Page 45 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 45

45
                                                                                                 TEMMUZ-AĞUSTOS 45
                                                                                                 TEMMUZ-AĞUSTOS














































            KÜLTÜR BALIKÇILIĞI SAYESİNDE,
            İHRACAT RAKAMLARIMIZ ARTIYOR                Balık, insan sağlığına çok faydalı

            Türkiye’de su ürünleri üretimi içerisinde yetiştiriciliğin   besindir. İçerisinde yüksek
            payı her geçen gün yükseliyor. Ülkemiz, 2021 yılında   protein, Omega-3 ve diğer yararlı
            toplam 106 ülkeye ihracat gerçekleştirirken 1,3 milyar   vitaminleri bulundurur. Düzenli
            dolardan fazla ihracat geliri elde etti. Böylelikle, ül-  olarak tüketildiğinde kolesterol
            kemiz balık ve deniz ürünleri ihracatında Avrupa’nın                                 Türkiye’de su
            önde gelen ülkelerinden birisi haline geldi.  seviyelerini düşürür ve kan basıncını
                                                        düzenler. Kalp krizi ve inme gibi        ürünleri üretimi
            GELENEKSEL AVLANMADAN YETİŞTİRİCİLİĞE DOĞRU…  riskleri azaltarak, bağışıklık sistemini   içerisinde

            Türkiye’nin sahip olduğu su kaynakları, iklim çeşitlili-  güçlendirir. Böylece birçok hastalığın   yetiştiriciliğin
            ği ve coğrafi konumu, balık yetiştiriciliği için elverişli   da önlenmesini sağlar.  payı her geçen
            bir ortam sağlıyor. TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre,                               gün yükseliyor.
                                                                                                 Ülkemiz,
             Türkiye’nin su ürünleri üretimi sürekli   Su ürünleri üretimi 2022 yılında %6,2 arttı. Bu yolla   2021 yılında
             artıyor. Kültür Balıkçılığı, geleneksel   yapılan üretimin 301 bin tonu denizlerde avcılık ile
                                                       elde edilirken 514 bin tonu ise yetiştiricilik yöntemi  toplam 106
             avlanmaya alternatif olarak ortaya        ile yapılmıştır. Balık yetiştiriciliği hem tatlı su, hem de  ülkeye ihracat
             çıktı. Bu yöntem sayesinde deniz          deniz suyu kaynaklarında gerçekleştirilebiliyor. Türki-  gerçekleştirirken
             ve tatlı su kaynaklarındaki aşırı         ye’de balık yetiştiriciliği için kullanılan yöntemler ara-  1,3 milyar
             avlanma önlenirken denizlerdeki           sında kafes yetiştiriciliği, havuz sistemleri ve akıntılı su   dolardan fazla
             doğal balık popülasyonu da                kanalları gibi çeşitli teknikler bulunuyor. Bu yöntemle   ihracat geliri elde
             korunuyor.                                yetiştirilen başlıca balık türleri Çipura, Levrek, Alaba-
                                                       lık ve Somon’dur.                         etti.
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50