Page 45 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 45
45
TEMMUZ-AĞUSTOS 45
TEMMUZ-AĞUSTOS
KÜLTÜR BALIKÇILIĞI SAYESİNDE,
İHRACAT RAKAMLARIMIZ ARTIYOR Balık, insan sağlığına çok faydalı
Türkiye’de su ürünleri üretimi içerisinde yetiştiriciliğin besindir. İçerisinde yüksek
payı her geçen gün yükseliyor. Ülkemiz, 2021 yılında protein, Omega-3 ve diğer yararlı
toplam 106 ülkeye ihracat gerçekleştirirken 1,3 milyar vitaminleri bulundurur. Düzenli
dolardan fazla ihracat geliri elde etti. Böylelikle, ül- olarak tüketildiğinde kolesterol
kemiz balık ve deniz ürünleri ihracatında Avrupa’nın Türkiye’de su
önde gelen ülkelerinden birisi haline geldi. seviyelerini düşürür ve kan basıncını
düzenler. Kalp krizi ve inme gibi ürünleri üretimi
GELENEKSEL AVLANMADAN YETİŞTİRİCİLİĞE DOĞRU… riskleri azaltarak, bağışıklık sistemini içerisinde
Türkiye’nin sahip olduğu su kaynakları, iklim çeşitlili- güçlendirir. Böylece birçok hastalığın yetiştiriciliğin
ği ve coğrafi konumu, balık yetiştiriciliği için elverişli da önlenmesini sağlar. payı her geçen
bir ortam sağlıyor. TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre, gün yükseliyor.
Ülkemiz,
Türkiye’nin su ürünleri üretimi sürekli Su ürünleri üretimi 2022 yılında %6,2 arttı. Bu yolla 2021 yılında
artıyor. Kültür Balıkçılığı, geleneksel yapılan üretimin 301 bin tonu denizlerde avcılık ile
elde edilirken 514 bin tonu ise yetiştiricilik yöntemi toplam 106
avlanmaya alternatif olarak ortaya ile yapılmıştır. Balık yetiştiriciliği hem tatlı su, hem de ülkeye ihracat
çıktı. Bu yöntem sayesinde deniz deniz suyu kaynaklarında gerçekleştirilebiliyor. Türki- gerçekleştirirken
ve tatlı su kaynaklarındaki aşırı ye’de balık yetiştiriciliği için kullanılan yöntemler ara- 1,3 milyar
avlanma önlenirken denizlerdeki sında kafes yetiştiriciliği, havuz sistemleri ve akıntılı su dolardan fazla
doğal balık popülasyonu da kanalları gibi çeşitli teknikler bulunuyor. Bu yöntemle ihracat geliri elde
korunuyor. yetiştirilen başlıca balık türleri Çipura, Levrek, Alaba-
lık ve Somon’dur. etti.