Page 44 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 44
44
44 TARAŞTIRMA YUNUS EMRE ÇİLLİOĞLU
KÜLTÜR BALIKÇILIĞI, DENİZ
BALIKÇILIĞINI SOLLADI
Akdeniz, Karadeniz ve Ege kıyı sahanlığı ile Türkiye, bağışıklık gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkla-
zengin balık çeşitliliğine sahip bir yarımada konu- rın önlenmesinde önemli bir rol oynadığı uzmanlar
munda. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin kıyı tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Bununla birlikte,
uzunluğu 8.333 km’dir. 3 denize olan kıyılarının ya- ülkemizde balık popülasyonu oldukça fazla olmasına
nında Van Gölü gibi büyük göllere ve akarsulara sahip rağmen, Türkiye’deki balık tüketimi Dünya ortalama-
ülkemizde ticari balıkçılık oldukça yaygın. sının oldukça altında yer alıyor.
Balıkçılık Balıkçılık sektöründe önemli bir yere sahip olan “Kül- 2021 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
sektöründe tür Balıkçılığı”, geleneksel avlanmaya alternatif olarak (FAO) verilerine göre, yıllık kişi başı balık tüketimi
önemli bir ortaya çıkıyor. Bu yöntem sayesinde aşırı avlanma dünyada ortalama 20 kg iken Türkiye’de 6 kg olarak
yere sahip önlenirken denizlerdeki doğal balık popülasyonu da açıklanmıştır. İtalya ve Türkiye’nin kıyı uzunlukları
olan “Kültür korunuyor. Sürdürebilir bir balık tedariki sağlayan bu hemen hemen aynı olmasına rağmen İtalya’nın yıllık
ortalama tüketimi 30 kg olduğu biliniyor.
yöntem, istihdama ve yerel ekonomilere de ciddi an-
Balıkçılığı”, lamda katkı sağlıyor. İhracat potansiyeli de oluşan bu
geleneksel sektörde büyüme hızla devam ediyor.
avlanmaya Balık, ülkemizin de dâhil olduğu Akdeniz havzasında-
alternatif olarak ki kültürlerde önemli bir protein kaynağı. Ayrıca balık
ortaya çıkıyor. tüketiminin kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve
Bu yöntem
sayesinde
aşırı avlanma
önlenirken
denizlerdeki
doğal balık
popülasyonu da
korunuyor.