Page 35 - borsaaktuel-74-k
P. 35
MART-NİSAN 35
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
VERİLERİNE GÖRE
2023’ TE
ORGANİK TARIMDAKİ
TİCARİ İŞLETME SAYISI
1.839
• Toprak Koruma, Hazırlama ve Gübreleme: Or- kullanılamaz. “Yüzde 100
ganik bitkisel üretimde, toprakta erozyona neden • Hasat: Organik ürünlerin hasadı sırasında ekolo- Doğal,
olacak şekilde toprak işleme ve toprak verimliliğini jik tahribat ve kirlilik oluşturmayacak teknik araç ve
artırmak için organik gübreler (kompost, hayvan gereçler kullanılmalıdır. Hormonsuz,
gübresi) ve doğal yöntemler tercih edilmelidir. Hakiki, Köy
• Organik Ürünlerin Taşınması: Müteşebbisler or-
• Bitki Koruma: Tuzak ve yayıcılarda kullanılan ganik ürünlerini toptancılar ve perakendeciler dâhil ürünü, Saf gibi
ürünler için, feromon yayıcılar hariç, tuzak ve ya- diğer ünitelere ancak uygun ambalajlar ve araçlarla, tanımlanan
yıcılar bu maddelerin doğaya salınmasını ve yetişti- içeriğinde herhangi bir bozulma olmayacak, ambalaj ürünler Organik
rilen ürünle temasını engelleyecek şekilde olur. Tu- ve etiketine zarar gelmeyecek şekilde kapalı olarak Ürün değildir.
zaklar kullanıldıktan sonra toplanır ve imha edilir. taşımalıdır. Tüketiciye ürün
• Toprak ve Alan Seçimi: Kimyasal kalıntılardan • Organik Ürünlerin Pazarlanması: Organik ürün- hakkında hiçbir
arınmış, temiz ve doğal bir toprak kullanılmalıdır. ler, organik ürün olduğu açıkça belirtilerek satılır. garanti vermez.
Alanın çevresinde kirletici unsurlar (sanayi tesisleri,
yoğun trafiğe sahip yollar) vs. olmamalıdır. • Ekim ve Dikim: Tohum; genetik olarak yapısı de-
ğiştirilmemiş olmalıdır.
• Sulama: Sanayi ve şehir atık suları ile drenaj sis-
teminden elde edilen drenaj suları organik tarımda • Sertifikasyon Sistemi: Sertifikasyon; bütün kont-
rol yöntemlerinin uygulanması sonucu işletmenin,
ürünün ve girdinin geldiği aşamanın belgelendiril-
mesidir.
Bu kriterlere dikkat ederek, Tarım ve Orman Ba-
kanlığı’nın yetkilendirdiği kontrol ve sertifikasyon
kuruluşlarından organik üretim sertifikası alınabil-
mektedir. Bu süreç, organik üretimin güvenilirliğini
ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla sıkı
bir şekilde denetlenmektedir.
Organik ürün; 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu ve ilgili yönetmelik kapsamında, Tarım
ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlarca kontrol edilip sertifikalandırılan,
etiketinde organik ürün logosu ve sertifika bilgileri bulunan gıdalardır. Etiketlerde yetkili ku-
ruluşun adı, logosu, kod numarası ve sertifika bilgileri yer almalıdır. Organik ürün logosunda
yeşil, mavi, siyah ve beyaz renkler kullanılmaktadır.