Page 33 - borsaaktuel-74-k
P. 33

MART-NİSAN 33





                                                            Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne
                                                          (FAO) göre Küresel olarak değerlendirildiğinde,
                                                         gıda tedarik zinciri boyunca oluşan toplam kayıp ve
                                                        israfın yüzde 54’ü üretim ve hasat sonrasında, yüzde
                                                          46’sı da işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında
                                                          oluşmaktadır. Sadece tarımsal üretim safhası, tek
                                                         başına yüzde 33’lük bir oranla gıda zinciri boyunca
                                                           israf edilen gıdalarda en büyük paya sahiptir.



            Kilogram başına israf edilen değer ortalama 1 dolar  değerlendirilirken, bunlar israf olarak görülmez.
            olarak hesaplandığında, ülkemizde yıllık 14,5 mil-  İsraf, yanlış tüketim davranışlarından kaynaklanırken,
            yar dolar gıda israfı yaşanıyor. Bu rakam, ülkemizin   atık gıdanın doğal döngüsünün bir parçası olabilir.
            nüfus ve ekonomi açısından en büyük kenti olan
            İstanbul’da yıllık 3,12 milyar dolara tekabül ediyor.  ORGANİK ATIĞIN HEPSİ İSRAF DEĞİL


            İSRAFIN SONUÇLARI BİLİNMİYOR               Organik atıkların tamamını israf olarak değerlendir-
                                                       mek yanlış bir yaklaşımdır. Bu atıkların büyük bir
            Gıda israfının ekonomik yükü kadar çevresel sonuç-  kısmı, doğru işlemlerle geri dönüştürülebilir. Örne-
            ları da oldukça önemli. İsraf edilen her bir kilogram   ğin, gıda atıklarından elde edilen kompost, tarımda
            gıda, su, enerji ve emek gibi kaynakların boşa har-  kullanılarak toprağın verimliliğini artırıyor.
            canmasına yol açıyor. Ancak kamuoyunun büyük
            bir kısmı, bu israfın doğrudan ve dolaylı sonuçları   KANUN VAR AMA UYGULAMA EKSİK
            hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu durum, far-
            kındalık çalışmalarının önemini bir kez daha ortaya  Belediyelerin  atıkları  ayrıştırılmış bir  şekilde  top-
            koyuyor.                                   laması için 2015 yılında çıkarılan Atık  Yönetimi
                                                       Yönetmeliği’nin varlığına rağmen uygulamadaki ek-
            ATIK İLE İSRAF ARASINDAKİ FARK             siklikler, hem yerel yönetimlerin hem de bireylerin
                                                       bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini ortaya
            Gıda israfı, insan tüketimi için üretilen ancak kul-  koyuyor.
            lanılmadan atılan yiyecekleri ifade eder; bu, genel-
            likle perakende ve tüketici düzeyinde gerçekleşir ve  Yeterli geri dönüşüm altyapısının oluşturulmamış
            tüketilebilir durumdaki gıdaların çöpe gitmesiyle  olması ve toplumsal farkındalığın eksik oluşu, yönet-
            sonuçlanır.                                meliğin etkili bir şekilde uygulanmasını engelliyor.
            Gıda atığı ise daha geniş bir kavramdır ve sadece is-  Sonuç olarak, gıda israfının önlenmesi, hem bireysel
            raf edilen gıdaları değil, aynı zamanda tüketileme-  hem de toplumsal farkındalık gerektiren bir süreçtir.
            yen veya doğal olarak kaybolan organik maddeleri  Her bireyin ve kurumun bu konuda sorumluluk ala-
            de kapsar. Örneğin, meyve ve sebze kabukları, çe-  rak hareket etmesi, daha sürdürülebilir bir gelecek
            kirdekler veya yenmeyen kemikler gıda atığı olarak  için önem taşımaktadır.
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38