Page 46 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 46
46
46 TARAŞTIRMA YUNUS EMRE ÇİLLİOĞLU
ürünlerinden, yüzde 60,6’sı ise yetiştiricilik ürünle-
rinden elde edildi.”
Ülkemiz Su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı rakam-
larının da her geçen gün arttığına değinen Sayın
Turgay Türkyılmaz; “Ülkemizde su ürünleri avcılığı
yapmak üzere ruhsatlı balıkçı gemi sayısı 2022 yılı
sonu itibariyle; denizlerde 15.236, iç sularda 3.208
olmak üzere toplam 18.444 adettir. Gelişmiş balıkçı
filomuz ülke suları dışında da avcılık potansiyeline
sahiptir. Ayrıca ülkemizde 2.382 adet yetiştiricilik
işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerin 1.829 adedi iç
sularda, 553 adedi denizlerde üretim yapıyor. Son
yıllarda özellikle Karadeniz’de Türk Somonu yetişti-
riciliği, Marmara ve Ege Denizinde ise çift kabuklu
yetiştiriciliğinin de başlaması ile üretim kapasitemiz
arttı ve artmaya devam ediyor” dedi.
Ülkemizin zengin kaynakları sayesinde birçok farklı
türde balık üretiminin yapıldığını dile getiren Sayın
Genel Müdür; “Ülkemizde başlıca yetiştiriciliği ya-
pılan türler, alabalık, levrek, çipura ve Türk somo-
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz nudur. Yeni türlerin gelişmesi için de çokça çaba
sarf ediyoruz. Bu anlamda grenyüz, kalkan, fangri,
Sorularımızı yanıtlayan Balıkçılık ve Su Ürünleri mercan, sinagrit, yayın balığı, yılan balığı ve mersin
Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz sektörün son balığı gibi türlerin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılma-
durumunu, gelecekteki beklentileri ve devlet olarak sı için çalışmalarımız devam ediyor.” diyor.
yaptıkları çalışmaları dergimize şu şekilde özetliyor:
SU ÜRENLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE 1. SIRADAYIZ
“Son yıllarda avcılık ve yetiştiricilik yoluyla üretim
kapasitemizin devamlı artıyor. 2022 yılında su ürün- 2022 üretim ve ihracat verilerini aktaran Türkyıl-
leri üretiminde toplam 849 bin 808 ton üretim ger- maz; “ Çipura, levrek ve alabalık üretim miktarları
çekleştirilerek tüm zamanların rekoru kırıldı. 2022 önemli miktarlarda arttı. 2022 yılında, çipura üre-
“2022 yılında yılı avcılık üretimi 335 bin ton, yetiştiricilik üretimi timi yüzde 15 oranında artarak 153 bin 469 tona,
ise 514 bin 805 ton olarak gerçekleşti. Buna göre; levrek üretimi ise yüzde 1 artışla 156 bin 602 tona
su ürünleri toplam su ürünleri üretiminin yüzde 39,4’ü avcılık ulaştı. Alabalık üretiminde yine yüzde 14’lük bir
üretiminde artışla 191 bin 103 tonluk bir üretim söz konusu.
toplam 849 bin Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında; Türkiye
808 ton üretim su ürünleri yetiştiriciliğinde 1’inci sıraya yerleşmiş
gerçekleştirilerek durumda. Dünyada da üst sıralara yükselmeye de-
tüm zamanların vam ediyor. Su ürünleri yetiştiriciliği üretimi ve iş-
leme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak su
rekoru kırıldı. ürünleri ihracatımızda da önemli bir artış var. 2002
2022 yılı avcılık yılında 27 bin ton olan su ürünleri ihracatımız, 2022
üretimi 335 bin yılında 252 bin tona, değer olarak ise 97 milyon do-
ton, yetiştiricilik lardan, 1 milyar 652 bin dolara yükseldi. Ülkemiz
üretimi ise su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı konumunda.
514 bin 805 En önemli ihracat kalemlerini de yetiştiricilik yoluy-
la elde edilen alabalık, çipura ve levrek balıkları ile
ton olarak yakalandıktan sonra kafeslerde büyütülen mavi yüz-
gerçekleşti.” geçli orkinos balığı oluşturuyor.” dedi.