Page 44 - Sayı-64 Temmuz - Ağustos 2023
P. 44

44
           44                       TARAŞTIRMA       YUNUS EMRE ÇİLLİOĞLU



                                KÜLTÜR BALIKÇILIĞI, DENİZ






                                BALIKÇILIĞINI SOLLADI





























                                Akdeniz, Karadeniz ve Ege kıyı sahanlığı ile Türkiye,  bağışıklık gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkla-
                                zengin balık çeşitliliğine sahip bir yarımada konu-  rın önlenmesinde önemli bir rol oynadığı uzmanlar
                                munda. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin kıyı  tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Bununla birlikte,
                                uzunluğu 8.333 km’dir. 3 denize olan kıyılarının ya-  ülkemizde balık popülasyonu oldukça fazla olmasına
                                nında Van Gölü gibi büyük göllere ve akarsulara sahip  rağmen, Türkiye’deki balık tüketimi Dünya ortalama-
                                ülkemizde ticari balıkçılık oldukça yaygın.   sının oldukça altında yer alıyor.
           Balıkçılık           Balıkçılık sektöründe önemli bir yere sahip olan “Kül-  2021 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
           sektöründe           tür Balıkçılığı”, geleneksel avlanmaya alternatif olarak  (FAO) verilerine göre, yıllık kişi başı balık tüketimi
           önemli bir           ortaya çıkıyor. Bu yöntem sayesinde aşırı avlanma  dünyada ortalama 20 kg iken Türkiye’de 6 kg olarak
           yere sahip           önlenirken denizlerdeki doğal balık popülasyonu da  açıklanmıştır. İtalya ve Türkiye’nin kıyı uzunlukları
           olan “Kültür         korunuyor. Sürdürebilir bir balık tedariki sağlayan bu  hemen hemen aynı olmasına rağmen İtalya’nın yıllık
                                                                          ortalama tüketimi 30 kg olduğu biliniyor.
                                yöntem, istihdama ve yerel ekonomilere de ciddi an-
           Balıkçılığı”,        lamda katkı sağlıyor. İhracat potansiyeli de oluşan bu
           geleneksel           sektörde büyüme hızla devam ediyor.
           avlanmaya            Balık, ülkemizin de dâhil olduğu Akdeniz havzasında-
           alternatif olarak    ki kültürlerde önemli bir protein kaynağı. Ayrıca balık
           ortaya çıkıyor.      tüketiminin kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve
           Bu yöntem
           sayesinde
           aşırı avlanma

           önlenirken
           denizlerdeki
           doğal balık
           popülasyonu da
           korunuyor.
   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49