Page 35 - Borsa Aktüel Sayı 47
P. 35

GIDA BORSASI




                                                                                   “ExECUTİVE ŞEF, YARı DOKTOR GİBİDİR”

                                                                                   Sektöre  insan  gücü  sağlayan  gastronomi
                                                                                   okullarına da değinen Tarakçı, bu okullar-
                                                                                   dan mezun olanlarla ilgili yaşanan sıkıntıları
                                                                                   aktardı. Tarakçı, şunları söyledi:
                                                                                   “Bu okullardan mezun olan bir çocuk komi
                                                                                   şef  olarak  mezun  oluyor  ama  hayatının
                                                                                   hiçbir döneminde herhangi bir sınava tabi
                                                                                   olmuyor. Bir yere bir cv dolduruyor ve iki
                                                                                   yıl  çalıştıktan  sonra  diğer  tarafa  geçiyor.
                                                                                   Toplasan  3  yıl  sonra  kendi  titrini  kendisi
                                                                                   omuzuna koymuş. Executive şef yazmış.

                                                                                   Bugün bir Executive şef demek o kadar ba-
            olmadığına bakılması çok önemli. Denetimin   Bu  süreçte  özellikle  TOBB  Başkanı  Rıfat   sit bir olay değil. Mevsimine göre beslen-
            artması  gerekiyor.  Bundan  biz  memnunluk   Hisarcıklıoğlu’na  çok  teşekkür  ediyorum.   meyi, bünyeye göre beslenmeyi denizdeki-
            duyarız.  Herkesin  işini  sağlam  yapıp  yap-  İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz   ni, havadakini, karadakini ürünlerin birbiri
            madığı da ortaya çıkmış olur. İnsanımız da   Bey’e  bu  süreçte  gerçekten  çok  teşekkür   ile eşleşmesini, hangi etin hangisiyle, hangi
            güven duymuş olur.”                 ediyorum.  Çünkü  biz  internet  üzerinden   sebzenin  hangi  etle  birlikte  verilmesi  ge-
                                                tüm  üyelerimizle  sürekli  toplantılarımızı   rektiğini, bunların hepsini bilmesi gerekir.
            “RESTORAn İŞİ GÖnÜL İŞİDİR”         yaptık.  Sayın  Başkanım  bire  bir  herkesin   Yarı doktor gibidir yani. Dolayısıyla arada
                                                sorunlarını dinledi ve bunları iletti.  Siyasi   herhangi  bir  sınav  sistemin  olmadığı  bir
            Tarakçı, restoran işi ile uğraşmanın bir yatı-
                                                erkle aradaki köprüyü çok çabuk oluştura-  gastronomi  dünyasından  biz  çok  fazla  bir
            rım değil gönül işi olduğunu vurgulayarak,   rak da çözüm noktasında bizlere çok yar-  şey elde edebileceğimizi bu müfredatla dü-
            “Dolayısıyla yatırıma yönelik bir şey yaptı-
                                                dımcı oldular.                     şünmüyorum.
            ğınız zaman bunun karşılığını çok fazla ala-
            mıyorsunuz. Zaten bizdeki kurumsal yapıda   Kredi Garanti Fonundan özellikle hükümeti-  Ayrıca  gastronomi  dünyasında  sektör  da-
            aşağıda olan bir hatayı üst yönetim haber   mizin ortaya koymuş olduğu bu desteklerle   ğınık. Binlerce dernek, onlarca federasyon,
            alıncaya kadar zaten o işletme maddi an-  alakalı aradaki bağlantıyı çok çabuk kurmuş   birkaç  tane  konfederasyon  var.  Bölgesel
            lamda  birçok  sıkıntı  yaşamış  oluyor.  Ben   olması ve bankalarımızın da bu alanda hızlı   federasyonlar  haricinde  bir  tane  akredite
            öyle firma biliyorum ki işyeri sahibi işyeri-  davranması, süreci atlatmakta yararlı oldu   bir konfederasyonun olması ve bir akredite
            nin battığını 1 gün sonra anlıyor. Dolayısı   diyebilirim.”            kurumun olması çok önemli.”
            ile bu girişimcilik ruhuyla hareket edilmesi
            gereken bir sektör” uyarısında bulundu.


            “DESTEKLER ÖnEMLİ KATKıLAR SAğLADı”
            Tarakçı,  pandemi  sürecinde  devletin  Kısa
            Çalışma Ödeneği, ücretsiz izin desteği gibi
            desteklerin  işi  absorbe  ettiğini  belirterek,
            mali dengesi bozuk olmayan firmaların böy-
            lece sorun yaşamadığını kaydetti. Tarakçı,
            şunları söyledi.

            “Ancak AVM’lerde ki bu havalandırma sis-
            teminden  dolayı  AVM  mağazacılığının  bu
            dönemde daha çok sıkıntı yaşadığını, cad-
            de mağazacılığının işinin biraz daha kolay
            olduğunu düşünüyorum. Onların biraz daha
            desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.



                                                                                                 Eylül-Ekim 2020 33
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40