Page 33 - borsaaktuel-74-k
P. 33
MART-NİSAN 33
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne
(FAO) göre Küresel olarak değerlendirildiğinde,
gıda tedarik zinciri boyunca oluşan toplam kayıp ve
israfın yüzde 54’ü üretim ve hasat sonrasında, yüzde
46’sı da işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında
oluşmaktadır. Sadece tarımsal üretim safhası, tek
başına yüzde 33’lük bir oranla gıda zinciri boyunca
israf edilen gıdalarda en büyük paya sahiptir.
Kilogram başına israf edilen değer ortalama 1 dolar değerlendirilirken, bunlar israf olarak görülmez.
olarak hesaplandığında, ülkemizde yıllık 14,5 mil- İsraf, yanlış tüketim davranışlarından kaynaklanırken,
yar dolar gıda israfı yaşanıyor. Bu rakam, ülkemizin atık gıdanın doğal döngüsünün bir parçası olabilir.
nüfus ve ekonomi açısından en büyük kenti olan
İstanbul’da yıllık 3,12 milyar dolara tekabül ediyor. ORGANİK ATIĞIN HEPSİ İSRAF DEĞİL
İSRAFIN SONUÇLARI BİLİNMİYOR Organik atıkların tamamını israf olarak değerlendir-
mek yanlış bir yaklaşımdır. Bu atıkların büyük bir
Gıda israfının ekonomik yükü kadar çevresel sonuç- kısmı, doğru işlemlerle geri dönüştürülebilir. Örne-
ları da oldukça önemli. İsraf edilen her bir kilogram ğin, gıda atıklarından elde edilen kompost, tarımda
gıda, su, enerji ve emek gibi kaynakların boşa har- kullanılarak toprağın verimliliğini artırıyor.
canmasına yol açıyor. Ancak kamuoyunun büyük
bir kısmı, bu israfın doğrudan ve dolaylı sonuçları KANUN VAR AMA UYGULAMA EKSİK
hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Bu durum, far-
kındalık çalışmalarının önemini bir kez daha ortaya Belediyelerin atıkları ayrıştırılmış bir şekilde top-
koyuyor. laması için 2015 yılında çıkarılan Atık Yönetimi
Yönetmeliği’nin varlığına rağmen uygulamadaki ek-
ATIK İLE İSRAF ARASINDAKİ FARK siklikler, hem yerel yönetimlerin hem de bireylerin
bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini ortaya
Gıda israfı, insan tüketimi için üretilen ancak kul- koyuyor.
lanılmadan atılan yiyecekleri ifade eder; bu, genel-
likle perakende ve tüketici düzeyinde gerçekleşir ve Yeterli geri dönüşüm altyapısının oluşturulmamış
tüketilebilir durumdaki gıdaların çöpe gitmesiyle olması ve toplumsal farkındalığın eksik oluşu, yönet-
sonuçlanır. meliğin etkili bir şekilde uygulanmasını engelliyor.
Gıda atığı ise daha geniş bir kavramdır ve sadece is- Sonuç olarak, gıda israfının önlenmesi, hem bireysel
raf edilen gıdaları değil, aynı zamanda tüketileme- hem de toplumsal farkındalık gerektiren bir süreçtir.
yen veya doğal olarak kaybolan organik maddeleri Her bireyin ve kurumun bu konuda sorumluluk ala-
de kapsar. Örneğin, meyve ve sebze kabukları, çe- rak hareket etmesi, daha sürdürülebilir bir gelecek
kirdekler veya yenmeyen kemikler gıda atığı olarak için önem taşımaktadır.