONOMİ EĞİTİMİNDE CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR”
            törümüzün hızla gelişmesinin en önemli nedenlerin-  İSTİB Ev Dışı Tüketim Meslek Komitesi ve Mec-
            den biri bu… İstihdamla ilgili sorunlarımızı çöze-  lis Üyesi Süleyman Tarakçı da yaptığı konuşmada
            bilirsek, uluslararası hizmet verme yolunda da daha   uluslararası alanda  Türk mutfak kültürünün hak
            hızla büyüyebiliriz” dedi.
                                                       ettiği yere ulaşmasının önemine dikkat çekti.  Ta-
            “BİR KAP YEMEK 56 SEKTÖRÜ HAREKETLENDİRİYOR”  rakçı, “Olağanüstü bir mutfak kültürümüz var ama
                                                       ne yazık ki kullanamıyoruz. Örneğin coğrafi işaretli
            Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİ-  ürünlerde bir karmaşa var. Bu konuda her ilde bir
            DEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ, sektörün ihracat  kurum yetkilendirilirse çok daha iyi sonuç alabiliriz.
            kapasitesine işaret ederek, “Tek bir kap yemek 56  Ayrıca gastronomi eğitiminde de ciddi sorunlarımız
            sektörü hareketlendiriyor, destekliyor. Bu nedenle  var. Gastronomi mezunlarının yüzde 98’i sektörü iki
            ihracat kapasitemizi artırmak için çalışıyoruz. Os-  yılda terk ediyor. Televizyonlardaki programlar özel
            manlı coğrafyasındaki onlarca ülkede benzer damak  üniversitelerin gastronomi bölümlerine öğrenci sağ-
            tatları sayesinde çok büyük bir potansiyelimiz var.  lıyor. Bu programlardaki yanlış algı sektöre yönelen   “Olağanüstü
            Bunu değerlendirmeliyiz” dedi.             gençlerin hayal kırıklığına uğramalarına yol açıyor”   bir mutfak
                                                       şeklinde konuştu.                         kültürümüz var
                                                                                                 ama ne yazık ki
                                                                                                 kullanamıyoruz.
                                                                                                 Örneğin coğrafi
                                                                                                 işaretli ürünlerde
                                                                                                 bir karmaşa var.
                                                                                                 Bu konuda her
                                                                                                 ilde bir kurum
                                                                                                 yetkilendirilirse
                                                                                                 çok daha iyi
                                                                                                 sonuç alabiliriz.”
               MELİH ŞAHİNÖZ                             SÜLEYMAN TARAKÇI
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30